Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Buletin agrometeorologic pentru perioada 10-14 octombrie

buletin-agrometeorologic-pentru-perioada-10-14-octombrie

Vremea mai rece de la inceputul intervalului va intra treptat intr-un proces de incalzire, devenind normala sub aspect termic, in cea mai mare parte a tarii.


Temperatura medie diurna a aerului va oscila intre 1...13°C, mai scazuta cu 1...4°C, in primele zile si 4...14°C spre sfarsitul perioadei, valori apropiate de mediile multianuale.
 
Temperatura maxima a aerului se va incadra intre 6...19°C, la nivelul intregii tari. Temperatura minima a aerului se va situa intre -5...14°C, in majoritatea regiunilor agricole, cele mai scazute valori (-5...0°C) inregistrandu-se in depresiuni, unde local vor fi conditii de producere a brumei.
 
Regimul termic mediu diurn al solului la adancimea de 5 cm va fi cuprins intre 7...15°C, valori favorabile desfasurarii fazelor de vegetatie la speciile de toamna deja infiintate si continuarii lucrarilor de semanat la graul de toamna.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h

Sub aspect pluviometric, sunt posibile ploi locale insotite de intensificari de scurta durata ale vantului, in aproape toata tara. De asemenea, izolat vor fi posibile cantitati de apa mai insemnate din punct de vedere agricol.  
 
Caracteristici agrometeorologice
Rezerva de umiditate in stratul de sol 0-20 cm (ogor) se va incadra in limite satisfacatoare si apropiate de optim in Maramures, Banat, cea mai mare parte a Transilvaniei, Munteniei, sudul, vestul si nord-vestul Moldovei, izolat in nord-estul si sud-estul Olteniei.
 
Continutul de apa din sol se va situa la valori scazute şi deosebit de scazute (seceta pedologica moderata, puternica si local extrema) in Dobrogea, Crisana, pe suprafete extinse din Oltenia, nord-estul, centrul si estul Moldovei, centrul si nord-vestul Transilvaniei, estul, nord-estul si sudul Munteniei.
 
Starea de vegetatie a culturilor agricole
In conditiile agrometeorologice mentionate, procesele de crestere la culturile de toamnǎ (rapita, orz si grau) aflate in primele faze de vegetatie (germinare, rǎsǎrire si infrunzire) se vor desfasura in general normal, indeosebi in zonele de campie si in ritmuri usor mai lente in restul teritoriului agricol, precum si pe suprafetele afectate de fenomenul de secetǎ pedologicǎ.
 
La speciile prasitoare si pomi-viticole, fazele de coacere si maturare vor decurge in conditii relativ bune. La cultura de porumb (hibrizii tardivi) se vor finaliza lucrarile de recoltare pe ultimele suprafete. In principalele bazine specializate, sfecla de zahǎr va parcurge maturitatea tehnologicǎ, continuandu-se recoltarea.
 
La cartof va fi posibilǎ finalizarea recoltǎrii pe majoritatea arealelor agricole. In toate plantatiile, pomii fructiferi si vita de vie se vor afla in fazele de maturare a fructelor/boabelor si a lemnului, recoltare, precum si ingǎlbenirea si caderea fiziologica a frunzelor.
 
Culturile de toamnǎ (rapita, orz si grau) infiintate la inceputul epocii optime vor inregistra germinarea, rasarirea si aparitia primelor frunze. Starea de vegetatie a plantelor se va prezenta buna si medie, respectiv medie si slabǎ, indeosebi pe arealele cu deficite de apǎ in sol.
 
In zilele fara precipitatii, lucrǎrile agricole de toamnǎ (recoltare, transport si depozitare, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, araturi, pregǎtirea patului germinativ, semǎnat, etc.) se vor putea efectua in conditii optime.  
 
Recomandari de specialitate
- Eliberarea suprafetelor agricole de resturile vegetale si efectuarea arǎturilor de toamnǎ;  
- Urgentarea lucrǎrilor de pregatire a patului germinativ si a semǎnatului in epoca optimǎ, in special pe terenurile cu o bunǎ aprovizionare cu apǎ a solului;
- Finalizarea lucrarilor de recoltare la produsele agricole de sezon de pe ultimele suprafete.

Sursa: ANM

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016