Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Paulownia - Arborele Inteligent

paulownia-arborele-inteligent

Strabatand tara de la Galati la Timisoara sau de la Suceava la Alexandria, am observat in ultimii ani aparitia si dezvoltarea a tot mai multor culturi cu arbori de Paulownia. Motivul este unul deosebit de simplu: investitorii cauta sa obtina rezultatele materiale si financiare scontate intr-un termen cat mai scurt, iar perioada de crestere a arborilor de Paulownia pare a fi cheia succesului acestei afaceri.


Din dorinta de a afla mai multe despre acesti arbori, stam de vorba cu domnul Mihai Georoceanu, business development manager in cadrul societatii Paulownia Development.


Domnule Georoceanu, este adevarat ca arborii Paulownia sunt supranumiti arbori inteligenti ?
 

Da, este adevarat, Paulownia si-a atras acest termen datorita capacitatii sale uluitoare de autoprotectie. Motivul pentru care acesti arbori nu s-au cultivat in trecut in tari cu climat temperat continental ca si Romania il constituie strict intoleranta lor la frig, la temperaturi joase si nicidecum o sensibilitate crescuta la alti factori.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Lavanda cultura care iti aduce minimum 8 000 de euro profit


Cea mai profitabila cultura pe terenuri mici LAVANDA Planta este nepretentioasa se vinde excelent atat in Romania cat si la export si iti aduce un profit de peste 8 000 de euro ha Cele 7 mari avantaje ale cultivarii lavandei   1 Lavanda este o planta perfecta pentru solurile din Romania; 2 Nu este pretentioasa – suporta foarte...

Oferta Speciala
valabila 48h

Daca primavara, la inceputul lunii martie, de multe ori si mai devreme, putem observa diverse plante sau arbori care incoltesc, incep sa lucreze, Paulownia intra in vegetatie mult mai tarziu, avand o capacitate de autoprotectie foarte dezvoltata. Daca in cazul unui mar sau cires inflorit timpuriu, temperaturile negative (care in multi ani revin ulterior pentru o noapte sau doua) le compromite doar rodul, productia de fructe din anul respectiv, un arbore ca si Paulownia este compromis definitiv daca apuca sa intre in vegetatie si se confrunta ulterior cu temperaturi sub zero grade.

Acesta este motivul pentru care acesti arbori nu se grabesc sa incolteasca primavara, deoarece odata intrati in vegetatie, o singura noapte de inghet le va schimba total caracteristicile si ritmul accelerat de dezvoltare.

Ulterior, in zilele toride de vara, se vor autoproteja impotriva secetei. Desigur, este indicat sa beneficieze periodic de „inundari” masive (daca pamantul permite un drenaj bun al apei) pentru a se dezvolta foarte rapid, insa lipsa apei nu ii va cauza moartea. In prima faza, seceta le va afecta frunzele, apoi tulpina va incepe sa se usuce dinspre partea superioara inspre radacina, insa la prima galeata de apa pe care o va primi, radacina va dezolta un alt lastar, practic arborele va incepe sa creasca din nou, in acelasi ritm.
 
Cum ati inceput aceasta afacere, cu ce resurse si ce informatii initiale?
 
Am auzit intamplator de acest arbore in urma cu 4-5 ani, era momentul in care a inceput intreaga nebunie cu Paulownia la nivel mondial, chinezii reusind dupa zeci de ani de incercari si experimente sa modifice genetic una din cele 17 specii de baza, Paulownia Tomentosa, in directia cresterii tolerantei sale la frig, la temperaturi foarte joase.

Prima noastra plantatie am inceput-o din resurse proprii; in urma unor studii de piata aprofundate, am considerat ca este mai eficient sa folosim experienta de zeci de ani a unor specialisti chinezi si americani cu care colaboram din 2011 si sa importam fiecare butas pe care il plantam decat sa incercam sa inmultim pe plan local o planta modificata genetic doar pentru a reduce costurile premergatoare plantarii, in conditiile in care munca depusa ulterior, pana la momentul exploatarii masei lemnoase este aceeasi, genereaza aceleasi cheltuieli indiferent de specia plantata. Am dorit sa evitam joaca de-a genetica, deoarece consideram ca cel mai important aspect in ceea ce priveste dezvoltarea acestor arbori este alegerea speciei, a celei mai potrivite varietatati de Paulownia.
 
Care este  starea actuala a plantatiei dvs?
 
Tinand cont de faptul ca sunt in al treilea an de dezvoltare, arborii se prezinta conform asteptarilor, cu un diametru al trunchiului de 10 pana la 15 cm si cu o inaltime de peste 5-6 metri. Trebuie tinut cont de procedeul de potare, de taiere la nivelul solului a arborilor, operatiune care a avut loc in anul 2013, dupa 10 luni de la plantarea puietilor.

Cum v-ati promovat acest produs si ce piata exista azi pentru vanzarile de puieti?
 
