Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Buletin agrometeorologic pentru perioada 4-10 mai

buletin-agrometeorologic-pentru-perioada-4-10-mai

Sub aspect termic, perioada 4-10 mai 2018 se va caracteriza printr-o vreme mai calda decat in mod obisnuit la nivelul intregii tari, chiar deosebit de calda in zonele de campie.


Temperatura medie diurna a aerului se va situa intre 12...26°C in majoritatea regiunilor, valori mai ridicate cu 2...10°C in raport cu mediile multianuale.
 
Temperatura maxima a aerului va fi cuprinsa intre 18...32°C, la nivelul intregului teritoriu agricol. Temperatura minima a aerului se va incadra intre 5...20°C, in toate zonele de cultura. Temperatura medie diurna a solului la adancimile de 5 ?i 10 cm va prezenta valori cuprinse intre 17...24°C, optime pentru desfasurarea proceselor de crestere si dezvoltare la speciile de primavara.
 
Instabilitatea atmosferica se va manifesta prin ploi locale sub forma de aversa, dar si torentiale, fiind insotite de descarcari electrice si intensificari de scurta durata ale vantului. De asemenea, vor fi conditii de producere a grindinei, iar izolat cantitatile de apa pot fi mai insemnate din punct de vedere agricol.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h

Caracteristici agrometeorologice
Rezerva de umiditate accesibila plantelor de grau de toamna pe adancimea de sol 0-100 cm, se va incadra in limite satisfacatoare, apropiate de optim si local optime, in toate zonele de cultura.
 
In cultura de porumb, aprovizionarea cu apa in stratul de sol 0-20 cm va prezenta valori satisfacatoare, apropiate de optim si izolat optime, in cea mai mare parte a teritoriului agricol. Deficite moderate de umiditate in sol se vor inregistra izolat in estul, sud-estul si centrul tarii.
 
Starea de vegetatie a culturilor agricole
In conditiile mentionate, ritmurile de crestere si dezvoltare ale culturilor agricole vor evolua in general normal in cea mai mare parte a tarii si mai intens in zonele de campie.
 
Pe ansamblu, starea de vegetatie a speciilor de toamna semanate in perioada optima se va prezenta in continuare buna si medie, iar in semanaturile tardive si pe terenurile cu deficite de umiditate in sol, uniformitatea si vigurozitatea plantelor se va mentine medie si slaba.
 
Cerealierele de toamna (orz si grau) semanate in epoca optima vor parcurge fazele de alungire a tulpinii, „burduf” si inspicare (10-100%), in aproape toate zonele agricole. In culturile intarziate din punct de vedere fenologic se va continua alungirea paiului (10-100%).
 
La rapita se va definitiva alungirea tulpinii (90-100%), inregistrandu-se aparitia inflorescentelor si inflorirea (10-100%), precum si formarea silicvelor (10-30%) in jumatatea de sud a tarii. In plantatiile pomicole, la samburoase se vor semnala cresterea fructelor/frunzelor/lastarilor, iar la speciile de semintoase va fi posibila definitivarea infloririi, totodata continuandu-se legarea si formarea rodului.
 
Vita de vie se va afla la cresterea frunzelor si a lastarilor in toate podgoriile, iar soiurile timpurii de masa din jumatatea de sud a tarii, la formarea inflorescentelor. Floarea-soarelui si porumbul vor parcurge primele faze de vegetatie, respectiv germinare (70-100%) si rasarire (10-100%) in majoritatea regiunilor, iar in sudul si vestul tarii se va semnala dezvoltarea primei perechi de frunze (10-50%).
 
In functie de data plantatului, sfecla de zahar isi va definitiva germinarea (100%), continuandu-se rasarirea (10-100%), precum si dezvoltarea rozetei de frunze. La cartof, predominante vor fi fazele de incoltire si rasarire (10-100%), iar la soiurile timpurii, formarea si cresterea lastarilor.
 
 Efectuarea lucrarilor agricole de sezon (pregatirea patului germinativ, semanatul/plantatul culturilor de primavara, tratamente fito-sanitare in vii si livezi, fertilizari, erbicidari, prasile mecanice/manuale, etc) se vor efectua pe ansamblu normal in aproape toata tara, exceptand zilele cu precipitatii.
 
Recomandari de specialitate:
- Definitivarea semanatului/plantatului la culturile prasitoare (porumb, floarea-soarelui, sfecla de zahar, cartof, soia);
- Combaterea bolilor si daunatorilor la speciile de toamna;
- Aplicarea de tratamente fito-sanitare in planta?iile pomi-viticole;
- Efectuarea lucrarilor de combatere a buruienilor (erbicidari, prasile) in culturile de primavara.

Sursa: INMH
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016