Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
AgroRomania.ro » Stiri » Germania, dumping pe piata carnii de porc

Germania, dumping pe piata carnii de porc

Tags: carne de porc, dumping, dumping germania, porc


Federaţia Naţională a Producătorilor Agricoli din România (FNPAR) cere ministrului agriculturii, Valeriu Tabără, să propună în Guvern măsuri de protejare a producătorilor de carne de porc din România faţă de preţurile de dumping practicate de companiile de profil din Germania. În ultimele trei săptămîni, kilogramul de carne de porc importat din Germania a scăzut de la 1,5 euro, la 1,2 euro. Ieftinirea a venit după ce autorităţile sanitare din această ţară au anunţat că au descoperit carne contaminată cu dioxină.
"La preţurile practicate acum, fermierii din Germania concurează neloial toţi producătorii de carne de porc şi aceştia sunt nevoiţi să-şi vândă porcii cu mult sub costurile de producţie şi să intre în faliment", spun reprezentanţii FNPAR.



Macelarii romani, marul discordiei intre Germania si Franta
Germania, unde nu există un salariu minim legal, este acuzată de dumping social în abatoarele sale, unde sunt angajaţi est-europeni remuneraţi cu sume infime, spre marea nemulţumire a vecinilor săi, relatează AFP, potrivit Mediafax.

La jumătatea lui ianuarie, sectorul francez de carne, excedat de ceea ce consideră a fi o distorsiune a concurenţei, a anunţat că a depus o plângere la Comisia Europeană.

"În abatoarele germane se recurge masiv la mâna de muncă străină provenind în special din Polonia, Ungaria, România, Bulgaria, Ucraina şi chiar Rusia, şi plătită cu sume extrem de mici", inferioare celor primite de germani, a declarat Pierre Halliez, directorul Sindicatului întreprinderilor franceze de carne (Sniv-SNCP).

Această viziune este împărtăşită şi de măcelarii danezi, care văd cum porcii din ţara lor sunt duşi la tranşat în nordul Germaniei. Preşedintele sindicatului danez pentru Produse
alimentare, NNF, Ole Wehlast, s-a declarat "indignat de dumpingul social din Germania". El acuză abatoarele din această ţară că "practică preţuri de trei ori mai mici decât în Danemarca", determinând "restructurări de personal în abatoarele daneze".

Halliez estimează diferenţa de preţ între Franţa şi Germania, indusă de această situaţie, la cinci cenţi pe kilogramul de carne de porc şi de opt cenţi pe kilogramul de carne de vită. În Germania, sindicatele au protestat, de asemenea, cerând un salariu minim pentru toată branşa.

"În industria cărnii, Germania a devenit ţara dumpingului social comparativ cu alte ţări europene", constata recent Claus-Harald Güster, vicepreşedintele sindicatului german al sectorului alimentar
şi restaurantelor (NGG), într-un interviu televizat.

În prezent, numai între 10 şi 50 la sută dintre salariaţii abatoarelor din Germania sunt angajaţi direct de firmele germane, a estimat Bernd Maiweg, un oficial din cadrul NGG. Restul personalului este plătit cu sume mai mici de un subcontractor cu sediul în Europa de Est. Acesta este de cele mai multe ori angajat pentru 12 luni în Germania.

Potrivit lui Maiweg, salariaţii unui angajator german sunt plătiţi cu 12-15 euro brut pe oră, în timp ce măcelarii veniţi din Europa de Est primesc între opt şi cinci euro. În general, cu cât abatorul este mai mare, cu atât recurge la această forţă de muncă ieftină, a adăugat el.

Contactată de AFP, Federaţia germană a cărnurilor (VDF) reprezentând peste 200 de companii din ţară - a calificat drept "nefondate" aceste acuzaţii de dumping social.

"Este foarte dificil de găsit germani interesaţi de această muncă foarte dură din punct de vedere fizic, efectuată într-un mediu rece şi umed. Întreprinderile noastre sunt obligate, prin urmare, să facă apel la numeroase firme din Europa de Est care îşi propun ajutorul", a explicat Rainer Weidmann, director al VDF. El dă asigurări că măcelarii veniţi din est nu sunt plătiţi cu mai puţin de 14 euro.

Ti-a placut acest articol? Trimite-l si prietenilor tai!

Articole conexe:

clubagricultura.ro

- intrebarea zilei

Cultura de ghimbir

Intrebare: de ce contitii de temperatura si umiditate are nevoie ghimbirul?

Raspuns: Ghimbirul este o specie perena, care se dezvolta corespunzator daca i se asigura o temperatura ridic... citeste tot raspunsul aici

Comentarii
Comentarii2 comentarii





mitrea ion med. vet 2011-02-25 13:44:05

FERMIERII STAINI SUNT SUSTINUTI DE PROPRIUL STAT, PRIMESC SUBVENTII MASCATE , IAR LA NOI STATUL URMARESTE SA-L DESFIINTEZE PE FEMIER; ASTA VOR STRAINII SA MANCAM TOATE CACATURILE DE LA EI
Editat de administratorul site-ului

mitrea ion med. vet 2011-02-25 13:38:42

am devenit groapa de gunoi a Europei. Noi nu putem face export cu carne de porc pe motiv ca am avut PPC .Asta-i galgara; daca vindeam noi carne cu dioxina cred ca eram de mult legati si ne sareau in cap toti cei din UE. Suntem niste PROSTI.
Editat de administratorul site-ului

Ultima ora

Newsletter gratuit

Forum
jianu dumitru spune: au intrat bani de la apia la cec orsova imi puteti da un raspuns
27-Nov-2014 19:55:20
Raspunde la intrebare
Ionela spune: Buna ziua in Bacau la Banca Transilvania a luat cineva a doua transa??
27-Nov-2014 09:29:24
Raspunde la intrebare
ionut spune: Salut caut de munca in spania de preferat in zona almeria am 21 de anii sunt apt pentru munca in orce domeniu, am mai fost in spania 2 anii de zile stiu sa vorbesc spaiola, Cine ma poate ajuta va rog...
27-Nov-2014 00:14:50
Raspunde la intrebare
Rubrica meteo


Faza zilei
Fertilizare la grau
clubagricultura.ro

Este parte de tesut vasculirizat cu membrane ingrosate si lignificate care are rolul de a conduce in ...

Proces prin care combate evaporarea si cresterea buruienilor de origine vegetala sau minerala, astfe ...

Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton