Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Buletin agrometeorologic pentru perioada 29 mai-3 iunie

buletin-agrometeorologic-pentru-perioada-29-mai-3-iunie

In prima parte a perioadei va predomina o vreme in general normala, dupa care se va produce o incalzire treptata in evolutia regimului termic, in cea mai mare parte a tarii.


Temperatura medie diurna a aerului se va situa intre 9...20°C in primele zile ale intervalului, limite apropiate de mediile multianuale şi 16...24°C spre sfarsitul perioadei, abaterile termice pozitive fiind de 1...7°C, la nivelul intregii tari.
 
Temperatura maxima a aerului va oscila intre 13...30°C, pe intreg teritoriul agricol. Temperatura minima a aerului va fi cuprinsa intre 2...18°C, la scara intregii tari, cele mai scazute valori fiind posibile in depresiuni.
 
Temperatura medie diurna a solului la adancimea de 10 cm se va incadra intre 15...23°C, optima desfasurarii proceselor de vegetatie la culturile de camp infiintate pana in prezent. Se prognozeaza ploi locale, izolat cu caracter de aversa, fiind insotite de descarcari electrice si intensificari temporare ale vantului, in majoritatea zonelor de cultura.  
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online


Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...

Oferta Speciala
valabila 48h

Caracteristici agrometeorologice
Continutul de umiditate, in cultura graului de toamna pe profilul de sol 0-100 cm, va inregistra deficite de apa, in Moldova, Crisana, cea mai mare parte a Dobrogei, Banatului, centrul, sud-vestul si sud-estul Transilvaniei, nord-estul si local in sud-vestul Munteniei, seceta pedologica fiind moderata, puternica si izolat chiar extrema.
 
In Maramures, Oltenia, pe suprafete extinse din Muntenia si Transilvania si izolat in sud-vestul, estul Dobrogei si vestul Banatului, aprovizionarea cu apa a solului se va incarda in limite satisfacatoare si local apropiate de optim.
 
Aprovizionarea cu apa in stratul de sol 0-50 cm, in cultura de porumb, se va situa in limite satisfacatoare si apropiate de optim in Maramures, pe suprafete extinse din Crisana, Transilvania, Oltenia si Muntenia si local in sud-vestul si estul Dobrogei si vestul Banatului.
 
Seceta pedologica moderata, puternica si izolat extrema se va semnala in Moldova, cea mai mare parte a Dobrogei, Banatului, sud-vestul Transilvaniei, sudul Crisanei si izolat in sud-vestul Olteniei, nord-estul şi sudul Munteniei.
 
Starea de vegetatie a culturilor agricole
In condiţiile agrometeorologice mentionate, procesele vegetative ale culturilor agricole se vor desfasura normal, in majoritatea zonelor de cultura, ritmurile de crestere si dezvoltare ale plantelor fiind mai intense pe terenurile cu o buna aprovizionare cu apa a solului.
 
In general, starea de vegetatie a speciilor de toamna infiintate in perioada optima se va prezenta in continuare buna si medie, iar in semanaturile tardive si pe terenurile unde se mentin deficite de apa in sol, uniformitatea şi vigurozitatea plantelor se va mentine medie şi slaba.
 
Cerealierele de toamna (orz si grau) se vor afla predominant la alungirea paiului (80-100%), inspicare si inflorire (10-100%), iar in semanaturile efectuate in epoca optima se va inregistra maturitatea in lapte(10-40%).
 
Rapita isi va continua inflorirea (70-100%), formarea silicvelor si a boabelor in silicve (20-100%), starea de vegetatie a plantelor fiind in general buna si medie. La floarea-soarelui si porumb se va semnala rasarirea (50-100%), aparitia frunzei a treia (10-100%), precum si infrunzirea (5-13 frunze).
 
Functie de data semanatului, sfecla de zahar va parcurge rasarirea (40- 100%), precum şi dezvoltarea primei perechi de frunze (6-14 frunze), iar la cartoful pentru consum se vor semnala fazele de incolţire (70-100%), infrunzire (4-10 frunze) şi formarea lastarilor laterali (10-100%).
 
In majoritatea plantatiilor, pomii fructiferi vor inregistra cresterea lastarilor/frunzelor/rodului, iar la soiurile timpurii de cires se va putea semnala coacerea fructelor si recoltarea acestora.
 
Vita de vie isi va continua fazele de infrunzire, cresterea lastarilor, aparitia inflorescentelor si inflorirea, la nivelul intregii tarii. Lucrarile agricole (fertilizari, erbicidari, prasile manuale/mecanice, tratamente fito-sanitare, etc.) se vor desfasura in general normal, cu exceptia zilelor cu precipitatii.
 
Recomandari de specialitate
- Combaterea bolilor si daunatorilor in culturile de camp;
- Lucrari agrotehnice de intretinere a culturilor de primavara (prasile mecanice si manuale);
- Fertilizarea faziala la culturile de toamna;
- Administrarea tratamentelor fito-sanitare in plantatiile pomi-viticole.
 
Sursa: ANM

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016