Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Buletin agrometeorologic pentru perioada 15-21 iulie

buletin-agrometeorologic-pentru-perioada-15-21-iulie

In prima parte a perioadei va predomina un regim termic al aerului deosebit de ridicat in majoritatea regiunilor agricole, dupa care, se va produce o racire a vremii, aceasta devenind normala sub aspect termic, indeosebi in jumatatea vestica a tarii.


Temperaturile medii diurne ale aerului se vor incadra intre 16...30°C la inceputul intervalului, abaterile termice pozitive fiind de 1...6°C şi 15...26°C, in ultimele zile, valori apropiate de mediile climatologice. Temperaturile minime ale aerului se vor situa intre 10...24°C, in aproape toata tara.
 
Temperaturile maxime ale aerului vor fi cuprinse intre 21...38°C, la nivelul intregii tari. Sub aspect pluviometric, se intrevad ploi locale sub forma de aversa, dar si torentiale, fiind insotite de descarcari electrice si intensificari de scurta durata ale vantului, in cea mai mare parte a tarii.
 
In jumatatea de vest a tarii se prognozeaza cantitati de apa semnificative din punct de vedere agricol, iar intensificarile de vant cu aspect de vijelie, asociate cu grindina vor putea afecta partial culturile agricole prin culcarea lanurilor in vetre, perforarea/sfasierea aparatului foliar la prasitoare, caderea fructelor la pomii fructiferi si scuturarea boabelor la vita de vie.  
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural


Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...

Oferta Speciala
valabila 48h

Caracteristici agrometeorologice
In cultura de porumb, aprovizionarea cu apa pe adancimea de sol 0-100 cm, va prezenta valori satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in majoritatea regiunilor agricole. Seceta pedologica moderata si puternica se va semnala in Dobrogea, in estul, sudul si local in nordul Munteniei, sud-vestul si izolat in estul Olteniei, nord-estul si sud-estul Moldovei
 
Starea de vegetatie a culturilor agricole
Pe fondul temperaturilor maxime ridicate din aer, situate frecvent peste pragurile biologice critice de rezistenta (30...32°C) ale plantelor, procesele fiziologice ale culturilor agricole vor fi intensificate pe majoritatea suprafetelor, indeosebi pe terenurile cu o buna aprovizionare cu apa a solului.
 
Totodata, local in zonele de campie din sudul si sud-estul tarii, la speciile prasitoare se va produce ofilirea temporara a frunzelor in orele de amiaza, iar la culturile de toamna, coacerea fortata. La graul de toamna semanat in perioada optima se vor continua si chiar finaliza lucrarile de recoltare, iar in culturile tardive vor predomina fazele de maturitate in ceara (70-100%) si deplina (40-100%).
 
La cultura de rapita se vor finaliza lucrarile de recoltare, la nivelul intregii tari. Sub aspect fenologic, cultura de floarea-soarelui se va afla la formarea capitulului (70-100%), inflorire (30-100%) si inceputul maturitatii in ceara (10-40%).
 
In functie de data semanatului, porumbul isi va continua fazele de aparitie a paniculului (60-100%), inflorire (40-100%) si matasire (20-100%), iar local in sudul si vestul tarii la hibrizii extratimpurii si timpurii se va putea declansa maturitatea in lapte (10-20%).
 
La sfecla de zahar va predomina faza de infrunzire, precum si alungirea/ingrosarea axei hipocotile (50-100%) iar la cartof, cresterea tuberculilor, inflorirea si vestejirea vrejilor (30-100%) in principalele bazine de cultura.
 
In cea mai mare parte a plantatiilor pomicole, la samburoase (cais, piersic, prun) se va continua recoltarea, iar la semintoase, cresterea fructelor si acumularea zaharurilor.
 
In toate podgoriile, vita de vie se va afla la infrunzire, formarea si cresterea boabelor. Pe ansamblu, conditiile agrometeorologice vor permite desfasurarea lucrarilor agricole in camp, in zilele fara precipitatii.  
 Recomandari de specialitate
- Efectuarea lucrarilor de recoltare, transport si depozitare la cerealierele de toamna si fructele de sezon;
- Eliberarea terenurilor agricole de resturile vegetale;
- Continuarea lucrarilor de intretinere la speciile prasitoare, pomii fructiferi si vita de vie (combaterea bolilor si a daunatorilor, erbicidari, prasile manuale).

Sursa: ANM

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 4.67 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016