Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook

Radacina de tataneasa

radacina-de-tataneasa

Tataneasa este una dintre cele mai cunoscute plante medicinale folosite in Europa. Este hemostatica, astringenta si calmanta, de aceea se foloseste mai ales in tratamentul naturist al fracturilor, entorselor si ranilor.

Este o planta perena care creste in locuri umede precum vaile raurilor, in santuri, zavoaie sau la marginea padurilor. Spre deosebire de multe alte erbacee, tataneasa (symphytum officinale) prefera solurile grele, argiloase, pe care balteste apa. Veti gasi tataneasa in aproape toate regiunile tarii, incepand de la campie pana in zona de deal.

Tataneasa creste pana la o inaltime de un metru, un metru si jumatate. Frunzele sunt alungite, cu marginile ondulate, si o lungime de 20 cm, fiind dispuse altern pe tulpina. Pe fata inferioara prezinta perisori.


Cea mai importanta parte a plantei, radacina, se foloseste in medicina naturista. Radacinile sunt carnoase, fusiforme, si pornesc dintr-un rizom gros, ramificat. Infloreste de la sfarsitul primaverii pana in luna august, perioada in care nu se recolteaza radacinile. Cel mai potrivit sezon de recoltare este primavara devreme, pana in luna martie, sau din septembrie pana la venirea iernii.

Cum se foloseste radacina de tataneasa in tratamente
Pentru rani, arsuri: radacinile se spala foarte bine si se taie in bucati mici. O cana de radacini maruntite se adauga la o oala de trei litri de apa. Se fierbe la foc mic pana scade la jumatate. Se ia de pe foc, apoi lichidul se strecoara si se lasa sa se raceasca. Cu acest lichid se fac spalaturi locale.

Pentru entorse, fracturi: o cana din lichidul de mai sus se amesteca in portii egale cu faina de orz, si se pune pe o fasa. Se leaga in regiunea afectata si se stropeste cu spirt medicinal. Se schimba la 24 de ore.

Precautii!
Desi in medicina traditionala radacina de tataneasa era folosita ca medicament pentru dizenterie, cercetari recente au evidentiat ca in anumite supradozaje are efecte carcinogene. In acelasi timp insa, este cunoscut faptul ca alantoina, una din substantele din radacina plantei, opreste dezvoltarea tumorilor de orice tip, dar numai in cantitati bine calculate.

Exista o serie intreaga de discutii pe aceasta tema, de aceea sfatul meu este sa folositi cu incredere tataneasa pentru spalarea ranilor, dar NU va preparati singuri ceaiuri pentru uz intern, decat sub stricta supraveghere si la recomandarea unui medic !

Alte denumiri populare ale tatanesei: iarba baloasa, barba tatei, buruiana lui Tatin, foaia lui Tatin, buruiana intaritoare, iarba lui Tatin, iarba tatii, lutatina, tatana, radacina neagra.

In engleza: comfrey

Radacina de tataneasa contine urmatoarele principii active:

* alantoina (principala substanta activa)
* consolidina
* consolicina
* coniferidina
* colina
* taninuri
* asparagina
* amidon
* alcaloizi
* gumirezine
* mucilagii
* simfitocinoglosina
* acid litospermic
* substante minerale
* diferite substante amare

Va recomand si articolul lui Ilie Tudor, aparut in Formula AS:
Radacinile vietii, tataneasa

Ti-a placut acest articol? Trimite-l si prietenilor tai!

Articole conexe:

clubagricultura.ro

- intrebarea zilei

Inchirierea unei pajisti de la primarie

Intrebare: pe cat timp pot inchiria o pajiste de la primarie?

Raspuns: Pentru pajistile situate pe domeniul public, pentru valorificarea acestora, autoritatile vor fi nevo... citeste tot raspunsul aici

Comentarii
Comentarii24 comentarii





ANA 2014-05-20 08:35:35

Foarte buna descriere a TATANESEI.
Eu folosesc crema de tataneasa *uneori in combinatie cu galbenele si/sau propolis pentru ca o folosesc in exeme ..gen cosuri...sau dupa pensat, iritatii, arsuri si rani .
AM UN TUB DE CREMA IN PERMANENTA UNTUB SI CU MINE IN GERMANIA SI ESTE BINE SA O AVETI IN ORICE RISCURI DE INFECTII , deoarece TRATEAZA PE LOC!!!!!!!!
CREMA DE TATANEASA PRODUSA DE NATURISTI ESTE FOARTE BUNA SI O RECOMAND TUTUROR CU INCREDERE

cristi 2014-05-18 22:20:18

buna
o intrebare radcina uscata de tataneasa la ce pret se achizitioneaza?
daca am 1 t de vanzare,vine masina si mi-o ia de acasa?

