Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Buletin agrometeorologic pentru perioada 27 iunie - 1 iulie

buletin-agrometeorologic-pentru-perioada-27-iunie-1-iulie

In acest intervalul va predomina un regim termic al aerului mai ridicat decat in mod normal, chiar deosebit de ridicat in zonele de campie.


Temperatura medie diurna a aerului va fi cuprinsa intre 17...30°C, abaterile termice pozitive fiind de 1...7°C, in aproape toate regiunile agricole. Temperatura maxima a aerului va oscila intre 22...35°C, in cea mai mare parte a zonelor de cultura.
 
Temperatura minima a aerului se va situa intre 11...24°C, la nivelul intregii tari. Se prognozeaza ploi cu caracter de aversa, izolat torential, fiind insotite de descarcari electrice si intensificari temporare ale vantului, local cu aspect de vijelie, in cea mai mare parte a teritoriului. Totodata, izolat cantitatile de apa pot depasi 15-20 l/mp si vor fi conditii de producere a grindinei.  
 
Caracteristici agrometeorologice
Rezerva de umiditate pe adancimea de sol 0-100 cm, in cultura graului de toamna, se va incadra in limite optime, apropiate de optim si satisfacatoare, pe aproape intreg teritoriul agricol al tarii. Pe suprafete extinse din Dobrogea, local in estul si sud-vestul Munteniei, nord-estul, estul si sud-estul Moldovei, se vor inregistra deficite de apa in sol (seceta pedologica moderata si puternica).

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online


Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...

Oferta Speciala
valabila 48h

 
In cultura de porumb, aprovizionarea cu apa accesibila plantelor pe profilul de sol 0-100 cm, va prezenta valori satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in cea mai mare parte a zonelor de cultura. Seceta pedologica moderata si puternica se va semnala local in centrul si sud-estul Dobrogei, izolat in nord-estul Moldovei.
 
Starea de vegetatie a culturilor agricole
In conditiile agrometeorologice menţionate, ritmurile vegetative ale culturilor de camp si pomi-viticole vor fi intensificate ca urmare a regimului termic din aer si sol mai ridicat decat in mod obisnuit. De asemenea, temperaturile maxime din aer deosebit de ridicate, situate peste pragurile biologice critice de rezistenta (30...32°C) ale plantelor prasitoare vor determina ofilirea temporara, rasucirea si uscarea partiala a aparatului foliar in orele de amiaza.
 
La orzul si graul de toamna insamantate in perioada optima se vor semnala fazele de maturitate in lapte, ceara (10-100%), deplina (10-80%) pe aproape intreg teritoriul agricol si local recoltarea. In majoritatea zonelor de cultura, rapita va parcurge cresterea si dezvoltarea boabelor in silicve (60-100%), maturitatea deplina (10-100%), precum si recoltarea.
 
Floarea-soarelui isi va definitiva dezvoltarea primei perechi de frunze (80-100%), continuandu-se totodata infrunzirea (11-33 frunze) si formarea calatidiului (10-80%). In semanaturile de toamnǎ efectuate in epoca optimǎ starea de vegetatie se va mentine buna si medie, respectiv medie si slabǎ la cele intarziate fenologic.
 
Sub aspect fenologic, cultura de porumb se va afla in fazele de formare a frunzei a treia (70-100%) si infrunzire (7-17 frunze), in cea mai mare parte a zonelor agricole. La sfecla de zahar din principalele bazine specializate vor predomina infrunzirea (10-100%) si ingrosarea/alungirea axei hipocotile (10-60%).
 
In functie de data plantatului, la cartof se vor semnala cresterea lastarilor laterali si tuberizarea (60-100%), precum si imbobocirea (10-60%) la soiurile timpurii pentru consum. Din punct de vedere fenologic, in plantatiile pomicole se vor continua cresterea lastarilor/frunzelor/fructelor, acumularea zaharurilor si coacerea fructelor, iar la speciile ajunse la maturitatea tehnologica se va continua recoltarea acestora.
 
In majoritatea podgoriilor, la vita de vie se vor inregistra fazele de infrunzire, formarea inflorescentelor si inflorire, iar la soiurile timpurii de masǎ se vor continua formarea si cresterea boabelor. Lucrǎrile agricole de sezon se vor desfǎşura in condiţii relativ bune, exceptand zilele cu precipitatii.
 
Recomandari de specialitate
- Efectuarea lucrarilor de recoltare, transport si depozitare la cerealierele de toamna si fructele de sezon;
- Aplicarea de tratamente fito-sanitare la speciile de camp si pomi-viticole;
- Continuarea lucrarilor de intretinere la speciile prasitoare, pomii fructiferi si vita de vie (combaterea bolilor si daunatorilor, erbicidari, prasile manuale).

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 3 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016