Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Interviu Ion Toncea. Despre viitorul agriculturii ecologice

Agricultura ecologica va reprezenta motorul economiei in urmatorii ani. Sunt pareri avizate ce mizeaza pe argumente cat se poate de solide. De la nivelul in crestere al cererii pentru produse agricole si alimentare ecologice si pana la preturi atractive pentru producatori si distribuitori, avem toate argumentele pentru a incepe investitiile in acest domeniu.




Mai multe informatii despre agricultura ecologica aflam direct de la Dr.Ing. Ion Toncea, presedintele Federatiei Nationale de Agricultura Ecologica si al Asociatiei Romane pentru Agricultura Durabila, in cadrul unui interviu acordat pentru AgroRomania.manager.ro:

1. Cat de deschisi sunt romanii la ideea de agricultura ecologica? Cum este privita aceasta forma de agricultura de romani fata de modul in care strainii o accepta si o valorifica?


In acest moment sunt circa 15600 de producatori (fermieri si procesatori), cateva sute de comercianti si mai nulte mii de consumatori Romani care sunt deschisi la ideea de agricultura ecologica.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h


Avand in vedere istoria agriculturii ecologice in Romania de circa 14 ani si de peste 60 de ani in alte tari, mai ales din Vestul Europei si promovarea relativ slaba a agriculturii ecologice, modul in care Romanii accepta si valorifica agricultura ecologica este mai greoi. Practic, majoritatea celor care ar vrea sa practice agricultura ecologica au nevoie de mai mult timp de gandire pentru a se decide sa cultive terenurile, sa creasca animale si/sau sa prelucreze produse ecologice.

2. Credeti ca viitorul agriculturii este strict legat de aspectul ecologic? Vom avea crestere economica suprema datorita agricultorilor ecologici?

Da, pentru ca agricultura trebuie sa faca fata unor provocari noi legate de schimbarile climatice, scaderea fertilitatii solurilor, diminuarea biodiversitatii, poluarea solului, apelor si a aerului, inrautatirea sanatatii oamenilor, depopularea satelor etc., care pot fi rezolvate, macar in parte, numai de agricultura ecologica. In contextul in care suprafata agricola cultivata in sistem ecologic este de numai 282261 ha, la care se adauga 1082138 ha cu flora spontana care majoritatea sunt in arealele silvice, cred ca, deocamdata, agricultura ecologica nu influenteaza semnificativ cresterea economica a Romaniei. Cand se va ajunge la 10% (peste 1500000 ha) din suprafata agricola, atunci se poate spune ca agricultura ecologica contribuie semnificativ la cresterea economica a Romaniei.    

3. In cati ani estimati un caracter obligatoriu pentru conversia terenurilor agricole traditionale catre statutul de terenuri agricole ecologice?

Agricultura traditionala si produsele agricole traditionale nu sunt ecologice. Pentru a capata acest statut, trebuie ca terenurile, animalele si produsele traditionale sa fie certificate ecologic, calitate ce presupune, in afara de respectarea normelor (standardelor) agriculturii ecologice, si cresterea eficientei economice a sistemelor traditionale.

4. Pentru un agricultor fara exerienta dvs, fara specializarile si cercetarile dvs, ar fi imposibila trecerea de la sistemul clasic de agricultura la cel ecologic? Care ar fi pasii principali pe care trebuie sa ii luam in considerare pentru o trecere cat mai rapida si mai eficienta de la un sistem agricol la celalalt?

Agricultura ecologica este grea, dar nu imposibila. Pentru a trece la agricultura ecologica orice persoana interesata de acest sistem de agricultura trebuie sa parcurga, urmatorii pasi pe care i-am facut si eu:

              1. Documentare amanuntita privind evolutia agriculturii ecologice in Romania si pe plan european, cadrul legislativ national si international si normele (standardele) agro-ecologice privind cultivarea terenurilor, cresterea animalelor si/sau prelucrarea produselor agricole, precum si situatia fermei (gospodariei) proprii ca profil, structura, clima, sol, apa freatica si curgatoare, piata de desfacere, infrastructura de transport etc.

                      2.  Consultarea tuturor membrilor familiei, inclusiv a copiilor iar decizia de a trece la agricultura ecologica trebuie sa fie de comun acord, astfel incat toti membrii familiei sa fie constienti de schimbarile si eforturile necesare.