Marin Marian 2011-12-26 08:08:56

Putem sa va oferim butasi de Aronia melanocarpa la pret de 10 ron bucata ce vor rodi inca din 2012 si pomi de Kaki la 80 ron bucata rezistenti la -25 grade Celsius.
Ma puteti contacta pe e-mail;transbioil@yahoo.com
tel 0761191707

Ana 2011-12-18 14:41:35

Am sinuzită cronică și cel mai bun tratament este cu rădăcină de tătăneasă. Se spală bine apoi se rade sau se dă la mixer cu alcool tare și se face o pastă care se aplică pe un tifon apoi pe locul dureros. Se mai poate răzuită, încălzită cu ulei alimentar și căldută, pusă pe tifon și pe locul dureros. Dar merge și la dureri reumatice, inflamatorii sau infectii.
Ana Zafiu

George Robu 2011-06-23 22:49:18

-substante minerale(potasiu, calciu, magneziu, zinc, fosfor, cupru)
-polifenoli totali (antociani).
Conform datelor stiintifice din literatura, consumul preparatelor cu Aronia, bogate in antocianine ajuta la protejarea organismului impotriva arterosclerozei, hipertensiunii, cancer, incetinesc procesul de imbatranire. Deasemenea ca sursa de antioxidanti, sunt cunoscute pentru efectele lor protective.
Studiile performante „in vitro” si „in vivo” au demonstrat ca compusii polifenolici, cum ar fi compusii antocianici si catechinici pot oferi o protectie semnificativa antiaterogenica prin inhibarea oxidarii lipoproteinelor cu densitate mica.
Deasemenea antioxidantii ca cei gasiti in Aronia pot juca un rol important in prevenirea cancerului, disfunctiilor cerebrale si intarirea sistemului imunitar.
Procianidina se gaseste in cantitati importante in fructele de Aronia care impreuna cu taninele protejeaza Aronia de microorganisme. Datorita numarului mare de grupari OH, procianidinele manifesta activitate antioxidanta si antiradicala mai puternica decat vitaminele C si E, formeaza complexe cu ionii metalici si care poate neutraliza efectul toxic al metalelor grele (plumb, crom, cadmiu), au proprietati antimicrobiene, antivirale, anticancerigene, antiinflamatorii, antialergice, antidepresive, reactioneaza cu colagenul protejand si intarind tesuturile, cum ar fi cele capilare.
Editat de administratorul site-ului

George Robu 2011-06-23 22:48:37

Fructele de Aronia sunt o materie prima valoroasa pentru obtinerea sucurilor, ele culoarea lor rosu intens fiind stabila timp indelungat. Fructele pot fi depozitate timp de 2-3 luni in camere de depozitare racoroase. Congelate si depozitate corespunzator, isi mentin calitatile nutritive cativa ani.
Obtinerea produselor bogate in antocianine nu este o problema simpla din punct de vedere tehnologic. Proportia de fructe, apa si zahar este foarte importanta. De aceea operatiile de amestecare si de procesare ulterioara trebuie conduse si controlate riguros.
Deseurile rezultate din prelucrarea fructelor sunt ele insele un material valoros, continand fibre alimentare, pectine si antioxidanti putand fi utilizate pentru obtinerea unor coloranti si aditivi alimentari.
Compozitia unica de polifenoli fac ca fructele de Aronia sa fie o materie prima valoroasa pentru a fi utilizata ca ingredient in obtinerea alimentelor functionale si a preparatelor farmaceutice. Polifenolii din Aronia constau din antocianine, procianidine, tanini, flavonoli si acizi fenolici. Continutul ridicat de acid clorogenic este inca o calitate specifica a fructelor de Aronia, a caror efect biologic este benefic asupra sanatatii umane.
Extractele de antocianine din Aronia se utilizeaza in produse cosmetice datorita puternicului efect antioxidant si de captare a radicalilor liberi. Gelurile continand 0.01-0.1 % extract de antocianine protejeaza pielea de radiatii UV. Aplicate local aceste produse actioneaza ca filtre UV, avand efect comparabil cu preparatele cosmetice cu factor protector 18.
La nivel national sunt promovate in prezent tehnologii pentru concentrarea indistructiva a compusilor bioactivi din substantele naturale care sa permita o incorporare eficienta in produse usor asimilabile, cu stabilitate indelungata a insusirilor trofice si senzoriale.
Fructele de Aronia melanocarpa procesate sub forma de pulbere, pot fi considerate alimente functionale, ceea ce inseamna ca ele pot aduce inalte beneficii pentru organismul uman.
Compusii bioactivi care se gasesc in fructele de Aronia sunt:
-antociani
-flavonoide
-tanini
-pectine
-zaharuri
-acizi organici
-vitamina C
-carotenoide
Editat de administratorul site-ului

