Acest site foloseste cookie-uri. Apasati butonul alaturat pentru o navigare cat mai usoara.
Daca folositi acest site, sunteti de acord cu utilizarea cookie-urilor.
X Acest site foloseste Cookies.
Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii aici
Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook

Care sunt conditiile si criteriile pentru atestarea produselor traditionale

care-sunt-conditiile-si-criteriile-pentru-atestarea-produselor-traditionale

Potrivit legii, produsul obtinut din materii prime traditionale si care prezinta o compozitie traditionala sau un mod de productie si/sau prelucrare care reflecta un procedeu tehnologic de productie si/sau de prelucrare traditional.



Traditionalitatea reprezinta elementul sau ansamblul de elemente prin care un produs se distinge in mod clar de alte produse similare apartinand aceleiasi categorii. Traditionalitatea nu poate sa se limiteze la o compozitie calitativa sau cantitativa ori la un mod de productie stabilit printr-o reglementare comunitara sau nationala ori prin standarde voluntare.

Atestarea produselor traditionale reprezinta, astfel, recunoasterea traditionalitatii unui produs prin intermediul inregistrarii sale in conformitate cu prevederile normei.


Pentru a figura in registrul de atestare, produsul traditional trebuie:

-sa fie traditional in sine sau
-sa exprime traditionalitatea

Inregistrarea nu este permisa in cazul unui produs a carui traditionalitate se datoreaza:

-provenientei sau originii sale geografice
-aplicarii unei inovatii tehnologice

Produsul traditional nu poate fi inregistrat daca:

-se refera doar la cerinte de ordin general utilizate pentru un ansamblu de produse ori la cele prevazute de o reglementare comunitara specifica.
-este inselator, cum este in special cel care se refera la o caracteristica evidenta a produsului sau care nu corespunde caietului de sarcini ori specificatiei tehnice a produsului si nici asteptarilor consumatorilor cu privire la caracteristicile traditionale ale produsului.

CARE SUNT PRINCIPALELE PREVEDERI ALE NORMEI PRIVIND ATESTAREA PRODUSELOR TRADITIONALE

Pentru a fi atestat ca produs traditional, produsul trebuie sa fie conform unui caiet de sarcini.

Caietul de sarcini contine cel putin elementele urmatoare:

-numele produsului.
-descrierea metodei de productie, inclusiv a naturii si a metodei materiei prime si/sau ale ingredientelor utilizate si/sau a metodei de preparare a produsului, cu referire la traditionalitatea acesteia.
-elemente care sa prezinte evaluarea caracterului traditional.
-descrierea caracteristicilor produsului, prin indicarea principalelor sale caracteristici fizice, chimice, microbiologice si/sau organoleptice care se raporteaza la traditionalitate.
-cerintele minime si procedurile de verificare si control ale traditionalitatii.

CARE ESTE PROCEDURA DE ATESTARE A PRODUSELOR TRADITIONALE

Cererea de inregistrare a produsului traditional, care include caietul de sarcini, se depune la DADR in a carui raza teritoriala se realizeaza produsul.

Reprezentantii imputerniciti din cadrul DADR, numiti pentru acordarea licentelor de fabricatie, analizeaza daca cererea si caietul de sarcini corespund prevederilor si comunica solicitantului daca exista neconformitati, situatie in care acesta va depune o noua cerere insotita de documentatia completata conform observatiilor facute.

Reprezentantii imputerniciti verifica la fata locului realitatea datelor inscrise in caietul de sarcini.

Rezultatul verificarilor faptice se inscrie intr-un proces verbal care se semneaza de reprezentantul imputernicit constatator si de solicitant sau de imputernicitul acestuia, redactat in doua exemplare, dintre care un exemplar ramane la solicitant si unul la DADR.

In situatia in care se constata ca datele inscrise in caietul de sarcini nu corespund cu realitatea de pe teren, aceasta se mentioneaza distinct in procesul verbal si constituie motivatia neinscrierii produsului in Registrul de atestare a produselor traditionale.

In situatia in care se constata ca datele inscrise in caietul de sarcini corespund cu realitatea de pe teren, aceasta se mentioneaza distinct in procesul verbal care constituie actul in baza caruia se inscrie produsul in Registrul de atestare a produselor traditionale.

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Care sunt conditiile si criteriile pentru atestarea produselor traditionale
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe:

clubagricultura.ro

- intrebarea zilei

Sămânță grâu certificată pe 2016

Intrebare: Aloooo,gara,România trezeștete.Am pus și eu o întrebare pe data de 20, la care nu am primit răspuns. Sau voi răspundeți doar cui vreți? Văd că pe site sunt mulți care nu primesc răspuns,măcar spuneține pe ce criterii se dau aceste răspunsuri...?

Raspuns: Samanta certificata trebuie folosita pentru culturile de soia, lucerna, fasole boabe pentru industri... citeste tot raspunsul aici

Comentarii
Comentarii0 comentarii

Ultima ora

Newsletter gratuit
Cele mai bune afaceri de inceput de an 2017

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Cele mai bune afaceri de inceput de an 2017".



Rubrica meteo
clubagricultura.ro

Piesa la plugurile perfectionate, cu ajutorul careia se rastoarna brazdele. ...

Masura in care un caracter se transmite de la o generatie la alta. Sinonim - coeficient de mostenire ...
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 

Raport Special GRATUIT

Cele mai bune afaceri de inceput de an 2017


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Cele mai bune afaceri de inceput de an 2017" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau sa primesc revista de Agricultura