                      3. Proiectarea sistemului agricol ecologic in functie de resursele naturale (relief, clima, sol, ape freatice si curgatoare etc.), economice (teren, animale, spatii de prelucrare si depozitare etc.) si sociale (numar de persoane, varsta, nivel de pregatire etc.) ale gospodariei (fermei) si cerintele pietei;

                     4. Selectarea organismului de inspectie si certicare si semnarea contractului;

                     5. Inregistrarea gospodariei (fermei) la Directia Agricola judeteana;

                     6. Inscrierea intr-o asociatie de producatori care ofera fermierilor atat sansa de a interactiona cu alti fermieri care practica agricultura ecologica, dar si acumularea de cunostinte necesare dezvoltarii afacerii.

                      7. Participarea la targuri nationale si internationale de produse agro-alimentare ecologice, care le asigura fermierilor ecologisti consacrarea binemeritata.

5. In perioada 1976-1992 ati lucrat la laboratorul “Ingrasaminte, amendamente si izotopi” din cadrul Institutului de Cercetari pentru Cereale si Plante Tehnice Fundulea, judetul Calarasi. Ati obtinut titlul de doctor in agrochimie. Dati-ne cateva exemple de ingrasaminte care se preteaza sustinerii unei agriculturi ecologice pure.

Ingrasamintele si amendamentele care pot fi folosite in agricultura ecologica sunt mentionate in ANEXA I a  REGULAMENTULUI (CE) NR. 889/2008 AL COMISIEI din 5 septembrie 2008. Ingrasamintele si amendamentele care nu sunt in lista, dar sunt pe piata, trebuie sa fie certificate ca ecologice. In general, ingrasamintele si amendamentele ecologice sunt cele organice (compost, gunoi de grajd, resturi vegetale, ingrasaminte verzi, extractele de plante etc.) si cele minerale neprelucrate chimic, precum fosfatii naturali de Gafsa sau TexasGulf, dolomita de Delnita etc.  

6. Care considerati ca sunt cele mai importante forme de sprijin si finantare de care beneficiaza, in acest moment si in viitorul apropiat, romanii care se orienteaza catre agricultura ecologica?

Pengtru acest an (2014), sper ca prducatorii ecologisti, atat in perioada de conversie, cat si in cea de productie certificata, sa beneficieze de plata pe unitatea de suprafata. In viitor, dupa aprobarea PNDR 2014-2020, trebuie sa se reglementeze subventionarea agriculturii ecologice odata pentru totdeauna.

7. Dati-ne cateva exemple de culturi ideale pentru sistemul agricol ecologic.

Plante ideale pentru a fi cultivate in sistem ecologic sunt cele ale caror produse sunt cerute de piata si corespund, ca cerinte, insusirilor reliefului, climei si solului pe care se cultiva. In acest moment, cele mai mari suprafete de teren sunt cultivate ecologic cu cereale de toamna, leguminoase pentru boabe (mazare, linte, soia, lupin), plante oleaginoase (floarea-soarelui, in pentru ulei si rapita), cu plante aromatice (coriandru) si medicinale si cu legume.   

8. Ati publicat zeci de lucrari stiintifice, rapoarte si brosuri de cercetari, insa cel mai important, ati publicat cartile "Ghid Practic de agricultura ecologica" si "Metode ecologice de protectie a plantelor". S-au dovedit a fi carti extrem de utile pentru agricultorii romani. Ce planuri aveti de gand sa concretizati in urmatoarea perioada de timp?

Sper ca, impreuna cu alti colegi sa le scriem, binenteles completate cu cele mai noi rezultate stiintifice si cu ajutorul editurii Rentrop & Strator sa le si publicam.

Mentionez ca am mai scris si un Manual de agricultura ecologica, pe care cei interesati il pot gasi pe site-ul Asociatiei Romane pentru Agricultura Durabila (www.agriculturadurabila.ro). De asemenea, vreau sa publicam si rezultatele experimentale obtinute in cadrul Centrului de Cercetare, Inovare si Transfer Tehnologic pentru Agricultura Ecologica din cadrul INCDA Fundulea.

9. Ce sfaturi puteti sa oferiti persoanelor care au de gand sa investeasca intr-un teren agricol in prezent?

Investitia intr-un teren agricol este benefica din toate puncte de vedere (ecologic, economic si social) numai daca terenul este cultivat in sistem ecologic, la acest proces participa intreaga familie, se valorifica superior toate produsele agricole care se pot obtine si producatorii nu urmaresc numai castigul financiar, mai ales imediat.   


Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 3.67 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016