George Robu 2011-06-23 22:47:52

Compusii bioactivi din extracte de plante bogate in antioxidanti, cum sunt extractele de Aronia, utilizati in produse cosmetice contribuie la regenerarea colagenului si elastinului.
-Prevenirea bolilor de ochi: alimentatia bogata in antioxidanti – extracte de antocianine-reduce fragilitatea si permeabilitatea capilara si amelioreaza simptome asociate vederea slaba ( oboseala ochilor, vedere slaba noaptea). Diete bogate in fructe salbatice (boabe) s-au recomandat pilotilor si soferilor profesionisti. Protectia exercitata de antocianine impotriva fragilitatii capilarelor previne dezvoltarea microangiopatiei diabetice, care inseamna deteriorarea vaselor capilare din ochi, picioare, rinichi sau inima.
-Prevenirea altor boli avand etiologie cauzata de radicali liberi: artrita reumatica, alergii, infectii cauzate de virusi si bacterii, inclusiv gripa si raceala. Medicamentele antiinflamatorii (aspirina, medicamente antiinflamatorii nesteroidice, inhibitoare ale ciclo-oxigenazelor) nu sunt intotdeauna eficiente si au numeroase efecte secundare. Exista un interes crescand in zilele noastre fata de produsele fitofarmaceutice pentru tratarea unor astfel de afectiuni. S-au efectuat studii care au aratat ca un consum regulat de fructe bogate in antocinine are efect benefic in reducerea durerilor cauzate de arterita si guta.
Studiile efectuate asupra fructelor de Aronia au relevat urmatoarele:
- extractele de Aronia incapsulate, utilizate drept suplimente alimentare nu au efecte secundare si nu provoaca reactii alergice;
- nu au contraindicatii, chiar daca se administreaza simultan cu alte medicatii sintetice sau naturale
- fructele de Aronia are efecte benefice in orice produs care le contin – produsele se diferentiaza doar prin continutul lor de compusi bioactivi;
- este importanta includerea produselor pe baza de fructe de Aronia in alimentatia zilnica, prevenindu-se astfel instalarea sau agravarea bolilor degenerative, ceea ce este mai eficient decat aplicatiile terapeutice, care necesita studii clinice indelungate.
Companiile agricole din polonia produc peste 15000 tone de Aronia pe an, pe care le prelucreaza sub forma de sucuri, gemuri, ceaiuri de fructe si plante, bauturi alcoolice excelente, vin si lichior de Aronia. Companii de produse alimentare din Germania, Scandinavia, Austria cumpara fructe proaspete de la producatorii din Polonia. Producatorii de alimente functionale din SUA si Japonia sunt interesate de concentratele de Aronia. Romania, ca si Polonia, membre UE acum, poate introduce produsele din Aronia pe pietele tarilor europene si populariza aceasta planta in toata lumea. [14]
Editat de administratorul site-ului

George Robu 2011-06-23 22:46:21

Biochimie şi medicină – studii biologice ai compuşilor din aronia
Compusii polifenolici prezenti in fructele de Aronia au fost intens studiati din punct de vedere al conformatiei bioactive, interactiunilor intermoleculare si proprietatilor antioxidante. Studiile epidemiologice au evidentiat efectul protector al acestora impotriva bolilor cardiovasculare, cancerului si a altor boli degenerative ce insotesc procesul de imbatranire, astfel:
-Protectie impotriva aterosclerozei, prevenirii atacului de cord si cerebral datorita prezentei flavonoidelor;
-Protectie impotriva cancerogenezei: polifenolii din Aronia au rol de antioxidanti si actioneaza ca detoxifianti prin reducerea substantelor oxidante, toxice;
-Protectie impotriva bolilor neurodegenerative asociate cu stresul oxidativ, ce joaca un rol important in instalarea unor boli ca: boala Alzheimer, Parkinson, ischemia cerebrala, neuroinflamatii.
-Protectie impotriva radiatiilor UV: nu numai flavonoidele aplicate local previn stresul fotooxidativ al pielii (inrosirea pielii) ci si ingerarea de extracte bogate in procianidine- cum sunt sucul si extrctul de fructe de Aronia- marind de cel putin doua ori doza minima cauzatoare de eritema (culoarea roz a pielii).
Editat de administratorul site-ului

