Acest site foloseste cookie-uri. Apasati butonul alaturat pentru o navigare cat mai usoara.
Daca folositi acest site, sunteti de acord cu utilizarea cookie-urilor.
X Acest site foloseste Cookies.
Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii aici
Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook

ANSVSA: Cumparati alimente numai din spatiile autorizate

ansvsa-cumparati-alimente-numai-din-spatiile-autorizate

In apropierea Sarbatorilor de Craciun cand, in mod traditional, creste consumul de produse alimentare, ANSVSA recomanda cetatenilor sa cumpere produse alimentare numai din unitati sau spatii autorizate sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor.



Aceasta inseamna ca atat carnea cat si alte produse de origine animala sau non-animala au fost supuse controlului sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor si nu constituie un pericol pentru sanatatea publica.

In cazul in care cetatenii doresc sa achizitioneze produse alimentare care se comercializeaza in piete sau in cadrul unor targuri organizate in aceasta perioada, trebuie sa fie atenti la cateva aspecte.


Trebuie urmarit, in cazul produselor de origine animala ambalate sau neambalate, modul de expunere si comercializare a acestora, pentru a observa unele indicii care pot sa conduca la identificarea riscurilor pentru sanatatea publica si anume:

- existenta si functionarea vitrinelor frigorifice in care sunt expuse alimentele de origine animala;
- integritatea ambalajelor, care trebuie sa asigure protectie pe timpul transportului,depozitarii si comercializarii;
- etichetarea acestora cu date referitoare la tipul produsului, originea acestuia, conditiile de pastrare, data obtinerii dupa caz, termenul de valabilitate, etc;

Se va verifica existenta avizului sanitar-veterinar pentru carne, expus la vedere. in caz contrar, avizul trebuie solicitat vanzatorului sa il prezinte. Riscul consumului de carne de porc necontrolata sanitar veterinar il reprezinta imbolnavirea de trichineloza, o boala parazitara care poate provoca paralizii si se poate complica, putand duce la deces.

In ceea ce priveste organele de porc, nu exista riscul de imbolnavirii de trichineloza, ci al unor toxiinfectii alimentare, in cazul in care nu au fost controlate de personal specializat.

Pentru preparate, carnea trebuie tocata in momentul cumpararii, iar daca se cumpara carne tocata ambalata, trebuie sa verificata eticheta, pentru a vedea care este termenul de valabilitate.

Pestele proaspat trebuie sa aiba ochii luciosi, limpezi, iar branhiile de culoare roz. Daca pestele este alterat, branhiile sunt caramizii, solzii se desprind usor si carnea este moale.

Comercializarea branzeturilor catre consumatori trebuie sa se faca in ambalaje de unica folosinta (pungi din plastic sau hartie cerata de uz alimentar) si sa ofere consumatorului date privind identitatea producatorului, sortimentul de produs, data obtinerii, inscrise pe o eticheta atasata pe ambalaj‚ cutia de plastic sau putina pentru branzeturi.

Este recomandat ca achizitionarea oualor sa se faca din locuri aflate sub supraveghere sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor, ceea ce inseamna ca provin de la pasari sanatoase, din ferme autorizate si controlate sanitar veterinar.

Si alte produse alimentare, care se consuma in mod traditional in aceasta perioada, cum ar fi: cozonacii, prajiturile, legumele de sezon, etc. se recomanda a fi achizitionate din spatii amenajate si autorizate aflate sub controlul personalului de specialitate.

De asemenea, inainte de achizitionarea alimentelor de origine animala, din locuri specializate in acest sens, asigurati-va ca vanzatorul este echipat corespunzator, poarta halat de protectie si boneta, iar manipularea alimentelor neambalate o realizeaza cu mainile acoperite de manusi de unica folosinta.

Cetatenii care cumpara alimente din locuri neautorizate se expun pericolului de a-si petrece sarbatorile la spital, avertizeaza ANSVSA.

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

ANSVSA: Cumparati alimente numai din spatiile autorizate
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe:

clubagricultura.ro

- intrebarea zilei

Metode de altroire la trandafiri

Intrebare: cum se face altoirea in ochi crescand la trandafiri?

Raspuns: Altoirea in ochi crescand, necesita ramuri de altoi viguroase care sa aiba 7-8 mm la baza. La incepu... citeste tot raspunsul aici

Comentarii
Comentarii0 comentarii

Ultima ora

Newsletter gratuit
Agricultura cu profit - 7 Idei de Afaceri in Agricultura pentru 2018

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Agricultura cu profit - 7 Idei de Afaceri in Agricultura pentru 2018".



Forum
Annabelle Johnson spune: buna  Toată lumea care vede asta în întreaga lume, există mulți escroci pe acest site, am veste bună să împărtășesc. Vă rugăm să vă alăturați-vă să fiți fericiți și...
24 Apr. 2018 18:07:27
Raspunde la intrebare
Augusta Ibramhim spune: OFERIM TOATE TIPURI DE ÎMPRUMUT - SE APLICĂ PENTRU ÎMPRUMUTURI AFFORDABILE. Cauți un împrumut? esti la locul potrivit pentru solutiile tale de credit chiar aici! Global Finance Limited oferă...
24 Apr. 2018 18:06:12
Raspunde la intrebare
Julia Simon spune: Cerc de lumină, Eu sunt Julia Simon Aș dori să primesc o bună lucrare a lui Dumnezeu în viața mea poporului meu care caută împrumuturi în Asia și în alte părți ale cuvântului, pentru...
24 Apr. 2018 18:05:08
Raspunde la intrebare
Rubrica meteo
clubagricultura.ro

Reprezinta numarul animalelor/hectar care sunt aduse la pasunat intr-un perimetru agricol. Pentru a ...

Grebla mica aplicata la coasa ca sa aseze in brazda granele cosite. ...
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Agricultura cu profit - 7 Idei de Afaceri in Agricultura pentru 2018


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Agricultura cu profit - 7 Idei de Afaceri in Agricultura pentru 2018" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau sa primesc revista de Agricultura