Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Buletin agrometeorologic pentru perioada 26-30 iunie

buletin-agrometeorologic-pentru-perioada-26-30-iunie

Sub aspect termic, perioada 26-30 iunie 2017 se va caracteriza printr-o vreme mai calda decat in mod obisnuit in cea mai mare parte a tarii, chiar caniculara indeosebi in zonele de campie.


Temperatura medie diurna a aerului va fi cuprinsa intre 17...30°C, abaterile termice pozitive fiind de 1...7°C, in aproape toate zonele de cultura. Temperatura maxima a aerului va oscila intre 26...37°C, la nivelul intregului teritoriu. Temperatura minima a aerului se va situa intre 8...23°C, in majoritatea regiunilor agricole.
 
 Instabilitatea atmosferica se va manifesta prin ploi locale sub forma de aversa, fiind insotite de descarcari electrice si intensificari temporare ale vantului, izolat cu aspect de vijelie. Totodata, vor fi conditii de producere a grindinei, iar cantitatile de apa pot fi mai insemnate din punct de vedere agricol.  
 
Caracteristici agrometeorologice
Gradul de aprovizionarea cu apa in cultura graului de toamna, pe profilul de sol 0-100 cm, se va incadra in limite satisfacatoare, apropiate de optim si optime, pe aproape intreg teritoriul agricol. Continutul de umiditate din sol va prezenta valori scazute (seceta pedologica moderata) si deosebit de scazute (seceta pedologica puternica si izolat extrema), in cea mai mare parte a Olteniei, Dobrogei, local in sud-vestul, sudul si centrul Transilvaniei, vestul, nordul si nord-vestul Banatului, izolat in sudul Crisanei, nord-estul si estul Moldovei, vestul si sud-vestul Munteniei.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural


Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...

Oferta Speciala
valabila 48h

 
Rezerva de umiditate pe adancimea de sol 0-100 cm, in cultura de porumb, va inregistra valori satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in majoritatea zonelor de cultura. Deficite de apa in sol (seceta pedologica moderata si local puternica) se vor semnala in cea mai mare parte a Olteniei, local in centrul si sud-estul Dobrogei, izolat in nord-vestul Banatului, sudul Crisanei si al Transilvaniei, nord-estul si estul Moldovei, vestul Munteniei.
 
 
Starea de vegetatie a culturilor agricole
Pe fondul temperaturilor ridicate din aer, procesele de maturare ale speciilor de toamna vor fi intensificate, iar la prasitoare, cresterea si dezvoltarea vegetativa se vor desfasura in conditii bune in cea mai mare parte a teritoriului, in special pe terenurile cu o buna aprovizionare cu apa a solului. Uniformitatea si vigurozitatea culturilor de toamna infiintate in epoca optima se va mentine buna si medie, respectiv medie si slaba in semanaturile efectuate tardiv si pe suprafetele agricole afectate de seceta pedologica.
 
La culturile de porumb si floarea-soarelui, in regiunile unde temperatura maxima din aer se va situa peste limita biologica critica de rezisten?a (32°C) a plantelor, va fi posibila inregistrarea fenomenului de rasucire si ofilire temporara a frunzelor in orele de amiaza, indeosebi pe terenurile agricole unde se mentin deficite de umiditate in sol.
 
Cerealierele de toamna (orz si grau) semanate in perioada optima se vor afla la maturitatea in lapte si ceara (10-100%) pe aproape intreg teritoriul agricol, iar in vestul, sudul si sud-estul tarii se va semnala maturitatea deplina (10-30%), totodata continuandu-se recoltarea la orzul de toamna.
 
Culturile intarziate fenologic vor parcurge fazele de inflorire (30-100%) si maturitate in lapte (10-100%). Rapita isi va continua formarea boabelor in silicve si maturitatea deplina (10-100%), iar izolat, in zonele de campie se va declansa recoltarea.
 
Cultura de floarea-soarelui va parcurge cresterea aparatului foliar si formarea capitulului (10-100%) in cea mai mare parte a zonelor agricole, iar local in jumatatea de sud a tarii se va semnala inceputul infloririi (10-30%).
 
In functie de data semanatului si agrotehnica aplicata, porumbul se va afla la infrunzire (8-19 frunze) in majoritatea regiunilor. Izolat, la hibrizii extratimpuri si timpuri din extremitatea de sud a tarii va fi posibila declansarea aparitiei paniculului.
 
La sfecla de zahar vor predomina cresterea aparatului foliar si alungirea/ingrosarea axei hipocotile (20-100%), in toate bazinele specializate. Cultura de cartof va inregistra cresterea lastarilor laterali, tuberizarea (25-100%) si inflorirea (10-100%), la nivelul intregii tari.
 
Pomii fructiferi vor parcurge predominant formarea/cresterea fructelor si a lastarilor, precum si infrunzirea, iar la soiurile de cires, cais, visin aflate la maturitatea de consum se va continua recoltarea. In toate podgoriile, vita de vie i?i va continua cresterea lastarilor, inflorirea, precum si formarea/cre?terea boabelor la soiurile de masa.
 
Pe ansamblu, conditiile agrometeorologice vor fi favorabile desfasurarii lucrarilor agricole in camp (erbicidari, fertilizari, prasile mecanice/manuale, tratamente impotriva bolilor si daunatorilor, etc.).
 
Recomandari de specialitate
- Continuarea aplicarii tratamentelor fito-sanitare la speciile pomi-viticole;
- Combaterea bolilor, daunatorilor precum ?i a buruienilor (erbicidari, pra?ile manuale si mecanice) la culturile de primavara;
- Administrarea ingrasamintelor chimice la prasitoare;
- Efectuarea lucrarilor de recoltare, transport si depozitare la culturile de toamna si pomi fructiferi.

Sursa: INMH

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016