Acest site foloseste cookie-uri. Apasati butonul alaturat pentru o navigare cat mai usoara.
Daca folositi acest site, sunteti de acord cu utilizarea cookie-urilor.
X Acest site foloseste Cookies.
Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii aici
Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook

Asociatia Romana a Carnii cere o perioada de adaptare la noile conditii pentru producatorii Salamului de Sibiu

asociatia-romana-a-carnii-cere-o-perioada-de-adaptare-la-noile-conditii-pentru-producatorii-salamului-de-sibiu

Salamul de Sibiu a fost certificat de curand ca produs cu indicatie geografica protejata, astfel ca producatorii trebuie sa se adapteze la noile norme.



Asociatia Romana a Carnii sustine ca, dupa certificarea salamului de Sibiu ca Indicatie Geografica Protejata, este nevoie de o perioada de tranzitie pentru ca producatorii sa se poata adapta la cerintele impuse de aceasta certificare europeana.
 
Pentru a putea beneficia de o anumita indicatie geografica protejata, un produs agricol sau alimentar trebuie sa fie conform unui caiet de sarcini (document care se depune impreuna cu documentatia de inregistrare), care mentioneaza si organismul insarcinat cu certificarea produsului.

 
„Documentatia pentru obtinerea certificarii a fost depusa la APSS, un grup format din doar 5 dintre producatorii de Salam de Sibiu din Romania. Dupa obtinerea certificarii IGP, retailerii au fost informati pe data de 14 martie 2016 ca ulterior intrarii in vigoare a indicatiei geografice protejate la nivelul UE, singurele produse care pot fi plasate pe piata sub denumirea Salam de Sibiu sunt cele care respecta caietul de sarcini aferent si ca, pentru aceste produse, conformitatea este evaluata doar anterior comercializarii de catre Certind SA. Retailerii au fost notificati ca in procesul de plasare al produselor la raft sa tina cont de faptul ca doar acele sortimente care beneficiaza de certificatul de conformitate Certind SA pot fi comercializate sub denumirea de Salam de Sibiu”, se precizeaza intr-un comunicat al ARC.
 
Reprezentantii ACR sustin ca, desi printre obiectivele grupului de producatori care a initiat procedura de certificare IGP se numara apararea si protejarea pe piata nationala a produsului Salam de Sibiu si asigurarea de sanse si drepturi egale pentru toti agentii economici activi pe piata acestui produs, actiunile APSS nu reflecta acest deziderat.
 
„APSS nu se poate substitui autoritatii de control nationale (in speta Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Regionale — 'MADR'), autoritatea nationala fiind organismul care ar fi putut realiza o asemenea comunicare”, spun oficialii ACR.
 
Potrivit acestora, este imperativ sa se prevada o perioada de tranzitie, in interiorul careia toti producatorii de Salam de Sibiu, produs in conformitate cu cerintele din caietul de sarcini depus in vederea obtinerii certificarii IGP, sa aiba posibilitatea reala de a comercializa produsele aflate in stocuri, produse anterior datei intrarii in vigoare a Regulamentului UE 2016/234 si de a derula demersurile necesare obtinerii certificarii pentru a putea produce in continuare, in conformitate cu rigorile impuse de certificarea IGP, produsul cu denumirea Salam de Sibiu.
 
„Insasi legislatia europeana relevanta prevede, in materia etichetarii si prezentarii produselor alimentare cu certificare IGP, ca "trebuie prevazut un termen rezonabil pentru ca operatorii sa se poate adapta la aceasta obligatie' (de ex. obligatia producatorilor de a marca pe ambalaje simbolurile comunitare sau indicatiile corespunzatoare). In conditiile in care legislatia europeana prevede o perioada de tranzitie pentru realizarea etichetarii corespunzatoare, cu atat mai mult este evident faptul ca perioada de tranzitie trebuie sa fie acordata si pentru a da producatorilor posibilitatea de a comercializa produsele fabricate inainte de intrarea in vigoare a Regulamentului IGP”, mai precizeaza Asociatia Romana a Carnii.
 
