Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Buletin agrometeorologic pentru perioada 28 aprilie - 4 mai

buletin-agrometeorologic-pentru-perioada-28-aprilie-4-mai

Vremea mai calda de la inceputul intervalului va intra intr-un proces de racire treptata, devenind normala din punct de vedere termic, pe aproape intreg teritoriul agricol.


Temperatura medie diurna a aerului se va incadra intre 9…22°C in primele zile, abaterile termice pozitive fiind de 1...6°C si 6...18°C spre sfarsitul perioadei, limite apropiate de normele climatologice, in majoritatea regiunilor agricole.
 
Temperatura maxima a aerului va oscila intre 9...29°C, la nivelul intregii tari. Temperatura minima a aerului va fi cuprinsa intre 2...14°C in cea mai mare parte a zonelor de cultura, valori mai scazute fiind posibile in depresiunile din estul Transilvaniei.
 
Temperatura medie diurna a solului la adancimea de 5 cm se va situa intre 11...24°C la nivelul intregii tari, valori favorabile desfasurarii proceselor de germinare-rasarire la culturile de primavara infiintate pana la aceasta data, precum si continuarii insamantarilor.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Afacere la cheie cu flori in ghiveci


Aveti un teren de 100 mp Puteti castiga fara efort 30 000 de euro an cultivand si comercializand FLORI IN GHIVECI   Florile in ghiveci castiga din ce in ce mai mult teren   Motivul este usor de intuit – florile in ghiveci rezista un timp mai indelungat – si acesta este un aspect care conteaza enorm mai ales daca este...

Oferta Speciala
valabila 48h

Instabilitatea atmosferica se va manifesta prin ploi sub forma de aversa, in cea mai mare parte a tarii, insotite de descarcari electrice, intensificari temporare ale vantului si izolat caderi de grindina. De asemenea, se pot inregistra cantitati de apa mai insemnate din punct de vedere agricol.  
 
Caracteristici agrometeorologice
Rezerva de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm, in cultura graului de toamna, se va situa in limite satisfacatoare, apropiate de optim si izolat optime, in aproape toata tara.
 
Continutul de apa din sol va prezenta valori scazute (seceta pedologica moderata) si local deosebit de scazute (seceta pedologica puternica) in cea mai mare parte a Transilvaniei, Banatului si Dobrogei, jumatatea de sud a Crisanei, izolat in nord-estul Moldovei.
 
Aprovizionarea cu apa in stratul de sol 0-20 cm (ogor), se va incadra in limite satisfacatoare, apropiate de optim si local optime pe aproape intreg teritoriul agricol. Pe suprafete extinse din Transilvania, izolat in vestul Crisanei, nord-vestul si nord-estul Banatului, centrul si estul Dobrogei, nord-estul Moldovei, continutul de umiditate va prezenta valori scazute (seceta pedologica moderata).
 
Starea de vegetatie a culturilor agricole
Ca urmare, ritmurile vegetative ale speciilor de camp si pomi-viticole se vor desfasura normal in aproape toata tara. De asemenea, in zonele de campie, procesele de crestere si dezvoltare ale plantelor vor fi intensificate, indeosebi pe suprafetele agricole cu o buna aprovizionare cu apa a solului.
 
La orzul si graul de toamna semanate in epoca optima va fi posibila definitivarea infratirii (90-100%), continuandu-se faza de alungire a tulpinii (30-100%) si inceputul inspicarii (10-30%). In semanaturile tardive se vor inregistra aparitia frunzei a treia (80-100%) si infratirea (50-100%), plantele avand o vigurozitate si uniformitate medie si slaba, iar densitatea mai redusa.
 
La rapita se va continua alungirea tulpinii si butonizarea (30-100%), precum si aparitia inflorescentelor si inflorirea (10-100%), in majoritatea zonelor de cultura ale tarii. In cea mai mare parte a plantatiilor, la soiurile timpurii de samburoase se vor semnala inflorirea si cresterea lastarilor/frunzelor/rodului, iar la semintoase se vor continua fazele de inflorire si infrunzire.
 
Vita de vie se va afla la dezmugurire si infrunzire, in cea mai mare parte a podgoriilor. In principalele bazine specializate, la sfecla de zahar se vor inregistra primele faze de vegetatie, respectiv germinarea si rasarirea (20-100%), iar la cartoful pentru consum, incoltirea si rasarirea.
 
Culturile prasitoare (floarea-soarelui şi porumb) infiintate pana in prezent isi vor continua fazele incipiente de vegetatie, respectiv germinare-rasarire (10-50%). Pe ansamblu, in zilele fara precipitatii, lucrarile agricole in camp (pregatirea patului germinativ, semanat/plantat, fertilizari, erbicidari, tratamente fito-sanitare, etc.) se vor desfasura in conditii bune.
 
Recomandari de specialitate
- Continuarea lucrarilor de pregatire a patului germinativ si semanatul/plantatul culturilor de primavara (floarea-soarelui, porumb, cartof, sfecla de zahar);
- Fertilizarea faziala a semanaturilor de toamna cu ingrasaminte minerale si foliare (azotat de amoniu, complexe-NPK);
- Combaterea buruienilor, bolilor si daunatorilor in culturile de toamna si aplicarea de tratamente fito-sanitare in plantatiile pomi-viticole;
- Verificarea si controlul semanaturilor de primavara in vederea determinarii capacitatii de germinare.

Sursa: INMH

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 4.75 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016