Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Buletin agrometeorologic pentru perioada 16-20 octombrie

buletin-agrometeorologic-pentru-perioada-16-20-octombrie

Pe ansamblu, intervalul se va caracteriza printr-un regim termic al aerului mai ridicat decat in mod obisnuit, in cea mai mare parte a teritoriului.


Temperatura medie diurna a aerului se va incadra intre 8...21°C, abaterile termice pozitive fiind de 1...8°C, in majoritatea zonelor de cultura. Temperatura maxima a aerului va fi cuprinsa intre 13…26°C, la nivelul intregii tari.
 
Temperatura minima a aerului se va situa intre 3...15°C pe intreg teritoriul agricol al tarii, valori mai scazute fiind posibile in depresiuni, unde izolat vor fi conditii de producere a brumei.
 
Temperatura medie diurna a solului la adancimea de 5 cm va fi cuprinsa intre 9...21°C in aproape toate regiunile agricole, limite optime pregatirii patului germinativ in vederea insamantarilor de toamna, precum si desfasurarii proceselor de germinare, rasarire si aparitie a primelor frunze la culturile de rapiia, orz si grau semanate pana la aceasta data.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online


Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...

Oferta Speciala
valabila 48h

Se prognozeaza precipitatii sub forma de ploi locale, reduse cantitativ, acestea fiind insotite de intensificari de scurta durata ale vantului.
 
Caracteristici agrometeorologice
Aprovizionarea cu apa in stratul de sol 0-20 cm (ogor), se va situa in limite satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in cea mai mare parte a zonelor de cultura. Deficite de umiditate in sol (seceta pedologica moderata, puternica si izolat extrema) se vor inregistra pe suprafete agricole extinse din Moldova, centrul si local in estul Dobrogei, sudul Transilvaniei, izolat in nord-vestul Banatului.
 
Starea de vegetatie a culturilor agricole
Pe fondul regimului hidro-termic favorabil din aer si sol, ritmurile de crestere si dezvoltare ale culturilor de toamna semanate in epoca optima se vor desfasura in general normal, in aproape toate regiunile agricole ale tarii. Starea de vegetatie a speciilor de rapita, orz si grau infiintate pana in prezent va fi buna si medie, iar pe arealele agricole unde se mentin deficite de apa in sol, vigurozitatea si uniformitatea plantelor se va prezenta medie si slaba.
 
La orzul si graul de toamnǎ vor predomina fazele de germinare-rǎsǎrire (30-100%) in aproape toate zonele de cultura, precum si aparitia primelor frunze si infratirea (10-50%). Rapita infiintata in perioada optima va parcurge formarea rozetei de frunze (3-6 frunze), iar pe suprafetele semanate tardiv se va inregistra rasarirea (10-100%).
 
In toate bazinele specializate, sfecla de zahar isi va continua maturitatea tehnologica si recoltarea, iar la cartof va fi posibila finalizarea acestora. In majoritatea plantatiilor, speciile pomi-viticole vor parcurge maturarea lemnului/coardelor/fructelor si ingalbenirea/caderea fiziologica a frunzelor, precum si recoltarea la soiurile ajunse la maturitatea de consum.
 
Lucrarile agricole de sezon (recoltare, transport şi depozitare, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, araturi, pregatirea patului germinativ, semanat) se vor putea efectua in conditii optime.
 
Recomandari de specialitate
- Continuarea lucrarilor de eliberare a terenurilor agricole de resturile vegetale si efectuarea araturilor adanci de toamna;
- Efectuarea lucrarilor de pregatire a patului germinativ si a semanatului culturilor de orz si grau de toamna, in special pe suprafetele cu o buna aprovizionare cu apa a solului;
- Finalizarea lucrarilor de recoltare, transport si depozitare a produselor agricole de sezon.

Sursa: INMH

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016