Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Buletin agrometeorologic pentru perioada 15-21 iunie

buletin-agrometeorologic-pentru-perioada-15-21-iunie

Pentru perioada 15-21 iunie 2018 se prognozeaza ploi sub forma de aversa, dar si torentiale, fiind insotite de descarcari electrice si intensificari de scurta durata ale vantului, izolat cu aspect de vijelie. La inceputul perioadei, cantitatile de precipitatii pot fi semnificative din punct de vedere agricol, iar local vor fi conditii de producere a grindinei.


Temperatura medie diurna a aerului va fi cuprins? intre 17...27°C, abaterile termice pozitive fiind de 1...5°C, in aproape toat? tara. Temperatura maxima a aerului se va incadra intre 22...33°C, in cea mai mare parte a zonelor de cultura. Temperatura minima a aerului se va situa intre 11...22°C, pe intreg teritoriul.
 
Se prognozeaza ploi sub forma de aversa, dar si torentiale, fiind insotite de descarcari electrice si intensificari de scurta durata ale vantului, izolat cu aspect de vijelie. La inceputul perioadei, cantitatile de precipitatii pot fi semnificative din punct de vedere agricol, iar local vor fi conditii de producere a grindinei.
 
Caracteristici agrometeorologice
Gradul de aprovizionare cu apa a solului in cultura graului de toamna pe profilul 0-100 cm, se va incadra in limite satisfacatoare pana la apropiate de optim si optime, pe aproape intreg teritoriul agricol al tarii.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online


Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...

Oferta Speciala
valabila 48h

 
In Dobrogea, pe suprafete extinse din Moldova, local in estul si nordul Munteniei, centrul si sudul Transilvaniei, se va semnala seceta pedologica cu diferite grade de intensitate, respectiv moderata, puternica si extrema.
 
In cultura de porumb, rezerva de umiditate in stratul de sol 0-50 cm va prezenta valori satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in Maramures, Crisana, Banat, cea mai mare parte a Olteniei, Transilvaniei, local in nordul Moldovei, vestul si nord-vestul Munteniei.
 
Deficite de umiditate in sol (seceta pedologica moderata, puternica si extrema) se vor inregistra in Dobrogea, pe suprafete agricole extinse din Moldova, Muntenia, izolat in sud-estul Olteniei si centrul Transilvaniei.
 
Starea de vegetatie a culturilor agricole
Pe fondul mentinerii temperaturilor maxime din aer ridicate, asociate cu deficitele accentuate de umiditate in sol se va produce accelerarea si chiar fortarea proceselor de maturare si coacere, iar la culturile de porumb si floarea-soarelui se va semnala in continuare fenomenul de ofilire si rasucire temporara a frunzelor in orele de amiaza, uniformitatea si vigurozitatea plantelor mentinandu-se in general slaba, indeosebi in sud-estul, estul si sudul teritoriului agricol.
 
La orzul de toamna ajuns la maturitatea tehnologica se vor putea declansa lucrarile de recoltare, indeosebi in sudul, sud-estul si vestul tarii. Graul de toamna se va afla in fazele de maturitate lapte, ceara si deplina (10- 100%).
 
Totodata, in nordul si centrul tarii se vor continua inspicarea, inflorirea si maturitatea in lapte (10-100%). Cultura de rapita isi va putea definitiva coacerea boabelor in silicve (80-100%), continuandu-se totodata maturitatea deplina (10-100%) si inceputul recoltarii.
 
La floarea-soarelui se vor inregistra fazele de infrunzire (10-23 frunze) si formarea capitulului (10-100%) in cea mai mare parte a zonelor agricole, iar in sudul tarii se va putea semnala inceputul infloririi (10-30%). Porumbul se va afla la dezvoltarea aparatului foliar (9-18 frunze) in toate zonele de cultura, cu o stare de vegetatie a plantelor pe ansamblu buna si medie, respectiv medie si slaba in semanaturile tardive si pe terenurile afectate de seceta pedologica.
 
Local, pe arealele cu o buna aprovizionare cu apa a solului se va semnala aparitia paniculului (10-30%). Sfecla de zahar din principalele bazine de cultura va parcurge infrunzirea (30-100%), precum si alungirea/ingrosarea axei hipocotile (10-80%), iar la cartof se vor semnala imbobocirea (40-100%), inflorirea (10-100%) si formarea/cresterea tuberculilor (10-50%).
 
 
In toate plantatiile, speciile de samburoase (cires, visin, cais) isi vor continua acumularea zaharurilor in fructe si coacerea acestora, iar semintoasele (mar, par, gutui) cresterea lastarilor, frunzelor si a rodului. La vita de vie se vor semnala fazele de infrunzire, cresterea lastarilor si a boabelor, la nivelul intregii tari.
 
Pe ansamblu, lucrarile agricole de sezon (fertilizari, erbicidari, prasile manuale/mecanice, tratamente fito-sanitare, recoltare si depozitare la culturile de toamna si pomii fructiferi, etc.) se vor desfasura pe ansamblu normal, acestea fiind sistate temporar doar in zilele cu precipitatii.
 
Recomandari de specialitate
- Efectuarea in continuare a tratamentelor chimice impotriva bolilor si daunatorilor in culturile de camp, precum si in plantatiile pomi-viticole;
- Combaterea buruienilor (erbicidari, prasile mecanice/manuale) la speciile prasitoare;
- Aplicarea irigatiilor pe suprafetele unde se mentin deficite accentuate de apa in sol.

Sursa: INMH
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 4.25 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016