Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Buletin agrometeoorologic pentru perioada 4-10 iunie

buletin-agrometeoorologic-pentru-perioada-4-10-iunie

Sub aspect termic, intervalul 4-10 iunie 2015 se va caracteriza printr-o vreme mai calda decat in mod obisnuit, la nivelul intregii tari.


Temperatura medie diurna a aerului se va incadra intre 15...27°C, abaterile termice pozitive fiind de 1...8°C, pe intreg teritoriul agricol. Temperatura maxima a aerului va fi cuprinsa intre 22...33°C, la scara intregii tari. Temperatura minima a aerului va oscila intre 7...21°C, in majoritatea zonelor de cultura.
 
Se intrevad precipita?ii sub forma de aversa, insotite de descarcari electrice, intensificari de scurta durata ale vantului si caderi de grindina, in cea mai mare parte a tarii. In primele zile ale intervalului, ploile vor avea ?i caracter torential, iar local cantitatile de apa pot depa?i 15 l/mp si izolat 30-40 l/mp, indeosebi in Moldova, Transilvania si regiunile sudice ale ?arii.  
 
Caracteristici agrometeorologice
In cultura graului de toamna, rezerva de apa pe profilul de sol 0-100 cm, va prezenta valori scazute (seceta pedologica moderata) si deosebit de scazute (seceta pedologica puternica si izolat extrema), in Moldova, Crisana, Banat, cea mai mare parte a Dobrogei, Munteniei, sud-vestul si sud-estul Transilvaniei, local in estul Olteniei.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online


Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...

Oferta Speciala
valabila 48h

In Maramures, pe suprafe?e extinse din Oltenia si Transilvania, nord-vestul si local in centrul, nordul si sud-estul Munteniei, local in sudul Dobrogei, rezerva de umiditate din sol se va incadra in limite satisfacatoare si apropiate de optim.
 
Continutul de umiditate pe adancimea de sol 0-50 cm, in cultura de porumb, va inregistra valori scazute si deosebit de scazute, seceta pedologica avand diferite grade de intensitate, respectiv moderata, puternica si chiar extrema, in Moldova, cea mai mare parte a Dobrogei, Munteniei, Banatului, sud-vestul si sud-estul Transilvaniei, sudul Crisanei, local in sud-estul Olteniei. In Maramures, pe suprafete extinse din Crisana, Transilvania, Oltenia, nord-vestul si local in centrul ?i sud-estul Munteniei, local in sudul Dobrogei si vestul Banatului, rezerva de umiditate din sol se va incadra in limite satisfacatoare pana la apropiate de optim si optime.
 
Starea de vegetatie a culturilor agricole
Pe fondul regimului termic din aer si sol mai ridicat decat in mod obisnuit, ritmurile vegetative la culturile de camp si pomi-viticole vor fi mai intense, in special pe terenurile cu o buna aprovizionare cu apa a solului.
 
Starea de vegetatie se va mentine buna si medie in semanaturile infiintate in epoca optima, respectiv medie si slaba la culturile tardive, precum si pe arealele agricole afectate de fenomenul de seceta pedologica.
 
La orzul si graul de toamna semanate in epoca optima se vor continua inspicarea, inflorirea si maturitatea in lapte (10-100%). Sub aspect fenologic, rapita se va afla in fazele de crestere si dezvoltare a boabelor in silicve (50-100%), in majoritatea zonelor de cultura. Local, in semanaturile efectuate in epoca optima va fi posibila declasarea fazei de maturitate deplina.
 
Floarea-soarelui va parcurge dezvoltarea primei perechi de frunze (40-100%) si infrunzirea (8-14 frunze), precum si inceputul formarii calatidiului (10-30%). In functie de data semanatului si agrotehnica aplicata, porumbul isi va definitiva rasarirea (90-100%), continuandu-se totodata formarea frunzei a treia (10-100%) si infrunzirea (6-15 frunze).
 
La cultura de sfecla de zahar din principalele bazine specializate se va semnala dezvoltarea primei perechi de frunze (10-100%) ?i infrunzirea (19-22 frunze). La cartof, in functie de data plantatului predominante vor fi rasarirea (70-100%) si cresterea lastarilor laterali (30-100%).
 
Pomii fructiferi isi vor continua cresterea lastarilor, frunzelor si rodului, iar la soiurile timpurii de cires recoltarea fructelor. In toate podgoriile, vita de vie se va afla in fazele de infrunzire, cresterea lastarilor, inflorire, precum si local formarea boabelor.
 
Conditiile agrometeorologice vor fi in general favorabile efectuarii lucrarilor de fertilizare, erbicidare, prasile manuale/mecanice, tratamente fito-sanitare etc., exceptand zilele cu precipitatii.
 
Recomandari de specialitate
- Efectuarea lucrarilor de combatere a buruienilor (erbicidari, prasile manuale si mecanice) la culturile prasitoare;
- Administrarea de tratamente cu insecto-fungicide la culturile de camp si planta?iile pomi-viticole;
- Fertilizarea faziala la culturile de toamna;
- Aplicarea irigatiilor pe suprafetele cu deficite ridicate de umiditate in sol.

Sursa: ANM
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016