Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Buletin agrometeorologic pentru perioada 29 august - 2 septembrie

buletin-agrometeorologic-pentru-perioada-29-august-2-septembrie

Perioada se va caracteriza printr-un regim termic al aerului in general mai ridicat decat in mod normal, in cea mai mare parte a tarii.


Temperatura medie diurna a aerului se va situa intre 16...29°C, abaterile termice pozitive fiind de 1...7°C, la nivelul intregii tari. Temperatura maxima a aerului va oscila intre 24...34°C, in aproape toate zonele de cultura. Temperatura minima a aerului va fi cuprinsa intre 7...23°C, valorile mai scazute fiind posibile in zonele depresionare din estul Transilvaniei.
 
Sunt posibile ploi locale sub forma de aversa, reduse cantitativ, fiind insotite de descarcari electrice si intensificari de scurta durata ale vantului, indeosebi in sudul si sud-estul tarii.  
 
Caracteristici agrometeorologice
In stratul de sol 0-20 cm, conţinutul de umiditate se va incadra in limite scazute si deosebit de scazute (seceta pedologica moderata, puternica si extrema) in Dobrogea, pe suprafete extinse din Muntenia, Oltenia, sud-vestul si vestul Crisanei, local in nord-estul, centrul si izolat in sud-estul Moldovei, nord-vestul Banatului si al Maramuresului, sudul Transilvaniei.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online


Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...

Oferta Speciala
valabila 48h

 
Gradul de aprovizionare cu apa a solului va prezenta valori satisfacatoare, apropiate de optim si optime in cea mai mare parte a Transilvaniei, Banatului, estul Maramuresului, local in centrul, estul, nord-vestul si sudvestul Moldovei, nord-vestul Olteniei si al Crisanei, nord-vestul si nordul Munteniei.
 
Continutul de apa pe adancimea de sol 0-100 cm, in cultura neirigata de porumb, va prezenta valori scazute si deosebit de scazute, seceta pedologica avand diferite grade de intensitate, respectiv moderata, puternica si extrema in Dobrogea, pe suprafete agricole extinse din Muntenia, Oltenia, Crisana, nord-estul, centrul si izolat in estul si sud-estul Moldovei, nord-vestul Maramuresului si al Banatului.
 
Rezerva de umiditate din sol se va incadra in limite satisfacatoare si local apropiate de optim in Transilvania, pe suprafete extinse din Maramures, Banat, nord-vestul Olteniei, local in nord-vestul, centrul, estul si sud-vestul Moldovei, nord-vestul si nordul Munteniei.
 
Starea de vegetatie a culturilor agricole
Pe suprafetele agricole unde se va mentine fenomenul de seceta pedologica cu diferite grade de intensitate, procesele de coacere si maturare la culturile agricole vor fi in continuare stanjenite.
 
De asemenea, lucrarile de pregatire a patului germinativ in vederea insamantarilor din prima epoca (rapita si orz) se vor efectua cu dificultate, in special pe terenurile cu deficite de umiditate in sol. Cultura de porumb se va afla la maturitate in ceara (40-100%) in cea mai mare parte a teritoriului agricol, iar in jumatatea de sud a tarii se va inregistra maturitatea deplina (10-100%), declansandu-se totodata recoltarea la hibrizii timpurii.
 
Pe majoritatea suprafetelor agricole, floarea-soarelui va parcurge maturitatea ceara (70-100%) si deplina (50-100%), extinzandu-se de asemenea suprafetele recoltate indeosebi in sudul si vestul tarii. Sfecla de zahar isi va continua in bune conditii ingrosarea axei hipocotile, concomitent cu acumularea zaharului in radacini, in toate bazinele specializate.
 
La cartof vor predomina cresterea tuberculilor, uscarea vrejilor, maturitatea tehnologica si recoltarea la soiurile semitardive şi tardive. In cea mai mare parte a plantatiilor, pomii fructiferi si vita de vie se vor afla predominant in fazele de crestere si coacere a fructelor/boabelor, acumularea zaharului, precum si recoltare la soiurile de consum.
 
Condiţiile meteorologice prognozate vor fi favorabile desfasurarii lucrarilor agricole din camp (eliberarea terenurilor de resturile vegetale, araturi, pregatirea terenului pentru campania de toamna, etc.), in aproape toata tara.
 
Recomandari de specialitate
- Eliberarea suprafetelor agricole de resturile vegetale;
- Pregatirea terenurilor in vederea insamantarii cerealierelor de toamna, in special pe arealele agricole cu o buna aprovizionare cu apa a solului;
- Efectuarea lucrarilor de recoltare la culturile prasitoare si pomi-viticole.

Sursa: ANM

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 3.92 din 6 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016