Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Buletin agrometeorologic pentru perioada 17-23 martie

buletin-agrometeorologic-pentru-perioada-17-23martie

Sub aspect termic, perioada se va caracteriza printr-o vreme usor mai calda decat in mod normal, in majoritatea regiunilor.

Temperatura medie diurna a aerului se va situa intre 0...13°C, mai ridicata cu 1...4°C in raport cu normele climatologice, la nivelul intregii tari. Temperatura maxima a aerului va oscila intre 5...18°C, in majoritatea zonelor de cultura.
 
Temperatura minima a aerului va fi cuprinsa intre -5...8°C, in cea mai mare parte a teritoriului agricol, valori mai scazute fiind posibile in zonele depresionare, unde izolat vor fi conditii de producere a inghetului superficial la sol.
 
Regimul termic mediu diurn al solului la adancimea de 5 cm va prezenta valori situate intre 3...12°C, favorabile pregatirii patului germinativ in vederea insamantarii culturilor de primavara din prima urgenta (lucerna, mazare, borceag, etc.).
 
Se prognozeaza precipitatii sub forma de ploi locale pe aproape intreg teritoriul agricol, dar şi mixte (ploaie, lapoviţa şi ninsoare) in nordul si centrul tarii, acestea fiind insotite de intensificǎri de scurta durata ale vantului. Totodata, se intrevad cantitati de apa mai insemnate, indeosebi in zonele estice, nordice si centrale.  

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h

 
Caracteristici agrometeorologice
In cultura graului de toamna, continutul de umiditate pe adancimea de sol 0-100 cm, va prezenta valori scazute (seceta pedologica moderata) si local deosebit de scazute (seceta pedologica puternica) in Dobrogea, Banat, pe suprafete extinse din Transilvania, jumatatea de sud a Crisanei, local in nord-estul, centrul si sud-vestul Olteniei, vestul si izolat in estul Munteniei, nordul, vestul si estul Moldovei.
 
 In Maramures, cea mai mare parte a Munteniei si Moldovei, nordul Crisanei si al Transilvaniei, izolat in nordul, sud-estul si estul Olteniei, aprovizionarea cu apa a solului se va incadra in limite satisfacatoare.
 
Rezerva de umiditate in stratul de sol 0-20 cm (ogor), se va situa in limite satisfacatoare, apropiate de optim si izolat optime, in cea mai mare parte a zonelor de cultura. In Banat, centrul, sud-vestul si sud-estul Transilvaniei, centrul si sud-estul Dobrogei, sudul Crisanei, izolat in estul Olteniei si al Munteniei se vor inregistra deficite moderate de apa in sol.
 
Starea de vegetatie a culturilor agricole
In general, procesele vegetative ale culturilor de toamna vor evolua normal in majoritatea regiunilor agricole. Totodata, in zonele centrale si nordice ale tarii, ritmurile de crestere si dezvoltare ale plantelor se vor desfasura uşor mai lent.
 
Starea de vegetatie a speciilor de camp se va prezenta pe ansamblu buna si medie, respectiv medie si slaba la cele tardive. Cerealierele de toamna (orz si grau) vor parcurge rasarirea (80-100%), aparitia frunzei a treia (40-100%) si infratirea (30-100%) in cea mai mare parte a zonelor de cultura, precum si inceputul alungirii paiului (10-25%), izolat in vestul si sudul tarii.
 
Sub aspect fenologic, la cultura de rapita se va continua infrunzirea (7-14 frunze), iar in sud-vestul tarii se va inregistra faza de alungire a tulpinii (10-30%). La speciile pomicole va predomina stadiul de repaus biologic.
 
Totodata, la soiurile timpurii de samburoase (cais, cires si piersic) se va semnala umflarea mugurilor de rod. Vita de vie isi va mentine starea de repaus vegetativ, in majoritatea plantatiilor. Lucrarile agricole specifice (pregatirea patului germinativ, semanat/plantat, taieri si tratamente in vii si livezi, fertilizari si erbicidari) se vor desfasura normal, exceptand zilele cu precipitatii.
 
Recomandari de sepcialitate
- Pregatirea patului germinativ si semanatul culturilor de primavara din prima urgenta;
- Fertilizarea cerealierelor de toamna cu ingrasaminte minerale şi foliare;
- Efectuarea lucrarilor de intretinere (combaterea buruienilor, tratamente fito-sanitare, taieri de rodire in vii si livezi), la speciile de camp si pomi-viticole.

Sursa: INMH
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016