George Robu 2011-06-23 22:44:45

Este important de reţinut că:
-datorită prezenţei a cătorva grupări OH, procianidinele prezintă activitate antioxidantă şi antiradicalică, mai puternică decăt vitaminele E şi C;
-procianidinele formează complecşi cu ionii metalici şi pot neutraliza metalele grele toxice (Pb, Cr sau Cd) şi alcaloizi (berberine, stricnine, papaverine);
-procianidinele au fost raportate a avea proprietăţi antimicrobiale, antivirale, anticanceroase, antiinflamatorii, antialergice şi antihipertensive;
- procianidinele au un rol de protecţie în dezvoltarea arterosclerozei şi bolilor vasculare;
-procianidinele reacţionează cu colagenul, o proteină structurală importantă, protejând şi susţinând ţesuturile moi, astfel prezentănd proprietăţi de întărire capilară.
Acizi fenolici şi alţi compuşi
Pe langa antocianine si procianidine, componentii polifenolici ai fructelor contin acizi fenolici: hidrobenzoic si hidroxicinamic. Continutul total de acizi gasiti in fructele de Aronia este de 1.1-1.35 %, incluzand: acid maleic (0.61 %), tartric (0.35 %), citric (0.12 %) si succinic. Prezenta lor determina pH-ul scazut, de 3.3-3.8, care impiedica dezvoltarea bacteriilor si mareste timpul de depozitare al fructelor. [14]
In comparatie cu alte fructe salbatice, cele de Aronia contin cantitati semnificative de acizi hidroxicinamici biologic activi: clorogenic (35.5 mg/100 g) si izomerul sau acidul neoclorogenic (21.5 mg/100 g). [Oszmianski, Sapis, 1989] Efectul acidului clorogenic, prezent in multe plante si alimente (cafea, ceai, suc de mere) asupra organismului uman este intens studiat in prezent.
Aronia, bogata in acizi clorogenici , poate fi recomandata diabeticilor.
Mirosul placut al fructelor de aronia se datoreaza amestecului de compusi organici volatili, in principal celor de tip ester, din care au fost identifoicati peste 20. Prin analiza compuşilor volatili efectuata prin gaz-cromatografie cuplata cu spectrometru de masa au fost identificati urmatorii compusi:
-esteri: izobutirat de etil; acetat de izoamil; benzoat de metil
-alcooli: izoamil; benzil; 2-feniletanol
-aldehide: salicilic si benzoic
-compusi terpenici: carvol; linalol.
Prin metada HPLC in 1989 a fost determinata compozitia calitativa si cantitativa a carotenoidelor din fructele de aronia. Au fost detectate noua carotenoide: trei carotene (licopina, ς-caroten, β-caroten) si sase xantofile (neoxantina, trans- si cis-violaxantina, 5,6-epoxiluteina, luteina, β-criptoxantina). Fructele de aronia contin β-caroten (16.7 mg/kg) si β-criptoxantina (12.2 mg/kg) ca si componenti principali; carotenoide totale 48.8 mg/kg fructe cu seminte.
Editat de administratorul site-ului

George Robu 2011-06-23 22:43:51

Antocianinele şi antocianidinele nu sunt stabile; suferă uşor transformări structurale având ca rezultat pierderea culorii. Factorii care afectează degradarea includ: temperatura mare, pH mărit, expunerea la oxigen şi lumină, prezenţa acidului ascorbic, zaharurilor, enzimelor, ionilor metalici şi alţii.
Fructele de Aronia contin compusi cu activitate antimicrobiană si antifungică, cum ar fi acidul benzoic, sorbitol si polimeri catehinici, care fac fructele mai rezistente la atac microbian decât ale altor specii asemanatoare.
Antocianinele din fructele de aronia sunt relativ stabile datorită pH-ului scăzut al fructelor (3-3.8), prezenţa acidului clorogenic şi deasemenea legăturilor catechine-antocianine.
In general un tip de antioxidant este predominant intr-un anume fruct. Prezenta simultana a unor cantitati mari de antocianine si tanini este o caracteristica unica a fructelor de Aronia.
Catechine şi taninuri
Taninurile sunt polimeri cu mase moleculare mari compuse din unităţi de flavan-3-ol
(taninuri condensate) sau galloyl-glucoze, derivaţi ai acidului galic (taninuri hidrolizabile).
Taninii condensati cu unitati catechinice sau epicatechinice sunt denumite procianidine, iar astfel de compusi sunt prezenti in cantitati mari in fructele de Aronia.
Studiile efectuate asupra compozitiei taninilor din Aronia [Oszmianski, Kucharska, 1995] au aratat ca acestia contin catechine monomerice, dimerice cat si polimerice. Catechinele polimerice (taninii) din Aronia contin molecule de (-)-epicatechina. Proportia lor, de peste 1.5 %, este semnificativ mai mare decat al altor fructe (de cca. 60 de ori mai mare decat in fructele de soc). Gradul de polimerizare determinat a fost de 70, o valoare relativ mare. In comparatie fractia de tanini izolata din seminte de struguri, analizata dupa aceeasi metoda a dat un grad de polimerizare de 18.6.
Structura procianidinei B2 (două unităţi epicatechine) şi antocianina dimerică flavan-3-ol (4-8) cianidin-3-O-galactozidă.
Editat de administratorul site-ului

George Robu 2011-06-23 22:43:03

Tabelul 7
Fruct Polifenoli totali Antociani % de antociani în polifenoli
Aronia 2080 505 (300-630) 24.3
Soc fructe - (450) -
Afine - (160-500) -
Căpşuni 225 45 (28-70) 20
Coacăze negre 560 140 25
Strugurei 210 29 13.8
Vişine 460 65 14.1
Struguri roşii - (8-390) -
Agrişe 200 - -
Mere (Jonathan) 250 - -



Antocianine
Numele de antocian este o combinatie a doua cuvinte greceşti: anthos – floare si kyanos –
albastru; si a fost utilizat pentru prima data in 1835.
Antocianidinele (agliconi) sunt polifenoli si antocianinii sunt glicozide (antocianidine
legate de zaharuri). Zahărul (glucoză, rhamnoză, xiloză, galactoză sau arabinoză) este cel mai
frecvent atasat la C3; dar poziţia poate fi deasemenea şi 7,5 sau 3’, 4’, 5’.

