Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Buletin agrometeorologic pentru perioada 25-29 septembrie

buletin-agrometeorologic-pentru-perioada-25-29-septembrie

In intervalul 25-29 septembrie 2017 se prognozeaza precipitatii predominant sub forma de ploi locale insotite de intensificari temporare ale vantului, in cea mai mare parte a tarii.


Temperatura medie diurna a aerului va fi cuprinsa intre 9...21°C, valori apropiate de mediile multianuale, in aproape toata tara. Temperatura maxima a aerului va oscila intre 12..25°C, pe aproape intreg teritoriul. Temperatura minima a aerului se va incadra intre 5...18°C, valori mai scazute fiind posibile in zonele depresionare.
 
Regimul termic mediu diurn al solului la adancimea de 5 cm se va situa intre 11...22°C, optim continuarii insamantarilor de toamna si parcurgerii primelor faze de vegetatie, respectiv germinare si rasarire, la culturile infiintate pana in prezent.
 
Se prognozeaza precipitatii predominant sub forma de ploi locale insotite de intensificari temporare ale vantului, in cea mai mare parte a tarii. Totodata, in prima parte a perioadei, izolat cantitatile de apa pot depasi 15-20 l/mp.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural


Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...

Oferta Speciala
valabila 48h

Caracteristici agrometeorologice
Rezerva de umiditate in stratul de sol 0-20 cm (ogor) va prezenta valori satisfacatoare pana la apropiate de optim si optime, in Maramures, Crisana, Banat, pe suprafete agricole extinse din Transilvania, local in nordul, nord-vestul si centrul Munteniei, nordul Olteniei, nord-vestul si centrul Moldovei. In Dobrogea, cea mai mare parte a Moldovei, Munteniei si Olteniei, local in sudul si sud-vestul Transilvaniei, continutul de apa din sol se va situa in limite scazute si deosebit de scazute (seceta pedologica moderata, puternica si local extrema).
 
Starea de vegetatie a culturilor agricole
In conditiile agrometeorologice prognozate, ritmurile de coacere si maturare la speciile prasitoare si pomi-viticole se vor desfasura mai lent, indeosebi pe suprafetele agricole afectate de fenomenul de seceta pedologica.
 
Totodata, la culturile de toamna (rapita si orz) semanate in epoca optima, ritmurile de vegetatie vor evolua in conditii bune, indeosebi pe terenurile agricole cu o buna aprovizionare cu apa a solului. In majoritatea regiunilor agricole, la cultura de floarea-soarelui aflata in faza de maturitate deplina (100%), se vor extinde si chiar definitiva lucrarile de recoltare.
 
Sub aspect fenologic, la hibrizii semitardivi si tardivi de porumb se va finaliza faza de maturitate in ceara (90-100%), plantele aflandu-se predominant la maturitatea deplina (10-100%) in toate zonele agricole. De asemenea, se vor continua si chiar extinde lucrarile de recoltare.
 
Sfecla de zahar va parcurge ingrosarea axei hipocotile si acumularea zaharului in radacina, iar la cartoful ajuns la maturitate tehnologica se vor continua lucrarile de recoltare. In majoritatea plantatiilor, la pomii fructiferi si vita de vie se vor semnala acumularea zaharurilor, maturarea rodului/lemnului, precum si recoltarea la soiurile de masa si cele timpurii.
 
Rapi?a si orzul de toamna infiintate pana la aceasta data vor inregistra fazele incipiente de vegetatie, respectiv germinare-rasarire (10-50%), extinzandu-se suprafetele insamantate in cea mai mare parte a tarii.
 
Pe ansamblu, lucrarile agricole specifice campaniei de toamna (recoltare, transport, depozitare, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, araturi de toamna, pregatirea patului germinativ, semanat) se vor desfasura normal, acestea fiind intrerupte temporar, doar in zilele cu precipitatii.
 
Recomandari de specialitate
- Eliberarea suprafetelor agricole de resturile vegetale;
- Continuarea lucrarilor de arat in stratul de sol 0-20 cm/ogor;
- Pregatirea terenurilor si insamantarea culturilor de toamna (rapita, orz si grau de toamna) in epoca optima, indeosebi pe terenurile cu o buna aprovizionare cu apa a solului;
- Recoltarea, transportul si depozitarea produselor agricole de sezon.

Sursa: INMH

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016