Cultivarea năutului în sistem ecologic

CULTIVAREA NAUTULUI IN SISTEM ECOLOGIC, TEHNOLOGIA DE CULTURA LA NAUT, NAUTUL ORGANIC, OBTINEREA NAUTULUI IN ROMANIA. Plante leguminoase pentru boabe, cultivate in clima din Romania, nautul.
Aşa cum scria Lavinia Rorich într-un material publicat pe BIOPRODUCT săptămâna trecută, năutul este planta leguminoasă care este cea mai tolerantă la secetă. În acelaşi timp, năutul are nevoie de temperaturi mari, pe care la noi în ţară le găseşte în regiuni Câmpia Dunării, în Dobrogea, în câmpia de sud a Moldovei şi în Câmpia de Vest, zone favorabile pentru cultivarea năutului.
În acelaşi timp, cultivatorii trebuie să cunoască faptul că năutul nu reuşeşte pe orice tip de sol, acesta preferă solurile cu textură mijlocie, nisipoase, bogate în calciu, chiar uşor salinizate. Nu reuşeşte pe solurile grele, excesiv de umede, slab aerate.
În privinţa rotaţiei culturiii, un ghid de bune practici publicat de Facultatea de Agricultură din cadrul USAMV-Bucureşti arată că poate fi cultivat după orice plantă, însă nu se recomandă să revină după el şi după alte leguminoase. În condiţiile agriculturii româneşti, năutul poate fi cultivat după cereale păioase sau floarea-soarelui. La rândul său, el este o bună premergătoare pentru grâul de toamnă, pentru zonele cu climat cald şi mai secetos din sudul României.

Vă redau mai jos fişa tehnologică a cultivării năutului în sistem ecologic, aşa cum a fost realizată de colectivul USAMV.
Fertilizarea în cultivarea organică a năutului
Plantă leguminoasă, năutul beneficiază de aportul de azot provenit de la bacteriile simbiotice. Totuşi, în condiţii de secetă pronunţată şi pe solurile mai puţin fertile, bacteriile fixatoare de azot nu găsesc condiţii corespunzătoare de dezvoltare şi ca atare este recomandată aplicarea unor doze moderate de îngrăşăminte organice de tipul gunoiul de grajd bine mărunţit sau a mraniţei, în doze de 10-12 t/ha.
Lucrările solului în cultura de năut

Sămânţa şi semănatul năutului
Semănatul va fi efectuat primăvara în urgenţa întâi, când solul are temperatura de circa 4 grade Celsius. Întârzierea semănatului în zona de cultură a năutului duce la uscarea solului, decalarea răsăririi şi fructificării, respectiv la scăderi importante ale producţiei.
Densitatea de semănat la năut va fi de 40 boabe germinabile/m2. În zone umede se recomandă densităţi mai mari, de până la 50 boabe/m2.
Se poate semăna în rânduri simple sau duble, la 50- 70 cm distanţa dintre rânduri, pentru a se putea prăşi.
Adâncimea de semănat recomandată este de 5-7 cm, în funcţie de textura şi umiditatea solului. Cantitatea de sămânţă folosită la semănat este de 80-120 de kg/ha, în funcţie de densitatea stabilită şi de valorile MMB.
Lucrări de îngrijire la năut
Principala lucrare de îngrijire este prăşitul; lucrarea trebuie repetată de 2-3 ori, în aşa fel încât cultura să rămână tot timpul curată de buruieni, iar solul să fie menţinut afânat la suprafaţă.
Recoltarea năutului
La noi în ţară pot fi obţinute producţii de 1000-1500 kg/ha. De reţinut, capacitatea de producţie a năutului care este, însă, mai mare, de peste 2500 kg/ha. Pe solurile mai puţin fertile, se recomandă încorporarea resturile vegetale în sol pentru îmbunătăţirea însuşirilor acestuia.
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!
Votati articolul
Nota: 3.45 din 10 voturiArticole conexe:
- » Agricultura bio, o afacere tot mai profitabila pentru fermieri
- » Afaceri in pomicultura: AFIR primeste cereri de finantare pana la 30 septembrie 2017
- » Cultura de lavanda: povestea unei afaceri de succes
- » Cum pot fi identificate pe rafturi produsele ecologice contrafacute
- » Culturile de triticale, trend ascendent in agricultura locala

- intrebarea zilei
Boli tuia
Intrebare: Acum 3 ani am plantat in gradina puieti de tuia,dar acum de vreo doua saptamani am observat ca a inceput sa li se usuce frunzele care sa fie cauza?Raspuns: Tuia este foarte sensibila la excesul de apa, la baltiri in special, mai ales acum cand vremea s-a m... citeste tot raspunsul aici
Ultima ora
- » 7 sfaturi utile pentru construirea unui solar
- » Idei de afaceri non-agricole la sat. Samanatorismul replantat din fonduri europene
- » Un nou utilaj inovativ pentru ingrijirea pomilor isi face loc pe piata romaneasca
- » 6 tehnologii inteligente care iti pot salva ferma
- » Agricultura bio, o afacere tot mai profitabila pentru fermieri
Comentarii
2 comentarii
toader tatiana 2018-03-05 14:01:15
da este bun
emilia micu 2013-04-25 00:21:09
ce animal maninca planta de naut dupa recoltarea pastailor verzi sau uscate?