Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Buletin agrometeorologic pentru perioada 4-8 iulie

buletin-agrometeorologic-pentru-perioada-4-8-iulie

Vremea calda de la inceputul perioadei va intra intr-un proces de racire treptata, devenind normala sub aspect termic, la nivelul intregului teritoriu agricol al tarii.


Temperatura medie diurna a aerului se va incadra intre 18...30ºC in primele zile ale intervalului, abaterile termice pozitive fiind de 1...6ºC si 16...25ºC spre sfarsitul perioadei, valori apropiate de mediile climatologice.
 
Temperatura maxima a aerului se va situa intre 22...35°C, in cea mai mare parte a tarii. Temperatura minima a aerului va fi cuprinsa intre 10...24°C, in majoritatea zonelor de cultura, iar in nopţile cele mai calde vor fi posibile valori ce pot depasi frecvent 20°C (nopti tropicale).
 
Instabilitatea atmosferica se va manifesta prin ploi sub forma de aversa, dar si torentiale, insotite de descarcari electrice si intensificari temporare ale vantului, in aproape toata tara. Totodata, se pot inregistra cantitati de apa mai insemnate din punct de vedere agricol, iar izolat vor fi conditii de producere a grindinei.  
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online


Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...

Oferta Speciala
valabila 48h

Caracteristici agrometeorologice
Rezerva de umiditate in cultura de porumb pe profilul de sol 0-100 cm se va incadra in limite satisfacatoare pana la apropiate de optim si optime in aproape toata tara, cu exceptia unor suprafete agricole din sudul si izolat in centrul Dobrogei, estul si sud-estul Munteniei, nord-estul Moldovei, unde se vor inregistra deficite moderate de apa in sol.
 
Starea de vegetatie a culturilor agricole
Pe fondul regimului termic ridicat din aer si de la suprafata solului, ritmurile de vegetatie la toate culturile agricole vor fi intensificate pe aproape intreg teritoriul agricol. De asemenea, la culturile prasitoare se va semnala in continuare ofilirea temporara si chiar rasucirea frunzelor in orele de amiaza, iar la cerealierele de toamna, coacerea fortata.
 
La orzul si graul de toamna semanate in perioada optima aflate la maturitatea deplina se vor extinde lucrarile de recoltare, indeosebi in jumatatea de sud a ţarii. In restul teritoriului agricol, culturile vor parcurge maturitatea in lapte, ceara si deplina (10-100%).
 
In estul, sudul, centrul si vestul tarii, rapita va inregistra predominant formarea boabelor in silicve (75-100%) si maturitatea deplina (30-100%), continuandu-se totodata recoltarea. Cultura de floarea-soarelui va parcurge fazele de infrunzire (18-33 frunze), formarea calatidiului (30-100%) si inflorirea (10-50%), cu o uniformitate si vigurozitate in general buna şi medie.
 
La porumb se vor continua in bune conditii cresterea aparatului foliar si aparitia paniculului (20-100%) in majoritatea zonelor de cultura, iar la hibrizii extratimpurii si timpurii se vor semnala inflorirea paniculului si matasirea (10-40%).
 
Sfecla de zahar se va afla la formarea rozetei de frunze, alungirea si ingrosarea axei hipocotile (20-100%), iar cartoful pentru consum, la cresterea lastarilor laterali (70-100%), inflorirea (10-100%), precum si formarea/cresterea tuberculilor, cu o stare de vegetatie pe ansamblu buna.
 
Pomii fructiferi vor parcurge fazele de acumulare a substantelor in fructe, infrunzirea si cresterea lastarilor. La soiurile timpurii (cais, cires, visin, piersic si corcodus) aflate la maturitatea tehnologica se va continua recoltarea.
 
In cea mai mare parte a podgoriilor, vita de vie se va afla la cresterea aparatului foliar si inflorire, iar la soiurile timpurii de masa se vor semnala formarea şi cresterea boabelor. In zilele fara precipitatii, condiţiile meteorologice vor fi favorabile desfasurarii lucrarilor agricole in camp (recoltare, erbicidari, fertilizari, prasile manuale, tratamente fito-sanitare, etc).  
 
Recomandari de specialitate
- Continuarea aplicarii tratamentelor fito-sanitare la culturile de camp, pomi fructiferi si vita de vie;  
- Combaterea buruienilor (erbicidari, prasile manuale);
- Efectuarea lucrarilor de recoltare, transport si depozitare la cerealierele de toamna si fructele de sezon.

Sursa: ANM

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016