Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Buletin agrometeorologic pentru perioada 27 mai - 2 iunie

buletin-agrometeorologic-pentru-perioada-27-mai-2-iunie

In primele zile ale intervalului va predomina o vreme normala sub aspect termic, dupa care, se va produce o incalzire treptata, la nivelul intregii tari.


Temperatura medie diurna a aerului va oscila intre 11...21°C in prima parte a perioadei, valori apropiate de normele climatologice si 14...24°C in restul zilelor, abaterile termice pozitive fiind de 1...5°C, la nivelul intregului teritoriu agricol.
 
Temperatura maxima a aerului va fi cuprinsa intre 17...30°C, in majoritatea zonelor de cultura. Temperatura minima a aerului se va incadra intre 4...17°C, in aproape toate regiunile. Temperatura medie diurna a solului la adancimea de 10 cm se va situa intre 13...25°C, favorabila parcurgerii proceselor vegetative la culturile de primavara infiintate pana la aceasta data.
 
Instabilitatea atmosferica se va manifesta prin ploi sub forma de aversa indeosebi in sudul, centrul si estul tarii, acestea fiind insotite de descarcari electrice si intensificari de scurta durata ale vantului, izolat cu aspect de vijelie. La inceputul intervalului, local cantitatile de apa pot depasi 20 l/mp, izolat fiind conditii de producere a grindinei.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online


Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...

Oferta Speciala
valabila 48h

Caracteristici agrometeorologice
In cultura graului de toamna, aprovizionarea cu apa a solului pe adancimea 0-100 cm, va prezenta valori satisfacatoare, apropiate de optim si local optime, pe aproape intreg teritoriul agricol.
 
In cea mai mare parte a Dobrogei, Transilvaniei, Banatului si Olteniei, izolat in nord-estul si nordul Moldovei, sudul Crisanei, sud-vestul si estul Munteniei se vor inregistra deficite de umiditate in sol (seceta pedologica moderata si izolat puternica).
 
Rezerva de apa in cultura de porumb, in stratul de sol 0-50 cm, se va incadra in limite satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in aproape toata tara. Pe suprafete extinse din Dobrogea si Oltenia, izolat in sud-vestul si sud-estul Transilvaniei, nordul si nord-estul Moldovei, nord-vestul Banatului, continutul de umiditate din sol va inregistra valori scazute (seceta pedologica moderata) si izolat deosebit de scazute (seceta pedologica puternica).
 
Starea de vegetatie a culturilor agricole
In aceste conditii, procesele de crestere si dezvoltare ale culturilor de camp si speciilor pomi-viticole se vor desfasura normal in cea mai mare parte a teritoriului agricol si mai intens pe suprafetele cu o buna aprovizionare cu apa a solului. Uniformitatea si vigurozitatea plantelor se va prezenta buna si medie la culturile agricole infiintate in epoca optima, iar la cele tardive, starea de vegetatie se va mentine medie si slaba, indeosebi pe arealele agricole cu deficite de umiditate in sol.
 
Cerealierele de toamna (orz si grau) vor inregistra alungirea paiului (70-100%), faza de „burduf” si inspicare (30-100%), inflorirea (10-60%), precum si local maturitatea in lapte (10-40%). La rapita se vor continua aparitia inflorescentelor (70-100%), inflorirea (40-100%), formarea silicvelor si a boabelor in silicve (20-100%), in majoritatea zonelor de cultura.
 
Sub aspect fenologic, la floarea-soarelui se va semnala rasarirea (70-100%), formarea primei perechi de frunze (20-100%) si infrunzirea (3-14 frunze). La cultura de porumb va predomina rasarirea, formarea frunzei a treia (20-100%) si infrunzirea (4-9 frunze), in aproape toate regiunile agricole.
 
Sfecla de zahar din principalele bazine specializate va parcurge rasarirea (60-100%) si dezvoltarea aparatului foliar (20-100%), iar cartoful, rasarirea si cresterea lastarilor laterali (10-100%). In plantatiile pomicole vor predomina cresterea frunzelor/lastarilor, formarea si cresterea rodului, iar la soiurile timpurii de cires se vor continua fazele de coacere a fructelor si recoltarea acestora.
 
In majoritatea podgoriilor, la vita de vie se vor semnala infrunzirea, cresterea lastarilor si inflorirea, iar la soiurile timpurii de masa, formarea boabelor. In general, lucrarile agricole de sezon (tratamente fito-sanitare in vii si livezi, fertilizari, erbicidari, prasile mecanice/manuale, etc) se vor efectua in bune conditii, exceptand zilele cu precipitatii. 
 
Recomandari de specialitate:
- Continuarea efectuarii de tratamente fito-sanitare la speciile de camp si pomi-viticole;
- Combaterea buruienilor (erbicidari, prasile mecanice/manuale) in culturile prasitoare;
- Fertilizarea speciilor de camp cu ingrasaminte minerale si foliare.

Sursa: INMH

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016