Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Buletin agrometeorologic pentru perioada 20-24 octombrie

buletin-agrometeorologic-pentru-perioada-20-24-octombrie

Intervalul se va caracteriza printr-o alternanta de zile normale sub aspect termic, cu perioade in care regimul termic al aerului va fi mai ridicat decat in mod obisnuit, pe aproape intreg teritoriul agricol al tarii.


Temperatura medie diurna a aerului va fi cuprinsa intre 6...19°C in zilele cele mai calde, abaterile termice pozitive fiind de 1...7°C şi 4...15°C in restul perioadei, limite apropiate de mediile multianuale, in toate zonele de cultura.Temperatura maxima a aerului se va situa intre 11...24°C, la nivelul intregii tari.
 
Temperatura minima a aerului va oscila intre 0...13°C in cea mai mare parte a tarii, valori mai scazute fiind posibile in depresiuni, -4...-1°C unde izolat vor fi conditii de producere a brumei.
 
Temperatura medie diurna a solului la adancimea de 5 cm se va incadra intre 8...22°C, optima parcurgerii proceselor de creştere şi dezvoltare la speciile de toamna semanate in epoca optima.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Afacere la cheie cu flori in ghiveci


Aveti un teren de 100 mp Puteti castiga fara efort 30 000 de euro an cultivand si comercializand FLORI IN GHIVECI   Florile in ghiveci castiga din ce in ce mai mult teren   Motivul este usor de intuit – florile in ghiveci rezista un timp mai indelungat – si acesta este un aspect care conteaza enorm mai ales daca este...

Oferta Speciala
valabila 48h

Sub aspect pluviometric, precipitatiile prognozate vor fi sub forma de ploi locale, insotite de intensificari de scurta durata ale vantului, in aproape toate regiunile agricole.
 
Caracteristici agrometeorologice
Rezerva de umiditate in stratul de sol 0-20 cm (ogor), se va situa in limite satisfacatoare pana la apropiate de optim, in Oltenia, Banat, Maramures, pe suprafete extinse din Crisana, nord-vestul şi local in sudul Munteniei, local in nordul Transilvaniei, izolat in sud-estul Dobrogei.
 
Deficite de apa in sol (seceta pedologica moderata, puternica si extrema) se vor inregista in Moldova, cea mai mare parte a Dobrogei, Munteniei si Transilvaniei, local in nord-vestul Crisanei.
 
Starea de vegetatie a culturilor agricole
In aceste conditii, procesele vegetative la culturile de toamna (rapiţa, orz şi grau) vor avea in general o evoluţie normala in aproape toata tara, exceptand zonele depresionare centrale si nordice, precum si terenurile agricole afectate de fenomenul de seceta pedologica, unde ritmurile de crestere si dezvoltare ale plantelor se vor desfasura mai lent.

Culturile de orz si grau de toamna semanate in perioada optima vor inregistra fazele de germinare (50-100%), rasarire (10-100%) si aparitia primelor frunze (1-4 frunze).
 
Sub aspect fenologic, la rapita se vor continua germinarea-rasarirea (30-100%) si creşterea aparatului foliar (4-6 frunze), in special pe terenurile cu o buna aprovizionare cu apa a solului.
 
Porumbul isi va definitiva maturitatea deplina (100%), local fiind posibila finalizarea lucrarilor de recoltare, in aproape toate zonele de cultura.
 
La sfecla de zahar din Transilvania vor predomina maturitatea tehnologica (50-100%) şi recoltarea.
 
In majoritatea plantatiilor, speciile pomi-viticole vor parcurge maturarea lemnului, ingalbenirea/caderea frunzelor si recoltarea la soiurile tardive.
 
In zilele fara precipitatii, lucrarile agricole de recoltare, eliberare a terenurilor de resturile vegetale, pregatire a patului germinativ, semanat, etc. se vor efectua in general normal.
 
Recomandari de specialitate
-Eliberarea terenurilor agricole de resturile vegetale;
-Efectuarea araturilor de toamna pe suprafetele cu o buna aprovizionare cu apa a solului in stratul 0-20 cm;
-Continuarea pregatirii patului germinativ şi a semanatului la culturile de toamna in epoca optima;
-Finalizarea lucrarilor de recoltare, transport şi depozitare a produselor de sezon.

Sursa: ANM
 
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016