Nu a fost deloc usor ! Este greu sa te lupti cu scepticismul, a fost o perioada in care s-a creat un curent negativ in ceea ce priveste cresterea acestor arbori in Romania...si pe buna dreptate, deoarece majoritatea producatorilor locali de Paulownia folosesc metoda clasica de inmultire: obtinerea rasadurilor prin insamantare.  

Inmultirea unei plante modificate genetic este un procedeu deosebit de delicat. Orice incercare de propagare fara experienta, cunostintele, tehnica si logistica necesara va avea ca rezultat obtinerea unor puieti identici ca aspect in prima faza cu Paulownia Tomentosa x Fortunei (in termen popular  Shantong - varietatea cu care lucram) insa care, ulterior plantarii, vor avea o evolutie foarte diferita. Chiar daca vor supravietui noptilor geroase cu care se vor connfrunta in prima iarna (desi in multe din cazuri nu o fac), efectele negative nu vor intarzia sa apara: trunchiul nu va mai cunoaste o dezvoltarea dreapta, verticala, distanta dintre ramuri va fii tot mai mica, in loc sa dispara odata cu eliminarea frunzelor, a crengilor, nodurile vor fi tot mai proeminente si nu in ultimul rand, ritmul de crestere, caracteristica ce sta la baza notorietatii acestui arbore, se va transforma intr-unul banal, ordinar.
 
Care sunt tipurile de clienti si ce beneficii ii atrag?
 
Singurul criteriu pe care l-am ales pentru a ne diferentia clientii tine cont strict de cunostintele si implicarea lor anterioara in domeniul agricol: avem in egala masura parteneri (preferam acest termen) agricultori, cu experienta bogata in dezvoltarea culturilor clasice in Romania si parteneri care inainte de colaborarea cu societatea noastra nu s-au implicat niciodata in activitati agricole. In aceasta a doua categorie se incadreaza foarte multi potential parteneri, posesori de teren agricol (arabil, livezi, pasuni)  de diverse dimensiuni care incep sa se indrepte din ce in ce mai mult catre acest domeniu. Acest fapt se datoreaza atat realitatilor contemporane, a certitudinii ca agricultura este un domeniu tot mai profitabil, cat si eforturilor diverselor ministere, agentii si organizatii de a subventiona sau finanta tot mai intens proiectele agricole.
 
Care sunt cei mai importanti clienti din 2014 si care sunt planurile pentru 2015?
 
In 2014 am reusit atingem unul din obiectivele propuse de noi cand am pornit aceasta afacere: infiintarea plantatiilor de Paulownia mai mari de un hectar in peste 10 dintre judetele cu potential agricol ridicat: Timis, Constanta, Galati, Teleorman, Calarasi, Salaj, Cluj, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Bihor, in 2015 urmand sa fim prezenti in aproape toate zonele din Romania care permit plantarea arborilor de Paulownia.

Tot in 2015 vom finaliza cea mai mare plantatie de Paulownia din Romania: 100 de hectare comasate intr-o singura parcela. Lucrarile premergatoare au inceput deja de un an (pregatirea terenului, foraje, captarea apei in bazine, instalarea sistemului de irigatii, imprejmuirea cu gard a intregii suprafete) urmand ca in iunie 2015 sa finalizam plantarea propriuzisa a arborilor. Plantatia se afla in nord-estul judetului Timis si este in parteneriat cu o societate cu capital strain.
 
Acordati consultanta, ii sfatuiti pe cei care vor sa faca plantatii? Este greu de intretinut o astfel de plantatie?
 
Desigur, parteneriatul pe care il dezvoltam nu presupune doar vanzarea de puieti, aceasta este o activitate secundara. Pentru a obtine rezultatele scontate si pentru a exploata materialul lemnos dupa 5 ani de la plantare, trebuie sa asiguram un start ideal fiecarui arbore de Paulownia. Dam o foarte mare importanta acestui aspect, este si motivul pentru care nu oferim garantie decat puietilor plantati de societatea noastra. Pregatirea optima a terenului, trasarea planului de plantare, executia gropilor adanci,  eliminarea concurentei la alimentare prin aplicarea unui material geotextil in jurul fiecarui puiet, aplicarea ingrasamintelor necesare si multi altii sunt factori deosebit de importanti in vederea dezvoltarii in cele mai bune conditii a arborilor de Paulownia.
 
Ati accesat sau vreti sa accesati bani europeni? Cum va pregatiti pentru a avea succes in acest sens?
 
Este un subiect aflat intr-un permanent „stand-by” inca de cand am inceput aceasta afacere. Societatea noastra incurajeaza fiecare partener in accesarea acestor fonduri, momentan nomele de reglementare au fost amanate din nou, le asteptam in septembrie 2014, insa se pare ca tot ceea ce se va intampla in aceasta directie in perioada 2014-2020 va fii anuntat la inceputul anului 2015.

Cu toate acestea, avem tot mai multe informatii ca A.P.I.A. va reglementa separat toate speciile de arbori energetici si va subventiona substantial atat plantatiile de Paulownia cat si cele de salcie energetica sau de iarba elefantului.

 
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 4 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016