Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Buletin agrometeorologic pentru luna august

buletin-agrometeorologic-pentru-luna-august

Luna august se va caracteriza printr-o vreme in general mai calda decat in mod obişnuit, in cea mai mare parte a teritoriului.


Temperatura medie diurna a aerului va inregistra valori apropiate de mediile multianuale in centrul si in nordul ţarii.
Sub aspect pluviometric, se prognozeaza cantitati de precipitatii mai scazute decat in mod normal, in aproape toata tara.
ANM precizeaza ca aceste informaţii nu exclud posibilitatea aparitiei unor situatii cu valori extreme de temperatura sau cantitati mai mari de precipitatii pe intervale scurte de timp, ce pot conferi un caracter sever intervalului respectiv.

Starea solului
Continutul de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm, in cultura neirigata de porumb, la sfarsitul lunii august 2014 se va mentine la valori deficitare in majoritatea regiunilor agricole, fenomenul de seceta pedologica avand diferite grade de intensitate, respectiv extrema, puternica si moderata. Local, in nordul tarii, aprovizionarea cu apa a solului se va incadra in limite satisfacatoare.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online


Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...

Oferta Speciala
valabila 48h

Caracteristici fenologice
Pe parcursul lunii august, procesele de coacere si de maturare la culturile prasitoare (floarea-soarelui, porumb) vor fi accelerate si fortate, indeosebi pe supraferele agricole afectate de seceta pedologica. Totodata, pe fondul temperaturilor maxime ridicate din aer si de la suprafaţa solului, pe terenurile cu deficite de apa in sol, procesele vegetative vor fi in continuare stanjenite, semnalandu-se stiuleti subdimensionati la porumb, seminte seci si capitule reduse la floarea-soarelui, precum si fructe/boabe mici si deshidratate la pomii fructiferi si la vita de vie.

La cultura de floarea-soarelui se vor inregistra fazele de maturitate in ceara si deplina, precum si recoltarea, indeosebi in semanaturile efectuate in epoca optima.
Sub aspect fenologic, la porumb se vor definitiva inflorirea si matasirea, plantele aflandu-se predominant la maturitatea in lapte si ceara pe majoritatea suprafetelor agricole.

In jumatatea de sud a tarii, indeosebi la hibrizii timpurii si extratimpurii se va inregistra faza de maturitate deplina.
Sfecla de zahar din principalele bazine de cultura va parcurge alungirea/ingrosarea axei hipocotile si acumularea zaharurilor in radacina, iar cartofulul se va afla la dezvoltarea tuberculilor, vestejirea vrejilor si maturitatea tehnologica, totodata fiind posibil inceputul recoltarii la soiurile pentru consum.

In toate plantatiile, la pomii fructiferi se vor semnala cresterea si coacerea rodului, precum si formarea mugurelui terminal, iar soiurile de vara (samburoase/prun, piersic si semintoase/mar, par) se vor recolta esalonat.
La vita de vie va continua cresterea si coacerea boabelor, iar soiurile de masa vor parcurge maturarea si recoltarea strugurilor.

Prognoza meteorologica sezoniera se elaboreaza cu anticipaţie de 1-3 luni, avand un caracter orientativ şi grad de realizare de peste 60-65%. De aceea, aceste estimari sezoniere sunt permanent actualizate prin prognozele pe termen scurt (1-3 zile) şi mediu (7-10 zile), cu un grad de realizare de peste 87-95%.

Recomandari de specialitate:
• Lucrari de intretinere la speciile de camp, pomii fructiferi si vita de vie (erbicidari, tratamente fito-sanitare);
• Continuarea lucrarilor de recoltare, transport si depozitare la produsele agricole de sezon;
• Eliberarea suprafetelor agricole de resturile vegetale;
• Aplicarea irigatiilor pe suprafetele agricole cu deficite de umiditate in sol.

Sursa: ANM
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016