R3’ R5’ Antocianidine
H H Pelargonidin
H OH Cianidin
OH OH Delfinin
OCH3 OCH3 Malvidin
OCH3 H Peonidin
OCH3 OH Petunidin

Antocianinele sunt solubile in apa si solventi polari, cum ar fi alcoolii. Pot fi extrase din diferite parti ale plantei: petale de flori sau fructe, utilizand metanol sau etanol in amestec cu o mica cantitate de acid. Mediul acid are rolul de a stabiliza forma cationica a antocianinelor. Antocianinele se gasesc cu preponderenta in fructe, mai ales in cele moi, de culoare inchisa si in boabe. Fructele de Aronia au culoare albastru inchis, aproape negru, iar sucul o frumoasa culoare rosu inchis. Aronia este una dintre cele mai importante surse de antocianine, continand 300-630 mg de obicei 500 mg, cu cca. 100 mg mai mult decat fructele de soc si cu mult mai mult decat coacăzele.
In fracţia antocianinică izolată din fructele de aronia 4 antocianine au fost găsite cu numai un aglicon cianidin; zaharurile: galactoză, glucoză, arabinoză şi xiloză sunt legate la C3. Antocianina dominantă este cianidin-3-O-galactozidă (60%); cianidin-3-O-arabinozidă este deasemenea o componentă majoră, precum şi cianidin-3-O-xyloside.
Profilul HPLC al antocianinelor din aronia, detecţie la 520 nm. Cel mai mare pic corespunde pentru Cy-3-gal, iar următoarele din dreapta: Cy-3-glu, Cy-3-ara, Cy-3-xyl.
Pentru comporaţie sunt prezentate profilele antocianinelor din răchiţele (Vaccinium macrocarpon) şi aronia (Aronia melanocarpa). [Zheng, 2003]
Editat de administratorul site-ului

George Robu 2011-06-23 22:41:51

Identificarea constituentilor chimici ale fructelor de Aronia este meritul profesorului Jan
Oszmianski din Wroclaw, Polonia, iar primul raport privind antocianinele s-a publicat in 1988. Studiile privind taninii si acizii clorogenic/neoclorogenic s-au efectuat la Universitate Agricola din Wroclaw. Cunoasterea componentilor chimici din fructele de Aronia au prezentat interes si pentru cercetatorii de la Facultatea de Biotehnologie si Stiinte Alimentare ai Universitatii Tehnice din Lodz, acest lucru fiind esential pentru alegerea procedeului de prelucrare, avand scopul de a elabora tehnologiile de productie pentru sucul, vinul si esenta de Aronia. In medie fructele de Aronia pot avea pana la 10-20 g polifenoli la 1 kg, iar continutul de antocianine poate atinge 4.0-8.5 g la 1 kg (date publicate de Universitatea din Illinois, SUA).
In tabelul 6 se prezinta compusii biologic activi din fructele de Aronia recoltate in Polonia:

Tabelul 6
Compuşi Conţinut in mg / 100 g fructe
Antocianine • 480 (fructe uscate)
• 240 (fructe ingheţate)
Flavonoide • 107 (fructe uscate)
• 12.2 (fructe ingheţate)
Tanini • 6.3 (fructe uscate)
• 1.8 (fructe ingheţate)
Pectine • 300 - 600
Zahăr • 6.6 - 10 % (fructe proaspete)
• 32.3 - 42.8 % (fructe uscate)
Acizi organici,
Vitamina C • 1.1 – 1.35 %
• 14 - 28 mg
Carotenoide • 4.86
Minerale • 550 - 800
Sursa: Prof. Iwona Wawer: “Aronia Melanocarpa” , Nature’s Print Ltd. London, UK, 2006
Acizii organici dominanti sunt: acid clorogenic si neoclorogenic, maleic, tartric si citric;
datorita lor pH-ul este scazut, 3.3-3.8 in interiorul fructelor, impiedicand astfel proliferarea bacteriilor si implicit favorizand transportul si depozitarea recoltelor.
Fructele de Aronia contin minerale si microelemente foarte utile, cum ar fi ( mg/ 100 g fructe): potasiu-27; calciu-14; fosfor-8; fier-1.2; cupru-0.2; mangan-0.7; zinc-0.5.
Dintre fructele mai populare din Europa aronia are cel mai mare continut de antociani si
polifenoli totali.
In tabelul 7 este prezentat continutul de polifenoli din fructe (in mg/10 g fructe) (date de la
Facultatea de Biotehnologie si Stiita Alimetelor, Universitatea Tehnica din Lodz., datele din
paranteze sunt din studii germane pentru comparaţie).
Editat de administratorul site-ului

