Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Buletin agrometeorologic pentru perioada 13-17 iunie

buletin-agrometeorologic-pentru-perioada-13-17-iunie

In perioada 13-17 iunie 2016 va predomina o vreme normala sub aspect termic, la nivelul intregii tari.


Temperatura medie diurna a aerului se va incadra intre 14...24°C, limite apropiate de mediile multianuale, in aproape toate regiunile agricole. Temperatura maxima a aerului se va situa intre 16...30°C, in cea mai mare parte a zonelor de cultura.
 
Temperatura minima a aerului va oscila intre 9...19°C, la scara intregii tari. Sub aspect pluviometric, se intrevǎd ploi locale cu caracter de aversǎ, dar si torential, insotite de descǎrcǎri electrice, intensificǎri temporare ale vantului si local de caderi de grindinǎ, in cea mai mare parte a tarii. Izolat, in vestul, nordul şi centrul tarii, cantitatile de apa pot fi mai insemnate din punct de vedere agricol.
 
Caracteristici agrometeorologice
In cultura graului de toamna, gradul de aprovizionare cu apa pe profilul de sol 0-100 cm, va prezenta valori satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in majoritatea zonelor de cultura. Deficite de umiditate in sol (seceta pedologica moderata si puternica) se vor inregistra in vestul Crisanei, local in centrul, estul si sudestul Dobrogei, izolat in nord-estul si estul Moldovei, nord-vestul Banatului si sud-estul Munteniei. 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h


Rezerva de umiditate, in cultura de porumb in stratul de sol 0-50 cm, se va incadra in limite satisfacatoare, apropiate de optim si optime, pe aproape intreg teritoriul agricol. Izolat in nord-estul Moldovei, centrul Dobrogei, nord-vestul Banatului si vestul Crisanei se va semnala seceta pedologica moderata si puternica.
 
Starea de vegetatie a culturilor agricole
In conditiile agrometeorologice mentionate, temperaturile maxime ridicate din aer vor imprima o intensificare a proceselor de maturare la culturile de toamnǎ, iar la prasitoare, cresterea si dezvoltarea vegetativǎ se vor desfǎsura in general in conditii bune in cea mai mare parte regiunilor, in special pe suprafeţele agricole cu o bunǎ aprovizionare cu apǎ a solului.
 
In semǎnǎturile de toamnǎ efectuate in epoca optima, starea de vegetatie a plantelor se va mentine buna si medie, respectiv medie si slabǎ la cele intarziate fenologic, precum si pe terenurile cu deficite de apǎ in sol. Orzul si graul de toamna infiintate in perioada optimǎ isi vor continua inflorirea (30-100%) si maturitatea in lapte (10-100%), in cea mai mare parte a zonelor agricole.
 
Cele mai avansate in vegetatie vor fi culturile din jumǎtatea de sud a tarii, aflate la maturitatea in cearǎ (10-50%), in special pe suprafetele cu o bunǎ aprovizionare cu apǎ a solului. In semanaturile tardive se vor semnala fazele de „burduf” si inspicare (20-100%), precum si inflorire (10-50%).
 
Cultura de rapita se va afla predominant la formarea silicvelor si a boabelor in silicve, precum si maturitatea deplina (10-30%). In functie de data semanatului, floarea-soarelui isi va continua cresterea aparatului foliar (30-100%) si inceputul formarii capitulului (10-40%) in cea mai mare parte a regiunilor agricole.
 
Sub aspect fenologic, la porumb se vor inregistra fazele de formare a frunzei a treia (30-100%) si infrunzirea (6-16 frunze), in majoritatea zonelor de culturǎ. La sfecla de zahar se vor continua fazele de dezvoltare a aparatului foliar (10-100%), precum si alungirea axei hipocotile (10-35%).
 
In toate plantatiile, cartoful se va afla predominant la formarea/cresterea lǎstarilor laterali si tuberizarea (20-100%), iar la soiurile timpurii pentru consum se va inregistra imbobocirea (10-30%).
 
In aproape toate plantatiile, speciile samburoase (cais, piersic, visin, cires, prun) vor parcurge cresterea si maturarea fructelor, precum si infrunzirea, iar cele semintoase (mar, par, gutui) se vor afla la formarea ai cresterea rodului, cresterea lǎstarilor si infrunzirea.
 
De asemenea, la soiurile extratimpurii si timpurii de cires, visin si cais ajunse la maturitatea de consum se vor continua lucrǎrile de recoltare. In majoritatea podgoriilor, la vita de vie se vor inregistra infrunzirea, formarea inflorescentelor si inflorirea. Local, in vestul tǎrii se vor continua formarea boabelor la soiurile timpurii de masǎ.
 
Conditiile agrometeorologice vor permite desfǎsurarea lucrǎrilor agricole specifice (fertilizǎri, erbicidǎri, prasile manuale/mecanice, tratamente fito-sanitare, etc.), exceptand zilele cu precipitatii.
 
Recomandari de specialitate
- Efectuarea tratamentelor fito-sanitare la speciile de camp, precum si in plantatiile pomi-viticole;
- Combaterea buruienilor (erbicidari, prasile mecanice/manuale) in culturile prasitoare.

Sursa: ANM

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016