Agricultura organica si cea bazata pe biotehnologii, posibilul viitor agricol al Romaniei

In opinia presedintelui Comisiei prezidentiale pentru agricultura, Valeriu Steriu, Romania are un real potential pentru agricultura bazata pe biotehnologii si pentru agricultura organica, aceste directii fiind mentionate si in raportul comisiei prezidentiale pentru politici publice de dezvoltare a agriculturii.
Intrebat, de catre vicepresedintele Asociatiei Producatorilor Agricoli din Braila, Marcel Cucu, daca in raportul Comisiei prezidentiale exista vreo referire fata de accesul fermierilor romani la biotehnologie, Steriu a raspuns: „In privinta biotehnologiilor nu mai exista niciun un secret: Europa importa astazi 40 de miliarde de tone de soia, cea mai mare parte de pe continentul american. In raport se arata tot ceea ce inseamna impact financiar si consumul acestor produse in ferme. Pe de alta parte, nu exista la nivel european si al Romaniei, ca stat membru, posibilitatea de a cultiva. Exista elemente discutate si saptamana trecuta cu comisarul Ciolos privind progresele necesare in acest sens. In raport se regaseste o cifra foarte dureroasa si anume ca Romania a pierdut din 2006 si pana in prezent un miliard de euro prin stoparea acestei activitati care poate si trebuie sa porneasca atata vreme cat se consuma in toata Europa si nu exista niciun document stiintific care sa interzica acest lucru”.
In ceea ce priveste agricultura organica, Seful Asociatiei Bio-Romania, Marian Cioceanu a sustinut ca pana in 2018, Romania ar putea sa devina prima tara pe agricultura ecologica din Europa.
„Romania a fost tara anului in februarie, la cel mai mare eveniment de agricultura ecologica si a facut fata cu brio. Potentialul este cuprins in strategie, dar foarte pe scurt. In viitoarea PAC, si daca aceasta strategie va fi implementata, Romania va deveni pana in 2018 prima tara pe agricultura ecologica din Europa. Astazi, Romania are 900000 de hectare certificate bio, iar Italia si Spania sunt pe primul loc cu 1,5 milioane de hectare. Este foarte sigur ca, daca se certifica terenurile din zona traditionala, putem sa ajungem detasat pe locul I in lume. Eu sper ca acest lucru sa se intample”, a declarat acesta.
Sursa foto: www.sxc.hu
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturiArticole conexe:
- » Producatorii BIO cer un Plan National de Actiune pentru Agricultura Ecologica
- » Curs acreditat pentru fermierii care vor sa practice agricultura ecologica
- » Agricultura ecologica, mult mai profitabila la export
- » Cel mai de succes curs de agricultura ecologica ajunge la Timisoara
- » Afaceri la Cheie, Colectia Agricultura Ecologica. Porniti afacerea momentului!

- intrebarea zilei
Semanare dovlecel
Intrebare: cum si la ce distanta se seamana semintele de dovlecel ?Raspuns: semintele de dovlecel se seamana in cuiburi la o adancime de 7-10 cm.Distanta intre cuiburi va fi de... citeste tot raspunsul aici
Ultima ora
- » Idei de afaceri non-agricole la sat. Samanatorismul replantat din fonduri europene
- » Un nou utilaj inovativ pentru ingrijirea pomilor isi face loc pe piata romaneasca
- » 6 tehnologii inteligente care iti pot salva ferma
- » Agricultura bio, o afacere tot mai profitabila pentru fermieri
- » Fonduri europene pentru irigatii: 30 septembrie, termen limita pentru depunerea cererilor la AFIR
Comentarii
0 comentarii