George Robu 2011-06-23 22:41:01

Studii anterioare au determnat doar continutul total de polifenoli din fructele salbatice. In
prezent, cu ajutorul tehnicilor avansate de analiza HPLC este posibil sa se identifice componentii
individuali ai profilului fenolic al acestora.
In speciile de Vaccinium se regasesc antocianinele ca grupa fenolica principala, in zmeura si
fragute predomina elagitaninii. In fructele apartinand familiei Rosaceae-lor continutul de acizi hidrocinamici este relativ mai mare decat in alte familii. Diferente semnificative in profilul fenolic al fructelor s-a constatat in functie de conditiile climatice. Astfel, acele fructe care au crescut in conditii climatice nefavorabile, cum ar fi:
• clima nordica racoroasa;
• perioda scurta de maturizare;
• expunere la radiatii UV puternice;
• fara tratament cu fertilizanti, pesticide
au avut un continut mai mare de compusi fenolici decat fructele crescute in conditii temperate.
Proaspete, congelate sau prelucrate sub diferite forme fructele de Aronia pot contribui la
îmbunãtãţirea stãrii de sãnãtate generalã a populaţiei în curs de îmbãtrânire a Europei , în lupta
împotriva proceselor degenerative asociate cu înaintarea în vârstã.
Fructele de Aronia procesate sub formã de suc, sirop, extract pulverizat poate fi considerat
aliment funţional, benefic pentru sãnatatea umanã. Utilizarea preparatelor pe bazã de Aronia si în
general a celor bogate în antociani protejeazã corpul uman împotriva arterosclerozei, atacului de
cord si cerebral, boli neurodegenerative si încetineste procesul de îmbãtrânire.
Diferite grupuri de cercetatori intreani 1990-2003 au studiat metode de etractie din fructe
pentru a produce extracte fenolice cu o activitate antioxidanta ridicata. Antocianii si alti compusi
fenolici sunt mai solubili in amestecuri apoase cu etanol sau methanol decat in apa pura.
Rezultate obtinute la extractia polifenolilor (in mg/kg) din fructe cu methanol 60%
(Kahkonen, 2001), dar rezultate similare pot fi obtinute cu methanol.
Editat de administratorul site-ului

George Robu 2011-06-23 18:16:15

ETC, Etc, ETC!!!

Materialul e pre voluminos. Cine e interesat, sa-mi trimita adresa de e.mail. Stiu si de unde se pot cumpara 10 000 sticle de 400 ml de suc de Aronia Melanocarpa


George Robu
Editat de administratorul site-ului

George Robu 2011-06-23 18:13:59

In ultimul timp cercetãtorii stiinţifici au confirmat compoziţia unicã a fructelor de Aronia. La început acestea au fost utilizate ca sursã de coloranţi naturali, apoi prin identificarea a
tot mai multi componenţi constituenţi s-au descoperit calitãţile antioxidante, de captare a radicalilor
liberi, majoritatea lor având activitate biologicã.
Aronia combinã proprietãţile benefice ale vinului rosu si ale ceaiului verde, fructele sale
conţin ambele tipuri de polifenoli: antociani si catechine. Experienţele efectuate in vitro si in vivo
au demonstrat cã polifenolii (antocianii si catechinele) oferã protecţie antiaterogenicã prin inhibarea
oxidãrii lipoproteinelor de joasã densitate, au un rol important în prevenţia cancerului, declinul
sistemului imunitar si disfuncţiilor creierului (boala Alzheimer, Parkinson, demenţã senilã), pot
eradica si împiedica arterita, alergii si alte boli cu componentã inflamatorie.
Editat de administratorul site-ului

