Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Buletin agrometeorologic pentru perioada 10-14 aprilie

buletin-agrometeorologic-pentru-perioada-10-14-aprilie

La inceputul perioadei 10-14 aprilie 2017 va predomina o vreme normala sub aspect termic, dupa care, se va produce o incalzire treptata, in aproape toata tara.


Temperatura medie diurna a aerului se va incadra intre 3...13°C in primele zile, limite apropiate de normele climatologice si 6...16°C spre sfarsitul intervalului, abaterile termice pozitive fiind de 1...4°C, in cea mai mare parte a regiunilor.
 
Temperatura maxima a aerului va fi cuprinsa intre 8...22°C, in majoritatea zonelor de cultura. Temperatura minima a aerului se va situa intre -2...10°C, pe aproape intreg teritoriul agricol, valori mai scazute (-6...-3°C) inregistrandu-se in depresiuni, unde izolat vor fi conditii de producere a brumei si inghetului superficial la sol.
 
Temperatura medie diurna a solului la adancimea de 5 cm va prezenta valori de 5...16°C, limite optime parcurgerii primelor faze de vegetatie la culturile de primavara infiintate pana la aceasta data (ovaz, orzoaica, mazare, borceag, etc.), precum si pregatirii patului germinativ in vederea infiintarii speciilor de primavara (porumb, floarea-soarelui, sfecla de zahar si cartof).
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Lavanda cultura care iti aduce minimum 8 000 de euro profit


Cea mai profitabila cultura pe terenuri mici LAVANDA Planta este nepretentioasa se vinde excelent atat in Romania cat si la export si iti aduce un profit de peste 8 000 de euro ha Cele 7 mari avantaje ale cultivarii lavandei   1 Lavanda este o planta perfecta pentru solurile din Romania; 2 Nu este pretentioasa – suporta foarte...

Oferta Speciala
valabila 48h

Instabilitatea atmosferica se va manifesta prin ploi locale cu caracter de aversa in cea mai mare parte a zonelor de cultura, acestea fiind inso?ite de intensificari de scurta durata ale vantului.  
 
Caracteristici agrometeorologice
In cultura graului de toamna continutul de umiditate, pe adancimea de sol 0-100 cm va prezenta valori scazute (seceta pedologica moderata) si deosebit de scazute (seceta pedologica puternica) in Crisana, Banat, Transilvania, Dobrogea, pe suprafete extinse din Moldova, Oltenia si Muntenia, estul Maramuresului.
 
Rezerva de umiditate se va situa in limite satisfacatoare local in nordul, centrul, estul si izolat in sud-vestul Moldovei, vestul Maramuresului, sud-vestul, nordul, nord-estul si estul Munteniei, sudul Olteniei.
 
Continutul de apa in stratul de sol 0-20 cm (ogor), va inregistra valori scazute si deosebit de scazute, seceta pedologica fiind moderata si puternica, in Banat, Crisana si Transilvania, cea mai mare parte a Olteniei, Munteniei si Dobrogei, estul Maramuresului, sudul si izolat in nord-vestul si estul Moldovei.
 
Pe suprafete extinse din Moldova, sudul Munteniei, vestul Maramuresului, izolat in sud-estul si estul Olteniei, estul si sud-vestul Dobrogei, rezerva de apa se va incadra in limite satisfacatoare.
 
Starea de vegetatie a culturilor agricole
Ca urmare, procesele vegetative atat la culturile de camp, cat si la speciile pomi-viticole vor evolua normal pe aproape intreg teritoriul agricol al tarii, exceptand zonele depresionare din estul Transilvaniei si nordul Moldovei, unde local, pe fondul temperaturilor minime mai scazute din aer si sol, ritmurile de crestere si dezvoltare ale plantelor se vor desfasura u?or mai lent.
 
In functie de data semanatului si agrotehnica aplicata, culturile de orz si grau de toamna se vor afla la aparitia frunzei a treia (80-100%), infratirea (20-100%) si alungirea paiului (10-50%).
 
Starea de vegetatie a plantelor se va prezenta buna si medie, respectiv medie si slaba la culturile tardive si pe terenurile unde se mentin deficite de apa in sol. Cultura de rapita semanata in epoca optima va parcurge alungirea tulpinii (10-60%) si inceputul butonizarii (10-30%) la nivelul intregii tari, uniformitatea si vigurozitatea plantelor fiind in general buna si medie.
 
La pomii fructiferi se vor inregistra dezmugurirea si cresterea lastarilor/frunzelor, precum si inflorirea si inceputul legarii rodului la speciile timpurii de samburoase. Vita de vie din toate podgoriile isi va continua faza de „plans” si inmugurirea.
 
Speciile de primavara infiintate in perioada optima (borceag, mazare, ovaz, orzoaica, etc.) vor parcurge fazele de germinare-rasarire, iar la culturile pra?itoare se vor extinde lucrarile de semanat, in aproape toata tara.
 
In conditiile agrometeorologice mentionate, lucrarile agricole specifice (arat, pregatirea patului germinativ, semanat, fertilizari, erbicidari, tratamente fito-sanitare, etc.) vor fi intrerupte temporar in zilele cu precipitatii.
 
Recomandari de specialitate
- Continuarea pregatirii patului germinativ si a lucrarilor de semanat/plantat la culturile de primavara (sfecla de zahar, floarea-soarelui, cartof, porumb), indeosebi pe terenurile cu o buna aprovizionare cu apa a solului;
- Fertilizarea faziala a cerealierelor de toamna cu ingrasaminte minerale complexe;
- Efectuarea lucrarilor de intretinere (combaterea buruienilor si tratamente fito-sanitare) la speciile de camp si pomi-viticole.

Sursa: INMH

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016