Comunicatul mai prevede ca o interpretare contrara ar conduce la situatia absurda in care certificarea IGP, in loc sa fie un element de prestigiu si un element de marketing semnificativ pentru producatorii unui produs astfel certificat, ajunge sa devina un izvor de pierderi 'legiferat', deoarece producatorii unui astfel de produs ar fi in imposibilitatea valorificarii stocurilor de produse fabricate inainte de obtinerea certificarii, prin simpla absenta a unei perioade rezonabile de tranzitie.
 
„Trebuie mentionat ca o astfel de certificare trebuie, in conformitate cu reglementarile europene, obtinuta inainte de plasarea produsului pe piata, dar dupa obtinerea certificarii IGP a produsului respectiv. Mai mult decat atat, procesul de certificare pentru Salamul de Sibiu dureaza 70 de zile (ciclul de fabricatie al acestui produs). Este demn de mentionat ca in contextul prezentat, respectiv intrarea in vigoare a certificarii IGP pentru Salamul de Sibiu in luna martie si dispozitiile reglementarilor relevante (sus-mentionate), niciun producator din Romania nu ar putea astazi sa fi obtinut deja certificarea Certind SA pentru produsele existente pe raft — toate acestea fiind deja produse si puse pe piata anterior intrarii in vigoare a Regulamentului IGP”, puncteaza APC.
 
Aplicarea cu efect imediat si ignorarea unui termen rezonabil pentru ca toti operatorii sa se conformeze obligatiilor si sa obtina certificarea IGP este in mare masura susceptibila de a altera concurenta pe piata, au completat producatorii de carne.  

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Asociatia Romana a Carnii cere o perioada de adaptare la noile conditii pentru producatorii Salamului de Sibiu
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe:

clubagricultura.ro

- intrebarea zilei

Fabricuta de dulceturi in mediul rural

Intrebare: Buna ziua, Locuiesc in mediul rural si am o livada cu pomi fructiferi, de asemenea in zona in care locuiesc se gasesc si diferite fructe de padure. M-am gandit sa deschid o mica fabricuta de dulceturi. Puteti sa ma ajutati cu informatii despre cum as putea sa ii dau start ( trebuie sa-mi infiintez un SRL sau PFA?, ce acte as avea nevoie), spatiu avem? Eventual un buget initial de care as avea nevoie (am ceva banuti adunati, dar nu stiu daca sunt suficienti). Cea mai importanta intrebare: Este posibil sa accesez fonduri europene pentru aceasta? Va multumesc, Mirabella Barna

Raspuns: Primul pas pentru a porni o afacere cu dulceturi este inscrierea firmei cu profil alimentar, deci SR... citeste tot raspunsul aici

Comentarii
Comentarii0 comentarii

Ultima ora

Newsletter gratuit
Cele mai bune afaceri de inceput de an 2017

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Cele mai bune afaceri de inceput de an 2017".



Forum
Stefan spune: Salut si in control cine vine sa vada cum tin vacile si mor pe capete in balta
22-Mar-2017 22:52:19
Raspunde la intrebare
Buzau oier spune: Nu au banii acu sigur baga pt fermele mici in iulie pt ferme mari asa ca cei cu ferme peste 50 ha vedeti banii in iulie
22-Mar-2017 20:28:10
Raspunde la intrebare
fermier And spune: subventia dupa animale ati mai primit careva?dupa pamant nici o sansa...,...
22-Mar-2017 20:00:18
Raspunde la intrebare
Rubrica meteo
clubagricultura.ro

Masura in care un caracter se transmite de la o generatie la alta. Sinonim - coeficient de mostenire ...

Muguri care sunt inlaturati ...
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 

Raport Special GRATUIT

Cele mai bune afaceri de inceput de an 2017


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Cele mai bune afaceri de inceput de an 2017" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau sa primesc revista de Agricultura