Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Buletin agrometeorologic pentru perioada 19 - 23 iunie

buletin-agrometeorologic-pentru-perioada-19-23-iunie

In acest interval va predomina o vreme in general normala, in cea mai mare parte a tarii.


Temperatura medie diurna a aerului va fi cuprinsa intre 12...25°C, limite apropiate de normele climatologice, in aproape toate zonele de cultura. Temperatura maxima a aerului va oscila intre 16...32°C, la nivelul intregului teritoriu. Temperatura minima a aerului se va situa intre 7...18°C, in majoritatea regiunilor agricole.
 
Se prognozeaza ploi cu caracter de aversa, dar si torential, fiind insotite de descarcari electrice si intensificari ale vantului, local cu aspect de vijelie. Totodata, vor fi conditii de producere a grindinei, iar cantitaţile de apa pot fi mai insemnate din punct de vedere agricol.
 
Caracteristici agrometeorologice
In cultura graului de toamna, rezerva de umiditate pe adancimea de sol 0-100 cm, va prezenta valori satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in aproape toate regiunile agricole.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online


Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...

Oferta Speciala
valabila 48h

 
In cea mai mare parte a Dobrogei, local in sud-vestul, centrul si estul Olteniei, izolat in sud-vestul, sudul si centrul Transilvaniei, vestul si nord-vestul Banatului, sudul Crisanei, nord-estul Moldovei si sud-vestul Munteniei, continutul de apa din sol se va situa in limite scazute si izolat deosebit de scazute (seceta pedologica moderata si puternica).
 
Aprovizionarea cu apa in cultura de porumb, in stratul de sol 0-50 cm, se va incadra in limite satisfacatoare pana la apropiate de optim si optime, in majoritatea zonelor de cultura. Local in sud-vestul, centrul si estul Olteniei, izolat in centrul si sudestul Dobrogei, nord-vestul Banatului, sudul Transilvaniei si nord-estul Moldovei, se vor inregistra deficite de umiditate in sol, seceta pedologica fiind moderata si izolat puternica.
 
Starea de vegetatie a culturilor agricole
Conditiile agrometeorologice mentionate vor permite ritmuri normale de desfasurare a proceselor de maturare la culturile de toamna, iar la prasitoare, cresterea si dezvoltarea vegetativa vor decurge in conditii bune in cea mai mare parte a regiunilor, in special pe suprafetele agricole cu o buna aprovizionare cu apa a solului.
 
In semanaturile de toamna efectuate in perioada optima starea de vegetatie se va mentine buna si medie, respectiv medie si slaba in cele intarziate fenologic, precum si pe terenurile cu deficite de apa in sol. La orzul si graul de toamna insamantate in epoca optima vor predomina fazele de inflorire, maturitate in lapte si ceara (10-100%) pe aproape intreg teritoriul agricol, iar in zonele de campie se va semnala maturitatea deplina (10-50%), indeosebi la orzul de toamna, totodata fiind posibila declansarea lucrarilor de recoltare.
 
Cerealierele infiintate dupa data de 20 octombrie 2016 vor parcurge fazele de inflorire (10-100%) si maturitate in lapte (10-80%). Cultura de rapita din sudul, sud-estul, estul, centrul si vestul tarii va parcurge formarea boabelor in silicve (50-100%) si maturitatea deplina (10-50%).
 
Local, in jumatatea de sud a tarii va fi posibila declansarea lucrarilor de recoltare. In functie de data infiintarii culturii, floarea-soarelui se va afla la cresterea aparatului foliar (8-24 frunze) in majoritatea regiunilor, precum si formarea capitulului (10-50%).
 
Sub aspect fenologic, la porumb va predomina dezvoltarea aparatului foliar (7-16 frunze), in toate zonele de cultura. Sfecla de zahar va inregistra formarea rozetei de frunze şi alungirea/ingrosarea axei hipocotile (10-100%), iar cartoful, cresterea lastarilor laterali si tuberizarea (50-100%), precum si imbobocirea si inflorirea (10-100%) la soiurile de vara.
 
 
In aproape toate plantatiile, la speciile de samburoase timpurii (cires, cais, visin) aflate la maturitatea tehnologica se va continua recoltarea, iar la piersic si prun se va semnala cresterea fructelor si a lastarilor, precum si infrunzirea. La cele semintoase (mar, par, gutui) se vor inregistra formarea si dezvoltarea rodului, cresterea lastarilor si infrunzirea.
 
La vita de vie se vor semnala fazele de infrunzire, crestere a lastarilor si inflorire, iar la soiurile timpurii de masa, formarea si cresterea boabelor. In zilele cu precipitaţii, lucrarile agricole de sezon (erbicidari, fertilizari, prasile mecanice/manuale, tratamente impotriva bolilor şi daunatorilor, etc.) vor fi intrerupte temporar.
 
Recomandari de specialitate
- Continuarea aplicarii tratamentelor fito-sanitare in culturile de camp si pomi-viticole;
- Combaterea buruienilor (erbicidari, prasile mecanice/manuale) la speciile de primavara;
- Administrarea ingrasamintelor chimice la prasitoare.

Sursa: INMH

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016