Marin Dumbrava, fermier eco: Am vandut morcovi cu 6 lei/kg

In cadrul seminarului dedicat agriculturii ecologice, desfasurat vineri in comuna Matca, judetul Galati, Marin Dumbrava, patronul fermei ecologice BioDumbrava, a prezentat beneficiile dar si problemele cu care se confrunta un fermier care produce in acest sistem.
Suprafata cultivata la ferma BioDumbrava este un hectar, insa preturile cu care desfacem productia sunt cu 50% sau chiar duble fata de preturile de pe piata produselor standard, sustine Marin Dumbrava.
Principala problema in sistemul organic, biologic, este aceeasi cu a fermierilor care produc in sistem clasic: bolile si daunatorii.
In timp ce agricultura clasica poate sa apeleze la diferite programe de tratament, in agricultura ecologica fiecare produs trebuie agreat cu organismul de certificare.
"Eu urmaresc foarte mult natura, asta trebuie sa faca orice fermier care doreste sa porneasca pe acest drum. Natura trebuie privita ca sprijin, nu doar ca piedica. De exemplu, la mine in culturi veti observa si buruieni, multe din acestea au rolul lor. Multe tratamente le facem la BioDumbrava cu macerat din plante, deci complet naturale, care au rol atat de repelent cat si de ingrasamant foliar", a precizat patronul BioDumbrava.
Agricultura organica, sistemul de productie ecologic se confrunta, dincolo de factorii naturali, cu reticenta producatorilor pe de o parte fata de eficienta productiei, iar pe de alta parte fata de profit.
Prima intrebare care a sosit din sala a fost fireasca: cu cat dai dumneata kilogramul de varza sau de rosii?
De exemplu, anul trecut am vandut morcovi cu 6 lei kilogramul, a replicat Dumbrava.
Fermierii din sala s-au aratat circumspecti in privinta acestor cifre, principala problema fiind cea a increderii in lantul de distributie.
Cine le garanteaza fermierilor un pret de desfacere care sa acopere costurile de productie, superioare celor din agricultura clasica?
Fermierul Marin Dumbrava a reusit sa devina cunoscut prin forte proprii. "Daca anul trecut alergam prin piete sa dau un kilogram de rosii cu 4-5 lei kilogramul, cand rosiile turcesti sau romanesti obtinute in sistem clasic erau la jumatate din pret, anul acesta am reusit sa ii fac pe consumatori sa vina la mine, inclusiv distribuitori", a precizat acesta in cadrul seminarului.
Nu este usor, trebuie sa te informezi si sa citesti foarte mult, a continuat el. Literatura de specialitate este putina si se gaseste greu, accesul la informatie este dificil, a punctat acesta.
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturiArticole conexe:
- » Producatorii BIO cer un Plan National de Actiune pentru Agricultura Ecologica
- » Curs acreditat pentru fermierii care vor sa practice agricultura ecologica
- » Agricultura ecologica, mult mai profitabila la export
- » Cel mai de succes curs de agricultura ecologica ajunge la Timisoara
- » Afaceri la Cheie, Colectia Agricultura Ecologica. Porniti afacerea momentului!

- intrebarea zilei
Culturi energetice
Intrebare: In cat timp cresc culturile energetice si la ce masa lemnoasa se ajunge intr-un an pe un hectar?Raspuns: Sigur ca nu are voie! Faceti reclamatie la Politie pentru ca lasa cainii liberi pe domeniul public, ... citeste tot raspunsul aici
Ultima ora
- » Idei de afaceri non-agricole la sat. Samanatorismul replantat din fonduri europene
- » Un nou utilaj inovativ pentru ingrijirea pomilor isi face loc pe piata romaneasca
- » 6 tehnologii inteligente care iti pot salva ferma
- » Agricultura bio, o afacere tot mai profitabila pentru fermieri
- » Fonduri europene pentru irigatii: 30 septembrie, termen limita pentru depunerea cererilor la AFIR
Comentarii
0 comentarii