Care sunt conditiile si criteriile pentru atestarea produselor traditionale

Potrivit legii, produsul obtinut din materii prime traditionale si care prezinta o compozitie traditionala sau un mod de productie si/sau prelucrare care reflecta un procedeu tehnologic de productie si/sau de prelucrare traditional.
Traditionalitatea reprezinta elementul sau ansamblul de elemente prin care un produs se distinge in mod clar de alte produse similare apartinand aceleiasi categorii. Traditionalitatea nu poate sa se limiteze la o compozitie calitativa sau cantitativa ori la un mod de productie stabilit printr-o reglementare comunitara sau nationala ori prin standarde voluntare.
Atestarea produselor traditionale reprezinta, astfel, recunoasterea traditionalitatii unui produs prin intermediul inregistrarii sale in conformitate cu prevederile normei.
Pentru a figura in registrul de atestare, produsul traditional trebuie:
-sa fie traditional in sine sau
-sa exprime traditionalitatea
Inregistrarea nu este permisa in cazul unui produs a carui traditionalitate se datoreaza:
-provenientei sau originii sale geografice
-aplicarii unei inovatii tehnologice
Produsul traditional nu poate fi inregistrat daca:
-se refera doar la cerinte de ordin general utilizate pentru un ansamblu de produse ori la cele prevazute de o reglementare comunitara specifica.
-este inselator, cum este in special cel care se refera la o caracteristica evidenta a produsului sau care nu corespunde caietului de sarcini ori specificatiei tehnice a produsului si nici asteptarilor consumatorilor cu privire la caracteristicile traditionale ale produsului.
CARE SUNT PRINCIPALELE PREVEDERI ALE NORMEI PRIVIND ATESTAREA PRODUSELOR TRADITIONALE
Pentru a fi atestat ca produs traditional, produsul trebuie sa fie conform unui caiet de sarcini.
Caietul de sarcini contine cel putin elementele urmatoare:
-numele produsului.
-descrierea metodei de productie, inclusiv a naturii si a metodei materiei prime si/sau ale ingredientelor utilizate si/sau a metodei de preparare a produsului, cu referire la traditionalitatea acesteia.
-elemente care sa prezinte evaluarea caracterului traditional.
-descrierea caracteristicilor produsului, prin indicarea principalelor sale caracteristici fizice, chimice, microbiologice si/sau organoleptice care se raporteaza la traditionalitate.
-cerintele minime si procedurile de verificare si control ale traditionalitatii.
CARE ESTE PROCEDURA DE ATESTARE A PRODUSELOR TRADITIONALE
Cererea de inregistrare a produsului traditional, care include caietul de sarcini, se depune la DADR in a carui raza teritoriala se realizeaza produsul.
Reprezentantii imputerniciti din cadrul DADR, numiti pentru acordarea licentelor de fabricatie, analizeaza daca cererea si caietul de sarcini corespund prevederilor si comunica solicitantului daca exista neconformitati, situatie in care acesta va depune o noua cerere insotita de documentatia completata conform observatiilor facute.
Reprezentantii imputerniciti verifica la fata locului realitatea datelor inscrise in caietul de sarcini.
Rezultatul verificarilor faptice se inscrie intr-un proces verbal care se semneaza de reprezentantul imputernicit constatator si de solicitant sau de imputernicitul acestuia, redactat in doua exemplare, dintre care un exemplar ramane la solicitant si unul la DADR.
In situatia in care se constata ca datele inscrise in caietul de sarcini nu corespund cu realitatea de pe teren, aceasta se mentioneaza distinct in procesul verbal si constituie motivatia neinscrierii produsului in Registrul de atestare a produselor traditionale.
In situatia in care se constata ca datele inscrise in caietul de sarcini corespund cu realitatea de pe teren, aceasta se mentioneaza distinct in procesul verbal care constituie actul in baza caruia se inscrie produsul in Registrul de atestare a produselor traditionale.
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturiArticole conexe:
- » Ziua Mondiala a Alimentatiei: MADR organizeaza un targ cu produse traditionale romanesti
- » Avem de 15 ori mai putine produse traditionale
- » Targ de produse traditionale in curtea Ministerului Agriculturii
- » Zece produse traditionale romanesti asteapta sa primeasca protectie europeana
- » Maramures: Targ de produse traditionale si ecologice in centrul municipiului Baia Mare

- intrebarea zilei
Udare mar
Intrebare: care sunt momentele de aplicare a udarilor pentru cultura marului?Raspuns: Momentele de aplicare a udarilor sunt: inainte de dezmugurit (daca iarna a fost secetoasa); la 15-20... citeste tot raspunsul aici
Ultima ora
- » Idei de afaceri non-agricole la sat. Samanatorismul replantat din fonduri europene
- » Un nou utilaj inovativ pentru ingrijirea pomilor isi face loc pe piata romaneasca
- » 6 tehnologii inteligente care iti pot salva ferma
- » Agricultura bio, o afacere tot mai profitabila pentru fermieri
- » Fonduri europene pentru irigatii: 30 septembrie, termen limita pentru depunerea cererilor la AFIR
Comentarii
0 comentarii