Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook

Intarcatul mieilor la Varlaam, judetul Buzau

intarcatul-mieilor-la-varlaam-judetul-buzau

Pe 14 mai 2011, ANTREC Buzau si pensiunile din Varlaam organizeaza a patra editie a evenimentului Intarcatul mieilor. Lansata in momentul plecarii oilor la munte, cand ciobanii aleg oile manzari de oile sterpe, separa stanele si sunt întarcati mieii, sarbatoarea se constituie in prilej de prezentare a destinatiei turistice Varlaam ca poarta de intrare spre Penteleu si veche localitate aflata pe Drumul Oilor.



Pe 14 mai 2011, incepand cu orele 12:00, Asociatia Nationala de Turism Rural, Ecologic si Cultural- ANTREC Buzau si pensiunile din Varlaam organizeaza a patra editie a evenimentului "Intarcatul mieilor". Lansata in momentul plecarii oilor la munte, cand ciobanii aleg oile manzari de oile sterpe, separa stanele si sunt întarcati mieii, sarbatoarea se constituie in prilej de prezentare a destinatiei turistice Varlaam ca poarta de intrare spre Penteleu si veche localitate aflata pe Drumul Oilor.
Conform specialistilor, „drumurile oilor sunt cele dintai certificate de botez consemnate in rabojul neamului romanesc. Inainte de a ne chema valahi, moldoveni, ungureni, vranceni, maramureseni sau mai simplu romani, o mare parte din romani au fost oieri transhumanti. Drumurile oilor par ca dateaza de cand lumea a fost facuta si au legat fie Marginimea Sibiului transilvan de Oltenia, fie Moldova de Ardeal, fie Vrancea de Delta Dunarii, cu mult inainte ca noi sa fim botezati ardeleni, olteni sau moldoveni" (Tratat de Turism Rural, Puiu Nistoreanu- Marinela Gheres).

In folclorul local, se povesteste ca acel drum al oilor a fost facut de o oaie schioapa, pe care ciobanii o napustisera in munte si care , spre mirarea ciobanilor, luandu-se dupa turma, a sosit pe acel drum la Dunare. Si de atunci se zice ca acel drum a capatat numele de Drumul oii.

In cadrul evenimentului, gastronomia judetului Buzau va fi inca o data pusa in valoare de pensiunile ANTREC Buzau, proprietarii de pensiuni participand la Concursul de Gatit Ciobaneste. Fiecare echipa va primi din partea organizatorilor o jumatate de miel, ceaun, apa calda si lemne pentru foc, urmand ca fiecare concurent sa-si demonstreze maiestria culinara, pregatind retete specifice zonei din care provine. In final, juriul va acorda premii pensiunilor in functie de gustul, aspectul, ineditul preparatului, traditionalitatea si creativitatea echipei in prezentarea retetei.

Totodata, organizatorii vor prezenta publicului si produsele traditionale din zona, respectiv branza, bulzul si tuica de Varlaam, a metodelor specifice de preparare a acestora si a posibilitatilor de utilizare terapeutica a zerului rezultat in urma prepararii branzei.

Ca in fiecare an, organizatorii vor promova produsul turistic inedit valabil la pensiunile din zona, "Terapia cu zer de Varlaam".

Produsul turistic consta intr-un program de refacere a turistilor, o cura de detoxifiere in care este folosit zerul in combinatie cu fructe de padure, mere, capsuni, morcovi, dar si bai de catifelare a epidermei, in zer, lapte si miere. Terapia cu zer se practica de mai multe secole la Varlaam, ea fiind pentru prima data adusa in atentia mediului medical in anul 1859 de catre Enache Persescu, cel care ridica in zona un stabiliment balnear.

Conform "dictionarului" lui Basil Iorgulescu - "stabilimentul balneard in comuna Lunca Pirciului, situat pe malul drept al raului Basca Rusiliei, cu un orizont cam marginit dar clima dulce, aer curat, imbalsamat de aerul brazilor, traiul e multumitor si ieftin. Se face cura cu lapte si zer, bai reci, iar apropierea de inlesnirea cu excursii in muntii cei mai frumosi ai tarii, contribuie sa-i fortifice pe cei debili, sa-i usureze pe cei bolnavi si sa satisfaca cu prisosinta pe cei sanatosi".

Nu in ultimul rand, turistii care ajung in zona Varlaam, alaturi de gastronomia specifica satului de munte pot descoperi si binefacerile naturii, mergand in drumetii pe Masivul Penteleu si Varful Ivanetu, pe trasee marcate. Organizatorii invita toti iubitorii de munte si pe cei impatimiti in a face turism cu bicicleta, sa mearga la cascadele de pe traseu, spre locul unde sar pastravii vara, Crucea Fetei, Poiana cu Rugi sau Musa Mare.

bulzoi-de-varlaam
pleaca-oile-la-munte

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Articole conexe:

clubagricultura.ro

- intrebarea zilei

Furaje suculente pentru iepuri

Intrebare: Ce plante pot folosi in furajarea suculenta a iepurilor?

Raspuns: Ba da.Furajele bogate in proteine sunt turtele si sroturile (de dovleac, fl. soarelui, si de soia), ... citeste tot raspunsul aici

Comentarii
Comentarii0 comentarii

Ultima ora

Newsletter gratuit
Newsletterul Fonduri europene pentru agricultura - Invata cum si unde sa aplici


Forum
Radi spune: Au intrat in timis la Raiffeisen pe ovine!
01-Apr-2015 22:20:05
Raspunde la intrebare
calin spune: Ne vedem maine la proteste! Gunoaiele vor sa ne falimenteze, vor sa ne vanda, sa cumparam totul din import. Sper sa-i vedem intr-o zi arestati pentru spagile ce le iau de la comerciantii ce au...
01-Apr-2015 21:20:39
Raspunde la intrebare
eu spune: ducetiva fratilor la greva ,nesimtitii au zis ca da 80% din cat a fost in 2013 si au dat 70% dupa ce ca 85 de bucati nu mi-au bagat la subventie ca desteptul de veterinar le-a trecut la data limita...
01-Apr-2015 21:14:37
Raspunde la intrebare
Rubrica meteo
clubagricultura.ro

(Despre frunze) cu codita. ...

Grebla mica aplicata la coasa ca sa aseze in brazda granele cosite. ...
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton

Raport Special GRATUIT
 
Fonduri Europene 2015 – Totul despre agricultura
 

Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit

impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura

Da, vreau sa primesc revista de Agricultura
powered by
Fokus Digital Services
SATI