Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cultura ta a fost afectata de grindina. Ce trebuie sa faci?

cultura-ta-a-fost-afectata-de-grindina-ce-trebuie-sa-faci

Stimati agricultori, conform ultimelor informari de la INMH tot mai multe zone din tara sunt afectate de caderile de grindina. Aceste fenomene pot produce calamitarea partial sau totala culturilor agricole infiintate in camp dar si in solar.


Dupa cum bine stiti virulenta manifestarilor asupra plantelor creste cu marimea bulgarilor de gheata si mai ales daca apare neinsotita de ploaie.

In aceste conditii masurile care se impun a fi luate sunt:

1 Realizarea de poze (filme) in timpul si imediat dupa ce grindina a incetat sa mai cada; aspect foarte important mai ales pentru fermele care au incheiat polite de asigurare.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h

2 Imediat dupa incetarea fenomenului trebuie vizitate campiile respective si solariile pentru a realiza primele estimari ale pagubelor.

3 In cazul culturilor partial afectate trebuie stabilit tratamentul cu fungicide de contact si/sau sistemice si ingrasaminte foliare astfel incat ranile produse plantelor de catre grindina sa se cicatrizeze intr-un timp cat mai scurt.

4 Realizarea tratamentelor imediat ce se poate intra pe teren sau imdiat ce plantele s-au uscat, in acest caz trebuie utilizate elicopterele daca suprfata pe care s-a produs fenomenul este mai mare de 800 ha.

5 Refacerea rigolelor de eliminarea a surplusului de apa din solarii si de pe terenurile afectate de baltirea apei.

6 In cazul distrugerii totale a suprafetelor pentru care exista contracte ferme realizarea de note scrise de informare a benificiarilor astfel incat sa nu fie aplicate penalizari (vezi clauzele contractuale).

7 In cazul asociatiilor sau fermelor mari care au incheiate contracte de prestari servicii cu companii al caror obiect de activitate il reprezinta lansarea de rachete antigrindina verificarea activitatii acestor si stabilirea gradului lor de vinovatie (daca se poate demonstra) astfel incat daca se fac vinovati sa suporte o parte din pierderi (vezi clauze contractuale).

8 Asigurarea platformelor lansatoare de rachete antigrindina cu materialele necesare unei bune desfasurari a activitatii pentru a preintimpina astfel de fenomene.

9 Daca in aceasta perioada exista culturi compromise in totalitate trebuie stabilit un plan de actiune ca pe terenurile afectate sa se infiinteze imediat ce se poate intra pe teren alte culturi (de exemplu: porumb din categorie de precocitate extratimpurii si timpurii, porumb zaharat, fasole, soia (daca exista posibilitatea irigarii), sorg din hibrizi timpurii si extratimpurii etc).

10 In functie de cultura/culturile ce urmeaza a fi cultivate in locul suprafetelor calamitate in totalitate trebuie realizat necesarul de inputuri conform culturilor ce urmeaza a fi infiintate.

11 Realizarea agrofundurilor specific culturilor ce se vor infiinta pe suprafetele calamitate conform cerintelor tehnologice.

12 Declararea la APIA a suprafetelor calamitate si a noilor culturilor care s-au infiintat.

Autor: Dr. Ing. Laurentiu Ranchita

Considerati ca acest articol v-a fost de ajutor? Va rugam sa ne raspundeti la adresa agricultura@rs.ro sau printr-un comentariu in casuta de mai jos.

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016