Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Buletin agrometeorologic pentru perioada 23-27 mai

buletin-agrometeorologic-pentru-perioada-23-27-mai

Vremea normala sub aspect termic de la inceputul intervalului 23-27 mai 2016 va intra treptat intr-un proces de incalzire, in cea mai mare parte a teritoriului.


Temperatura medie diurna a aerului va fi cuprinsa intre 11...21°C in primele zile, limite apropiate de normele climatologice ?i 13...23°C spre sfarsitul intervalului, abaterile termice pozitive fiind de 1...4°C. Temperatura maxima a aerului va oscila intre 17...29°C, in aproape toate zonele de cultura. Temperatura minima a aerului se va situa intre 4...17°C, in majoritatea regiunilor agricole.
 
Temperatura medie diurna a solului la adancimea de 10 cm va prezenta valori cuprinse intre 12...21°C la nivelul intregii tari, optime pentru parcurgerea proceselor vegetative la culturile de primavara.
 
Sub aspect pluviometric, se prognozeaza ploi locale cu caracter de aversa, acestea fiind insotite de descarcari electrice, intensificari temporare ale vantului si izolat de caderi de grindina, in cea mai mare parte a tarii. Izolat, se vor cumula cantitati de apa mai insemnate din punct de vedere agricol.  
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online


Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...

Oferta Speciala
valabila 48h

Caracteristici agrometeorologice
Aprovizionarea cu apa accesibila plantelor, in cultura graului de toamna pe adancimea de sol 0-100 cm, va prezenta valori satisfacatoare pana la apropiate de optim si optime, pe aproape intreg teritoriul agricol al tarii. Deficite de apa in sol (seceta pedologica moderata si puternica) se vor inregistra in cea mai mare parte a Moldovei, centrul si estul Dobrogei, izolat in vestul Crisanei si nord-vestul Banatului.
 
In stratul de sol 0-20 cm, rezerva de umiditate in cultura de porumb, se va incadra in limite satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in majoritatea zonelor de cultura. Local, in nordul-estul, nordul si estul Moldovei, centrul si estul Dobrogei si izolat in vestul Crisanei, se vor inregistra deficite de umiditate in sol, seceta pedologica fiind moderata si puternica.
 
Starea de vegetatie a culturilor agricole
Mentinerea regimului hidro-termic favorabil din aer si sol vor imprima ritmuri normale de vegetatie, atat la culturile de camp, cat si la speciile pomi-viticole, pe aproape intreg teritoriul agricol al tarii. In functie de data semnatului, orzul si graul de toamna vor parcurge inspicarea (50-100%), inflorirea (10-100%), formarea/umplerea bobului si maturitatea in lapte (10-40%).
 
Sub aspect fenologic, cultura de rapita isi va definitiva inflorirea (90-100%), continuandu-se totodata fazele de aparitie si formare a silicvelor (40-100%), precum si formarea boabelor in silicve (10-60%). La culturile prasitoare (porumb si floarea-soarelui) infiintate pana in prezent se vor continua rasarirea ?i dezvoltarea primei perechi de frunze (10-100%) la nivelul intregii tari, precum si infrunzirea (4-8 frunze).
 
Uniformitatea si vigurozitatea plantelor se va prezenta buna si medie, iar la cele intarziate fenologic starea de vegetatie se va mentine medie si slaba. In principalele bazine specializate, sfecla de zahar va parcurge formarea rozetei de frunze si inceputul infrunzirii, iar cartoful pentru consum, formarea/cresterea lastarilor si tuberizarea. In toate plantatiile pomicole se vor inregistra cresterea lastarilor/fructelor/frunzelor.
 
La speciile timpurii de cires se vor continua cresterea fructelor si coacerea in „parga”, totodata fiind posibila maturitatea de consum si inceputul recoltarii. La vi?a de vie se vor semnala fazele de infrunzire si aparitia inflorescentelor in toate podgoriile, precum si inflorirea si formarea boabelor la soiurile timpurii de masa.
 
In zilele fara precipitatii, lucrarile agricole de sezon (tratamente fitosanitare, fertilizari, erbicidari, prasile, etc.) se vor desfasura pe ansamblu in bune conditii.

Recomandari de specialitate
- Efectuarea lucrarilor de combatere a bolilor si daunatorilor in culturile de camp;
- Combaterea buruienilor: erbicidari, prasile mecanice/manuale in culturile de primavara;
- Aplicarea tratamentelor fito-sanitare in vii si livezi;
- Fertilizarea speciilor de camp cu ingrasaminte minerale si foliare.

Sursa: ANM

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016