George Robu 2011-06-23 17:44:06

Chimia fructelor de aronia
Apa este principalul component al tuturor ructelor; pe locul doi fiind zaharurile. Fructele de aronia au 74-83% apa si 17-26% masa uscata, cca. 10% din masa fructelor proaspete sunt zaharuri. Frucetele de aronia unt deosebit de benefice pentru sanatate datorita continutului de polifenoi: flavonoide, carotenoide, vitmna C, etc.
Vitamine
Cele maimulte vitamne aufost descoperite in 1930. S-a descoperit ca sunt unii constituienti
necesari ai alimentelor, solubili in apa (vitamina C si vitamina B) si in lipide (vitamina A si
vitamina E) si care nu pot fi sintetizate de organismul uman.
Dotarita progresului metodelor analiice din plante s-au izolat un numar mare de compusi
chimici care sunt ”biologic active” deoarece ei sunt consumati si absorbiti si paricipa in procesele
metabolice. Viata si vitalitatea omului depind de vitamine, de unele mnerale si sute de alti
componenti.
Compusii organici din plante, neceare organismului uman in cantitati mici sunt numiti
fitamine, ca si vitamine. Fitaminele sunt numite uneori “vitaminele Noului Mileniu” si cei mai
importanti comps sunt polifenolii. Cei mai importati compusi polifenolici sunt sunt flavonoidele:
flavonoli, flavanoli, antociani, catehine sidimerii sau trimeri lor (numiti procianidine) si polimeri cu
masa moleculara mare - taninuri (hidrolizabile sau condensate) precum si acizi fenolici. [14]
Polifenoli
Consumulde fructe si legume este asociat cu riscul scazut de cancer, boli de inima sau
infarct. Antioxiantii fenolici, de exemplu flavonoidele, sunt doveite ca la fel de protectoare ca si
vitaminele si chiar mai eficiente. Cunoasterea compozitiei fenolice este esentiala pentru a evalua
importanta fructelor pentru sanatatea umana ca o sursa e compusi bioactivi.
Editat de administratorul site-ului

George Robu 2011-06-23 17:40:26

2. Scorusul negru(scorusul cu fructe negre)
Se utilizeaza fructele( zemoase, acre-dulci, de culoare neagra-albastruie, de circa 1 cm diametru), care se maturizeaza in lunile septembrie- octombrie.
Prin continutul bogat de vitamine: B1, B2, B3, putina vit. C, vit. K si multa vit. P(500 mg/100 g), caroten, rutina, substante tanante, autociani, zahar, acizi organici, saruri de : Cu, Fe, iod, molibden, mangan, magneziu.
Utilizare: ateroscleroza, hipertensiune arteriala, glomerulonefrita, hemoragii diverse, prevenirea instalarii TROMBOZELOR, ameliorarea circulatiei periferice, gastrite usoare.
Modul de consum: compot, gem, marmelada, vin, sucuri, dulceata, proaspete cu zahar, uscate si consumate ulterior.
Marmelada de scoruse: 1 kg de fructe spalate si putin uscate cu 700 g zahar. Componentele se piseaza si se amesteca( se poate combina cu macese, catina alba, coacaze negre). Marmelada se pastreaza la rece si in loc uscat.
Hipertensiune arteriala: se vor consuma crude 50-60 g de scoruse negre, de 3 ori pe zi cu 30 minute inaintea meselor principale( sau 50 ml suc de scoruse, de 3 ori/zi , timp de 1-1,5 luni). Pentru PREVENIREA aparitiei hipertensiunii este suficient sa consumam zilnic 10-12 g scoruse uscate, zilnic.
Atentionare: consumul de scoruse va fi limitat pentru bolnavii cu ulcer gastric si duodenal si la cei cu un grad ridicat de coagulare a sangelui.
Scorusele negre se pot pastra in ladite , la 0-5 grade C, pana la 3 luni.
Sorusul negru se inmulteste prin: seminte, marcote, butasi recoltati toamna si prin despartirea tufelor. Are frunze simple si flori albe/roz dispuse in corimbe. Numerosii lastari ai tufei se indeparteaza periodic(pot fi butasi). Rezistent la daunatori, rodeste bogat in conditii de umiditate si fertilitate de la 4-5 luni. Se dezvolta la lumina, rezista la ger, pretentii de umiditate in prima parte a verii( nu se planteaza in pante, teren nisipos sau mocirlos). Procurarea butasilor de la ocoalele silvice din Suceava, maramures, Bistrita, Neamt, Covasna, etc.
Editat de administratorul site-ului

George Robu 2011-06-23 17:35:07

pentru Ecaterina.

Te rog sa-mi trimiti o adresa de e.mail ca sa-ti pot transfera niste informatii. Ce am eu nu incape pe acest forum. Adresa mea este pfarobupaul @yahoo.com. Se pare ca leacul cancerului e la dvs in Rep. Moldova!!! Trimite-mi adresa de e.mai ca sa-ti pot da informatiile

Cu prietenie, George Robu
Editat de administratorul site-ului

daniela 2011-06-23 11:50:30

Buna ziua,ma bucur ca gasesc oameni care se gandesc la semenii lor si aduc solutii pentru vindecarea multor boli si m-am gandit ca poate cineva isi va gasi timp sa ne impartaseasca din experienta propie cu aceasta planta care aduce tot felul de comentarii contradictorii.M-as bucura daca un specialist in domeniu si-ar gasi timp sa ne dea lamuriri.Eu sufar de neoplasm ovarian gr.3c si as vrea tare mult sa stiu exact cum ar trebui sa folosesc aceasta planta.Cu mine D-zeu a facut minuni pana acum si sunt convinsa ca nu intamplator am gasit si acest site despre aceasta planta miraculoasa.Va multumesc.
Editat de administratorul site-ului

ecaterina 2011-06-17 14:47:32

Sunt din Chisinau,Moldova.Am cancer de col uterin 3b.Cum as putea folosi radacinile de tataneasa?Multumesc.
Editat de administratorul site-ului

terezia 2011-05-20 21:10:08

Vreau sa stiu daca TATANEASA are eficienta in tratarea virusului HIV si daca da cum se poate administra.MULTUMESC.
Editat de administratorul site-ului

Sorina 2010-07-04 07:25:22

Am gasit si intrebuintari ale tatanesei ca fertilizant natural deosebit de eficace, in special pentru cartofi si plante purtatoare de fruct, si ca ierbicid pentru a controla dezvoltarea plantelor nedorite in jurul culturilor. Se utilizeaza intreaga in composturi, fiind si un accelerator de descompunere, de asemeni frunzele folosesc de mulci in jurul plantelor dupa o usoara uscare de cateva ore la soare- pentru a stopa capacitatea plantei de a inradacina din codite- direct la cartofi, mazare, fasole, rosii si alte plante care necesita potasiu, etc... Frunzele proapete tinute in apa o saptamana sau mai mult,dau o solutie fertilizanta ce se foloseste diluata 1-10 pentru udari fertilizante; sucul obtinut din strivirea frunzelor se foloseste in acelasi scop in dilutie de 1-15. Straturile de tataneasa pastreaza nutrientii in sol daca este folosita in randuri orizontale in gradinile in panta . De asemeni deoarece planta are radacini ce patrund pana la 50 cm adancime, pot fi folosite ca amelioratori, pregatind solurile argiloase, grele, pe care le prefera, pentru culturi viitoare...
Multa atentie insa la capacitatea plantei de a forma plante noi chiar si din cea mai mica bucatica de radacina .
Aceste informatii le-am gasit in limba engleza, la specialisti in gradinarit organic din Irlanda, care apreciaza planta si pentru capacitatea de a rezista peste iarna.
Editat de administratorul site-ului

emilia 2010-04-25 22:17:33

sunt din portugalia si soacra mea are o leucemie si am intales ca este posibila un tratament cu aceasta planta daca este eficient si cum se ptrocedeaza sa aba maxima eficienta
Editat de administratorul site-ului

SZALMA TUNDE 2009-08-26 13:02:35

BUNA ZIUA!

SUNT DIN CLUJ-NAPOCA SI SUNT DISTRIBUITOR DE "BOABE DE CACAO PRAJITE",(NU CONTINE NICI LAPTE,NICI ZAHAR!);SUBSTANTA RECOMANDATA IN AMELIORAREA MAI MULT DE 100 DE BOLI,INDEOSEBI:BOLI DE INIMA,TENSIUNE ARTERIALA MARE,BOLI DE METABOLISM,IMPOTRIVA:DEPRESIEI,OBOSELII(FIZICE,DAR SI INTELECTUALE);BOABA DE CACAO CONTINAND:ANTIOXIDANTI,PRECUM SI MULTE ALTE INGREDIENTE.
AS DORI SA VA OFER PRIMA COMANDA LA REDUCERE:UN CARTON CONTINE 10 PACHETE DE 180 GRAME(IMPACHETATE PTR.CONSUMATORUL FINAL),ADUSE DIN UNGARIA.SAU AS DORI SA COLABOREZ PTR A FACE RECLAMA PE WEBSITE-UL DVS!
ASTEPT FEED-BACK,CU RESPECT,
SZALMA TUNDE.
Editat de administratorul site-ului

Ultima ora

Newsletter gratuit

Forum
Raznatovici spune: Mai...toata lumea ne abureste..acum inainte de alegeri..!! Este in stare cineva din APIA sa lamureasca la 2 lucruri: 1. cat este subventia la hectar pe suprafata si in cate transe se va da....? 2....
30-Sep-2014 12:28:57
Raspunde la intrebare
fulga spune: Buna ziua , De citeva luni plantele mele sunt acoperite de o substanta lipicioasa,am luat o solutie din comert insa nu a ajutat,ce pot sa fac sa le scap de boala?
30-Sep-2014 10:35:49
Raspunde la intrebare
paty spune: dar axa 2 de la APIA nu se plateste n prima transa asta inseamna paghetele de agromediu si zona montana defavorizata,ca cei de la apia deja sunt debusolati si nu vor sa ne minta
29-Sep-2014 22:50:27
Raspunde la intrebare
Rubrica meteo


Faza zilei
Fertilizare la grau
clubagricultura.ro

Este parte de tesut vasculirizat cu membrane ingrosate si lignificate care are rolul de a conduce in ...

Produse chimice utilizate in sectorul agricol pentru combaterea daunatorilor. Contin ingrediente bi ...

Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton