Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cultivarea nautului in sistem ecologic. Cum se recolteaza nautul in Romania?

cultivarea-nautului-in-sistem-ecologic-cum-se-recolteaza-nautul-in-romania

Nautul este o planta leguminoasa, incadrandu-se ca cea mai toleranta la seceta. In acelasi timp, nautul are nevoie de temperaturi mari, pe care la noi in tara le gaseste in regiuni Campia Dunarii, in Dobrogea, in campia de sud a Moldovei si in Campia de Vest, zone favorabile pentru cultivarea nautului.


In acelasi timp, cultivatorii trebuie sa cunoasca faptul ca nautul nu reuseste pe orice tip de sol, acesta prefera solurile cu textura mijlocie, nisipoase, bogate in calciu, chiar usor salinizate. Nu reuseste pe solurile grele, excesiv de umede, slab aerate. 
 

Fertilizarea in cultivarea organica a nautului

Planta leguminoasa, nautul beneficiaza de aportul de azot provenit de la bacteriile simbiotice. Totusi, in conditii de seceta pronuntata si pe solurile mai putin fertile, bacteriile fixatoare de azot nu gasesc conditii corespunzatoare de dezvoltare si ca atare este recomandata aplicarea unor doze moderate de ingrasaminte organice de tipul gunoiul de grajd bine maruntit sau a mranitei, in doze de 10-12 t/ha.
 

Lucrarile solului in cultura de naut
 

Succesiunea, momentul si modul de executare a fiecarei lucrari depind de planta premergatoare, de starea de umiditate a solului, de gradul de imburuienare etc. Aratura de baza, adanca de 20-22 cm trebuie sa fie executata in toamna cat mai devreme, dupa lucrarea de dezmiristit.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online


Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...

Oferta Speciala
valabila 48h


Araturile efectuate vara se lucreaza in mod repetat pana in toamna (se grapeaza), lucrari prin care este nivelat terenul, sunt maruntiti bulgarii si sunt distruse buruienile care rasar, reducand, astfel, rezerva de buruieni. manunchi-naut-pastaiIn primavara, terenul va fi lucrat cat mai timpuriu posibil, dar numai dupa ce apa s-a scurs in profunzime, pentru a evita compactarea exagerata prin trecerea agregatelor agricole; din aceleasi motive, trebuie redus la minimum numarul de treceri pe teren cu agregatele agricole.

In primavara, sunt necesare, de regula, doua lucrari de grapat, dintre care o lucrare de grapat la desprimavarare, pentru mobilizarea solului si o a doua lucrare, efectuata chiar inainte de semanat, cu combinatorul sau cu grapa cu discuri in agregat cu campuri de grapa cu colti si lama nivelatoare, pentru mobilizarea solului pe adancimea de semanat.
 

Samanta si semanatul nautului


Pentru semanat semintele de naut trebuie sa provina din culturi ecologice si sa aiba puritatea peste 96%, iar germinatia peste 90%. In anumite cazuri, prin scarificarea semintelor de naut s-a redus procentul de seminte tari de la 54% la 1%, fara a vatama samanta si imbunatatind germinatia.

Sortimentul cuprinde soiurile „Cicero”, „Gülner”, „De Lovrin”. Semanatul va fi efectuat primavara in urgenta intai, cand solul are temperatura de circa 4 grade Celsius. Intarzierea semanatului in zona de cultura a nautului duce la uscarea solului, decalarea rasaririi si fructificarii, respectiv la scaderi importante ale productiei.

Densitatea de semanat la naut va fi de 40 boabe germinabile/m2. In zone umede se recomanda densitati mai mari, de pana la 50 boabe/m2. Se poate semana in randuri simple sau duble, la 50- 70 cm distanta dintre randuri, pentru a se putea prasi.

Adancimea de semanat recomandata este de 5-7 cm, in functie de textura si umiditatea solului. Cantitatea de samanta folosita la semanat este de 80-120 de kg/ha, in functie de densitatea stabilita si de valorile MMB.

Lucrari de ingrijire la naut


Poate fi efectuat un tavalugit dupa semanat; in anumite situatii inainte de rasarire se executa o lucrare cu grapa care distruge buruienile si crusta. Cand plantele au 4-6 cm inaltime poate fi necesara o lucrare cu sapa rotativa, efectuata in perioadele din zi in care plantele isi pierd turgescenta, pentru a limita pierderile de densitate.

Principala lucrare de ingrijire este prasitul; lucrarea trebuie repetata de 2-3 ori, in asa fel incat cultura sa ramana tot timpul curata de buruieni, iar solul sa fie mentinut afanat la suprafata.
 

Recoltarea nautului


Avand coacerea mai uniforma decat alte specii de leguminoase pentru boabe, portul erect si pastai indehiscente, nautul se preteaza mai bine la recoltatul mecanic. Trebuie recoltat cand pastaile au capatat culoarea galbena si frunzele s- au scuturat, in doua etape sau direct cu combina.

La intarzierea recoltatului, pot rezulta seminte tari, care fierb mai greu. La noi in tara pot fi obtinute productii de 1000-1500 kg/ha. De retinut, capacitatea de productie a nautului care este, insa, mai mare, de peste 2500 kg/ha. Pe solurile mai putin fertile, se recomanda incorporarea resturile vegetale in sol pentru imbunatatirea insusirilor acestuia.

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 3.06 din 17 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016