Acest site foloseste cookie-uri. Apasati butonul alaturat pentru o navigare cat mai usoara.
Daca folositi acest site, sunteti de acord cu utilizarea cookie-urilor.
X Acest site foloseste Cookies.
Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii aici
Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook

Succes pentru producatorii de vin bio

Succes pentru producatorii de vin bio



Conform noului regulament, care va fi publicat in Jurnalul Oficial in saptamanile viitoare, etichetele care vor contine termenul de "vin bio" vor trebui sa poarte de asemenea logo-ul pentru agricultura organica utilizat in UE, precum si codul organismului de certificare, si trebuie sa respecte totodata si celelalte norme de etichetare a vinului.

Comisia noteaza ca, desi exista deja norme pentru "vinul produs din struguri organici", acestea nu vizeaza si practicile de vinificatie, adica intregul proces de transformare a strugurilor in vin. Sectorul vinicol ramasese singurul nereglementat in intregime de normele UE privind agricultura organica in temeiul Regulamentului 834/2007.


Comisarul european pentru agricultura si dezvoltare rurala Dacian Ciolos a salutat elaborarea noului regulament. "Sunt incantat ca am cazut de acord asupra acestui dosar, deoarece este important sa stabilim norme armonizate care sa garanteze o stacheta clara pentru consumatorii care sunt din ce in ce mai interesati de produsele organice. Ma declar multumit ca am elaborat o serie de norme care permit o diferentiere clara intre vinul obtinut prin metode conventionale si cel obtinut prin metode organice, intocmai ca si in cazul altor produse agricole. Prin urmare, consumatorii pot fi siguri ca "vinul bio" este produs "conform unor norme mai stricte", a afirmat el, citat in comunicatul Comisiei Europene.

Executivul UE precizeaza ca noile norme sunt mai transparente si faciliteaza recunoasterea produsului de catre consumatori. Ele vor contribui la o mai buna functionare a pietei interne si la consolidarea pozitiei "vinurilor bio" din UE pe piata internationala, unde multi alti producatori (din SUA, Chile, Australia, Africa de Sud) au deja norme stabilite pentru acest tip de vinuri. Acest regulament finalizeaza pachetul legislativ referitor la agricultura organica in UE, care acopera de acum toate produsele agricole.

Noul regulament prevede un subansamblu de practici oenologice (vinicole) si stabileste substantele permise pentru obtinerea vinurilor organice, asa cum sunt definite in Regulamentul (CE) nr. 606/2009 privind organizarea pietei comune (OPC) vitivinicole. De exemplu, acidul sorbic si desulfitarea nu vor fi permise, nivelul sulfitilor din vinul organic trebuind sa fie cu cel putin 30-50 mg/l mai mic decat la vinul obtinut prin metode conventionale (in functie de continutul de zahar rezidual).

Astfel, continutul maxim de sulfiti ar urma sa fie de 100 mg/l la vinul rosu (150 mg/l pentru vinul produs in mod conventional) si 150 mg/l la vinul alb/rozé (200 mg/l in cazul vinului produs in mod conventional), cu o diferenta de 30 mg/l in cazul in care continutul de zahar rezidual depaseste 2g/l.

In afara acestui subansamblu de specificatii, se aplica si normele vinicole generale definite in regulamentul OPC pentru sectorul vitivinicol. Pe langa respectarea acestor practici, "vinul bio" trebuie desigur sa fie obtinut din struguri organici, mai noteaza CE.

Pana acum nu existau norme sau definitii la nivelul UE care sa aiba ca obiect "vinul bio". Numai strugurii pot fi in prezent certificati ca produse organice, singura mentiune permisa fiind cea de "vin obtinut din struguri organici".

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Succes pentru producatorii de vin bio
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe:

clubagricultura.ro

- intrebarea zilei

Porumb

Intrebare: Porumbul zaharat se poate semana in ghivece in sera incalzita si apoi plantat in camp?

Raspuns: Domnule Florin Musat, Am cultivat de mai multe ori, pe suprafete relativ mici, porumb zaharat. A... citeste tot raspunsul aici

Comentarii
Comentarii0 comentarii

Ultima ora

Newsletter gratuit
Cele mai bune afaceri de inceput de an 2017

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Cele mai bune afaceri de inceput de an 2017".



Forum
Ioana spune: Mureș 0 lei , suntem la teledetectie. A luat cineva din eșantionul de control la teledetectie ?
24-Mar-2017 17:31:01
Raspunde la intrebare
Cannizzo Valentina spune: Buna ziua, am o planta care se numeste Dracaena Compacta. Era inalta si frumoasa, pe parcursul ernii au inceput sa se inegreasca frunzele si sa se usuce tulpiunitele. Care e cauza?
24-Mar-2017 16:55:39
Raspunde la intrebare
Cannizzo Valentina spune: Am un ficus benjamina si i-au cazut toate frunzele. O sa-si revie oare? e necesar sa-i curat ramurile? Tulpina ci ramirile nu-s uscate sunt verzi, putin virfurile. Cum sa procedez?
24-Mar-2017 16:50:48
Raspunde la intrebare
Rubrica meteo
clubagricultura.ro

ecotip rezultat in urmarea lucrarilor de ameliorare, fiind format din soiuri si hibrizi ameliorati ...

Un grup de frunze in forma circulara in apropierea solului. ...
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 

Raport Special GRATUIT

Cele mai bune afaceri de inceput de an 2017


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Cele mai bune afaceri de inceput de an 2017" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau sa primesc revista de Agricultura