Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Buletin agrometeorologic pentru perioada 11-17 mai

buletin-agrometeorologic-pentru-perioada-11-17-mai

Sub aspect termic, in perioada 11-17 mai 2018 va predomina o vreme normala, in cea mai mare parte a tarii.


Temperatura medie diurna a aerului se va situa intre 10...22°C, limite apropiate de normele climatologice, in majoritatea zonelor agricole. Temperatura maxima a aerului va fi cuprinsa intre 15...28°C, la nivelul intregului teritoriu agricol. Temperatura minima a aerului se va incadra intre 5...16°C, in toate zonele de cultura, posibil mai scazuta in depresiunile din estul Transilvaniei.
 
Temperatura medie diurna a solului la adancimea de 10 cm va prezenta valori cuprinse intre 12...20°C, optime pentru desfasurarea proceselor de crestere si dezvoltare la speciile de primavara.
 
Instabilitatea atmosferica se va manifesta prin ploi locale sub forma de aversa, fiind insotite de descarcari electrice si intensificari de scurta durata ale vantului. De asemenea, izolat, in primele zile ale intervalului vor fi conditii de producere a grindinei, iar cantitatile de apa pot fi mai insemnate din punct de vedere agricol.
 
Caracteristici agrometeorologice

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online


Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...

Oferta Speciala
valabila 48h

In cultura graului de toamna, aprovizionarea cu apa pe profilul de sol 0-100 cm, se va incadra in limite satisfacatoare, apropiate de optim si izolat optime, pe aproape intreg teritoriul agricol. Continutul de umiditate din sol va inregistra valori scazute (seceta pedologica moderata) in estul, local in nordul, nord-estul, centrul si sudul Moldovei, centrul Dobrogei, izolat in centrul si sudul Transilvaniei, nord-vestul Banatului si nord-estul Munteniei.
 
Rezerva de umiditate in stratul de sol 0-20 cm, in cultura de porumb, va prezenta valori satisfacatoare pana la apropiate de optim si optime, in majoritatea regiunilor agricole. Deficite moderate de apa in sol (seceta pedologica moderata) se vor inregistra in estul, local in nord-estul, centrul si sudul Moldovei, sudul si centrul Dobrogei, sud-vestul, sudul si centrul Transilvaniei, estul, nordul si nord-estul Munteniei, sud-vestul si sud-estul Olteniei, nord-vestul Banatului.
 
Starea de vegetatie a culturilor agricole
Pe ansamblu, regimul hidro-temic din aer si sol favorabil va imprima ritmuri normale de crestere si dezvoltare, atat la culturile de camp, cat si la speciile pomi-viticole pe aproape intreg teritoriul agricol al tarii, indeosebi pe terenurile cu o buna aprovizionare cu apa a solului.
 
La culturile de orz si grau de toamna va fi posibila definitivarea alungirii tulpinii (80-100%), continuandu-se totodata fazele de „burduf”-inspicare (10-100%) si inflorire (10-60%), in majoritatea regiunilor agricole ale tarii. Sub aspect fenologic, rapita semanata pe unele suprafete din Dobrogea, Muntenia, Moldova, Transilvania si Crisana isi va continua inflorirea (40-100%), formarea silicvelor si a boabelor in silicve (10-70%).
 
In functie de data semanatului, floarea-soarelui va parcurge rasarirea si dezvoltarea primei perechi de frunze (10-100%) pe aproape intreg teritoriul, precum si infrunzirea in zonele de campie din sudul si vestul tarii. La porumb se vor semnala germinarea (70-100%), rasarirea si formarea frunzei a 3-a (10-100%) la nivelul intregii tari, precum si dezvoltarea aparatului foliar.
 
Sfecla de zahar se va afla la rasarire (20-100%) si dezvoltarea primei perechi de frunze, iar cartoful la incoltire si rasarire (30-100%), precum si formarea/cresterea lastarilor si inceputul tuberizarii in special la soiurile timpurii. La pomii fructiferi se vor inregistra cresterea lastarilor/frunzelor in majoritatea plantatiilor.
 
La speciile de samburoase (cais, piersic, visin) se vor continua cresterea fructelor si coacerea in parga la soiurile timpurii de cires, iar la semintoase (mar, par, gutui), legarea si formarea rodului. In majoritatea podgoriilor vor predomina infrunzirea, cresterea lastarilor si aparitia inflorescentelor, precum si inflorirea la soiurile timpurii de masa.
 
In conditiile agrometeorologice prognozate, lucrarile agricole in camp (tratamente fito-sanitare, fertilizari, erbicidari, prasile, etc.) vor fi intrerupte temporar in zilele cu precipitatii.
 
Recomandari de specialitate
-Efectuarea lucrarilor de combatere a bolilor si daunatorilor in culturile de camp;
-Combaterea buruienilor: erbicidari, prasile mecanice/manuale in culturile de primavara;
-Aplicarea tratamentelor fito-sanitare in vii si livezi;
-Fertilizarea speciilor de camp cu ingrasaminte minerale si foliare.

Sursa: INMH
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016