Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook

Germania, dumping pe piata carnii de porc



Federaţia Naţională a Producătorilor Agricoli din România (FNPAR) cere ministrului agriculturii, Valeriu Tabără, să propună în Guvern măsuri de protejare a producătorilor de carne de porc din România faţă de preţurile de dumping practicate de companiile de profil din Germania. În ultimele trei săptămîni, kilogramul de carne de porc importat din Germania a scăzut de la 1,5 euro, la 1,2 euro. Ieftinirea a venit după ce autorităţile sanitare din această ţară au anunţat că au descoperit carne contaminată cu dioxină.
"La preţurile practicate acum, fermierii din Germania concurează neloial toţi producătorii de carne de porc şi aceştia sunt nevoiţi să-şi vândă porcii cu mult sub costurile de producţie şi să intre în faliment", spun reprezentanţii FNPAR.



Macelarii romani, marul discordiei intre Germania si Franta
Germania, unde nu există un salariu minim legal, este acuzată de dumping social în abatoarele sale, unde sunt angajaţi est-europeni remuneraţi cu sume infime, spre marea nemulţumire a vecinilor săi, relatează AFP, potrivit Mediafax.

La jumătatea lui ianuarie, sectorul francez de carne, excedat de ceea ce consideră a fi o distorsiune a concurenţei, a anunţat că a depus o plângere la Comisia Europeană.

"În abatoarele germane se recurge masiv la mâna de muncă străină provenind în special din Polonia, Ungaria, România, Bulgaria, Ucraina şi chiar Rusia, şi plătită cu sume extrem de mici", inferioare celor primite de germani, a declarat Pierre Halliez, directorul Sindicatului întreprinderilor franceze de carne (Sniv-SNCP).

Această viziune este împărtăşită şi de măcelarii danezi, care văd cum porcii din ţara lor sunt duşi la tranşat în nordul Germaniei. Preşedintele sindicatului danez pentru Produse
alimentare, NNF, Ole Wehlast, s-a declarat "indignat de dumpingul social din Germania". El acuză abatoarele din această ţară că "practică preţuri de trei ori mai mici decât în Danemarca", determinând "restructurări de personal în abatoarele daneze".

Halliez estimează diferenţa de preţ între Franţa şi Germania, indusă de această situaţie, la cinci cenţi pe kilogramul de carne de porc şi de opt cenţi pe kilogramul de carne de vită. În Germania, sindicatele au protestat, de asemenea, cerând un salariu minim pentru toată branşa.

"În industria cărnii, Germania a devenit ţara dumpingului social comparativ cu alte ţări europene", constata recent Claus-Harald Güster, vicepreşedintele sindicatului german al sectorului alimentar
şi restaurantelor (NGG), într-un interviu televizat.

În prezent, numai între 10 şi 50 la sută dintre salariaţii abatoarelor din Germania sunt angajaţi direct de firmele germane, a estimat Bernd Maiweg, un oficial din cadrul NGG. Restul personalului este plătit cu sume mai mici de un subcontractor cu sediul în Europa de Est. Acesta este de cele mai multe ori angajat pentru 12 luni în Germania.

Potrivit lui Maiweg, salariaţii unui angajator german sunt plătiţi cu 12-15 euro brut pe oră, în timp ce măcelarii veniţi din Europa de Est primesc între opt şi cinci euro. În general, cu cât abatorul este mai mare, cu atât recurge la această forţă de muncă ieftină, a adăugat el.

Contactată de AFP, Federaţia germană a cărnurilor (VDF) reprezentând peste 200 de companii din ţară - a calificat drept "nefondate" aceste acuzaţii de dumping social.

"Este foarte dificil de găsit germani interesaţi de această muncă foarte dură din punct de vedere fizic, efectuată într-un mediu rece şi umed. Întreprinderile noastre sunt obligate, prin urmare, să facă apel la numeroase firme din Europa de Est care îşi propun ajutorul", a explicat Rainer Weidmann, director al VDF. El dă asigurări că măcelarii veniţi din est nu sunt plătiţi cu mai puţin de 14 euro.

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Articole conexe:

clubagricultura.ro

- intrebarea zilei

Plantarea busuiocului in ghiveci

Intrebare: In cat timp creste busuiocul plantat din seminte ?De foarte mult timp tot zic sa pun seminte de busuioc in ghivece, ca sa am busuioc proaspat sa pun la mancarurile ce le prepar

Raspuns: Plantele de busuioc ajung la maturitate in doua luni de la insamantare, insa trebuie acordata o aten... citeste tot raspunsul aici

Comentarii
Comentarii2 comentarii


mitrea ion med. vet 2011-02-25 13:44:05

FERMIERII STAINI SUNT SUSTINUTI DE PROPRIUL STAT, PRIMESC SUBVENTII MASCATE , IAR LA NOI STATUL URMARESTE SA-L DESFIINTEZE PE FEMIER; ASTA VOR STRAINII SA MANCAM TOATE CACATURILE DE LA EI
Editat de administratorul site-ului

mitrea ion med. vet 2011-02-25 13:38:42

am devenit groapa de gunoi a Europei. Noi nu putem face export cu carne de porc pe motiv ca am avut PPC .Asta-i galgara; daca vindeam noi carne cu dioxina cred ca eram de mult legati si ne sareau in cap toti cei din UE. Suntem niste PROSTI.
Editat de administratorul site-ului

Ultima ora

Newsletter gratuit
Newsletterul Fonduri europene pentru agricultura - Invata cum si unde sa aplici


Forum
ady spune: nina ... !!! am pe cineva la APIA !! am intrebat de zona defavorizata si mia zis ca se da la sfarsitul luni mai inceputul lui iunie !!!! zona defavorizata va intra in conturii !!!!
25-Apr-2015 09:26:35
Raspunde la intrebare
urs.v.cosmin spune: Dragii mei prietenii cea ce ati primit pe vacii bani ati primit pentru cei care ati avut 3 vacii in 2013 iar pentru 2014 in iunie sau in toamna asa miau zis cei de la apia.
24-Apr-2015 20:30:59
Raspunde la intrebare
nina spune: daca cineva stie ceva in legatura cu suventille pt.zona defavorizata pt.oi vaci rog sa anute se aud zvonuri cica nu se mai da nimica rog daca stiti sa anuntati multumesc ...
24-Apr-2015 12:21:18
Raspunde la intrebare
Rubrica meteo
clubagricultura.ro

Sunt plante la care semin?ele nu sunt închise in fruct. Semintele se afla la vedere si nu au fruct ...

Partea exteriorara a florii. ...
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton

Raport Special GRATUIT
 
Fonduri Europene 2015 – Totul despre agricultura
 

Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit

impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura

Da, vreau sa primesc revista de Agricultura
powered by
Fokus Digital Services
SATI