Cultivarea telinei, o alegere potrivita pentru exploatatiile agricole de mici dimensiuni

Cultivarea telinei, tehnologia de cultura la telina, lucrari de ingrijire in cultura de telina, cultivarea radacinoaselor, legumicultura, afaceri cultivarea legumelor radacinoase, telina.
Cultivarea telinei (Apium graveolens) si a radacinoaselor este, in general, recomandata pentru fermele mici sau pentru gospodariile din mediul rural. Productia de radacini de telina de 15-20 de tone la hectar asigura profitabilitatea cultivarii telinei, in vreme ce cheltuielile tin de efectuarea lucrarilor de ingrijire, a fertilizarii suplimentare si a irigatiilor.
Soiuri de telina recomandate de Ministerul Agriculturii: Albaster, Bistrita, Victoria.
Pregatirea terenului consta in aratura de baza, efectuata toamna, urmata de fertilizare cu gunoi de grajd descompus si modelarea terenului in straturi inaltate.
Cultura de telina se infiinteaza prin rasaduri in luna aprilie (pentru culturile timpurii) sau in mai-iunie (pentru telina de toamna).
Pentru culturile timpurii, telina se seamana in luna februarie in rasadnite calde. Pentru culturile de toamna, se seamana in luna aprilie. Rasadurile se repica in stadiul de 2-4 frunze adevarate si se planteaza direct in camp, la aceeasi adancime la care au fost in rasadnita.
Lucrari obligatorii: prasile (3-4 prasile pana la recoltare), irigatii. In conditii de seceta, radacina telinei ramane nedezvoltata, fara valoare comerciala.
Lucrari suplimentare: fertilizare faziala, tratamente pentru combaterea bolilor si danatorilor.
Recoltarea se face treptat, pe masura ce radacinile se dezvolta, cu ajutorul furcii pentru sfecla. Radacinile se lasa 1-2 zile in camp sa se zvante, pe vreme insorita, apoi se indeparteaza pamantul si frunzele si se pot pastra in depozite.
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!
Votati articolul
Nota: 4.46 din 13 voturiArticole conexe:

- intrebarea zilei
Hranirea racilor
Intrebare: M-am gandit sa infiintez o crescatorie de raci si as vrea sa stiu cu ce ii pot hraniRaspuns: Mananca bobite din creveti (cam ca crontanelele pt pisici), legume, pestisori tropicali de apa dulce... citeste tot raspunsul aici
Ultima ora
- » 6 lucruri de care vei avea nevoie in orice moment in gospodaria ta
- » 6 lucruri care iti pot distruge gradina si cum sa le eviti
- » 6 lucruri de care vei avea nevoie in orice moment in gospodaria ta
- » Ce culturi se pot infiinta in gradinile de legume pe parcursul lunii martie
- » De ce sunt romanii norocosi ca pot cultiva gogosari
Comentarii
0 comentarii