Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Buletin agrometeorologic pentru perioada 30 mai - 3 iunie

buletin-agrometeorologic-pentru-perioada-30-mai-3-iunie

In perioada 30 mai - 3 iunie 2016 instabilitatea atmosferica se va manifesta prin ploi locale cu caracter de aversa, insotite de descarcari electrice, intensificari temporare ale vantului si izolat caderi de grindina.


Temperatura medie diurna a aerului va fi cuprinsa intre 14...26°C, in cea mai mare parte a tarii, abaterile termice pozitive fiind de 1...7°C. Temperatura maxima a aerului va oscila intre 21...32°C, in aproape toate zonele de cultura. Temperatura minima a aerului se va situa intre 6...20°C, in majoritatea regiunilor agricole.
 
Instabilitatea atmosferica se va manifesta prin ploi locale cu caracter de aversa, insotite de descarcari electrice, intensificari temporare ale vantului si izolat caderi de grindina. Local, se pot inregistra cantitati de apa semnificative din punct de vedere agricol.
 
Caracteristici agrometeorologice
Aprovizionarea cu apa accesibila plantelor, in cultura graului de toamna pe profilul de sol 0-100 cm, se va incadra in limite satisfacatoare, pana la apropiate de optim si optime, in aproape toata tara. Deficite de umiditate in sol (seceta pedologica moderata si puternica), se vor inregistra in nordul si local estul Moldovei, centrul si estul Dobrogei, izolat in vestul Crisanei si nord-vestul Banatului.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cresterea prepelitelor japoneze


Cresterea prepelitelor japoneze Lucrarea "Cresterea prepelitelor japoneze" - iti asigura toate informatiile de care ai nevoie pentru a demara acest tip de afacere - iti arata punctele sensibile inerente oricarui inceput - te ajuta sa eviti greseli costisitoare Informatiile prezente pe CD-ul "Cresterea prepelitelor...

Oferta Speciala
valabila 48h

 
In cultura de porumb, rezerva de umiditate in stratul de sol 0-50 cm, va prezenta valori satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in cea mai mare parte a zonelor de cultura. Izolat in nord-estul, nordul si estul Moldovei, centrul si estul Dobrogei, vestul Crisanei se va semnala seceta pedologica moderata si puternica.
 
Starea de vegetatie a culturilor agricole
In conditiile agrometeorologice mentionate, procesele fiziologice la culturile de camp si pomi-viticole se vor desfasura normal in cea mai mare parte a teritoriului agricol si mai intense in vestul si sud-vestul tarii unde regimul termic al aerului va fi mai ridicat.
 
La speciile de toamna infiintate in perioada optima, starea de vegetatie se va prezenta buna si medie, iar la cele intarziate fenologic, precum si pe terenurile cu deficite de apa in sol din nord-estul si sud-estul ?arii, uniformitatea si vigurozitatea plantelor se va mentine medie si slaba.
 
 Cerealierele de toamna (orz ?i grau), infiintate in epoca optima vor parcurge fazele de inspicare ?i inflorire (10-100%), precum si formarea/umplerea bobului (10- 80%). Cele mai avansate in vegetatie sunt culturile din jumatatea de sud a tarii aflate la maturitatea in lapte (10-50%).
 
In semanaturile tardive se vor semnala fazele de alungire a tulpinii (30-100%), „burduf” ?i inspicare (10-60%). La cultura de rapi?a din sud-estul, sudul, estul, centrul ?i nord-vestul ?arii vor predomina formarea silicvelor si a boabelor in silicve (10-100%), iar local in sud-estul tarii va fi posibila declansarea maturitatii depline (10-20%).
 
Floarea-soarelui se va afla la dezvoltarea primei perechi de frunze (10-100%) si infrunzire (4-16 frunze) pe majoritatea suprafetelor agricole, uniformitatea si vigurozitatea plantelor fiind pe ansamblu buna. Sub aspect fenologic, la cultura de porumb, in functie de data semanatului se vor inregistra rasarirea (70-100%), formarea frunzei a treia (30-100%) si infrunzirea (3-11 frunze) in majoritatea zonelor agricole, cu o stare de vegetatie in general buna.
 
In centrul, estul si nord-vestul tarii, sfecla de zahar isi va continua dezvoltarea primei perechi de frunze, precum si inceputul alungirii si ingro?arii axei hipocotile, in special in Transilvania. La cartof, in functie de data plantatului, predominante vor fi rasarirea, formarea/cresterea lastarilor laterali, iar la soiurile timpurii de consum, tuberizarea.
 
 
Speciile de samburoase vor parcurge cresterea fructelor, precum si infrunzirea, iar la semintoase, legarea si formarea rodului, cresterea lastarilor si infrunzirea, in cea mai mare parte a plantatiilor. La soiurile timpurii de cires aflate la maturitatea tehnologica se vor continua lucrarile de recoltare.
 
Vita de vie se va afla la infrunzire, cresterea lastarilor si aparitia inflorescentelor in majoritatea podgoriilor, iar la soiurile timpurii de masa se va continua inflorirea. Lucrarile agricole in camp (fertilizari, erbicidari, prasile manuale/mecanice, tratamente fito-sanitare, etc.) vor fi intrerupte temporar de precipitatiile ce se intrevad.
 
Recomandari de specialitate
- Continuarea efectuarii de tratamente fito-sanitare la speciile de camp si pomi-viticole;
- Combaterea buruienilor (erbicidari, prasile mecanice/manuale) in culturile prasitoare.
- Fertilizarea speciilor de camp cu ingrasaminte minerale si foliare.

Sursa: ANM

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016