Acest site foloseste cookie-uri. Apasati butonul alaturat pentru o navigare cat mai usoara.
Daca folositi acest site, sunteti de acord cu utilizarea cookie-urilor.
X Acest site foloseste Cookies.
Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii aici
Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook

Asociatia Romana a Carnii cere o perioada de adaptare la noile conditii pentru producatorii Salamului de Sibiu

asociatia-romana-a-carnii-cere-o-perioada-de-adaptare-la-noile-conditii-pentru-producatorii-salamului-de-sibiu

Salamul de Sibiu a fost certificat de curand ca produs cu indicatie geografica protejata, astfel ca producatorii trebuie sa se adapteze la noile norme.



Asociatia Romana a Carnii sustine ca, dupa certificarea salamului de Sibiu ca Indicatie Geografica Protejata, este nevoie de o perioada de tranzitie pentru ca producatorii sa se poata adapta la cerintele impuse de aceasta certificare europeana.
 
Pentru a putea beneficia de o anumita indicatie geografica protejata, un produs agricol sau alimentar trebuie sa fie conform unui caiet de sarcini (document care se depune impreuna cu documentatia de inregistrare), care mentioneaza si organismul insarcinat cu certificarea produsului.

 
„Documentatia pentru obtinerea certificarii a fost depusa la APSS, un grup format din doar 5 dintre producatorii de Salam de Sibiu din Romania. Dupa obtinerea certificarii IGP, retailerii au fost informati pe data de 14 martie 2016 ca ulterior intrarii in vigoare a indicatiei geografice protejate la nivelul UE, singurele produse care pot fi plasate pe piata sub denumirea Salam de Sibiu sunt cele care respecta caietul de sarcini aferent si ca, pentru aceste produse, conformitatea este evaluata doar anterior comercializarii de catre Certind SA. Retailerii au fost notificati ca in procesul de plasare al produselor la raft sa tina cont de faptul ca doar acele sortimente care beneficiaza de certificatul de conformitate Certind SA pot fi comercializate sub denumirea de Salam de Sibiu”, se precizeaza intr-un comunicat al ARC.
 
Reprezentantii ACR sustin ca, desi printre obiectivele grupului de producatori care a initiat procedura de certificare IGP se numara apararea si protejarea pe piata nationala a produsului Salam de Sibiu si asigurarea de sanse si drepturi egale pentru toti agentii economici activi pe piata acestui produs, actiunile APSS nu reflecta acest deziderat.
 
„APSS nu se poate substitui autoritatii de control nationale (in speta Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Regionale — 'MADR'), autoritatea nationala fiind organismul care ar fi putut realiza o asemenea comunicare”, spun oficialii ACR.
 
Potrivit acestora, este imperativ sa se prevada o perioada de tranzitie, in interiorul careia toti producatorii de Salam de Sibiu, produs in conformitate cu cerintele din caietul de sarcini depus in vederea obtinerii certificarii IGP, sa aiba posibilitatea reala de a comercializa produsele aflate in stocuri, produse anterior datei intrarii in vigoare a Regulamentului UE 2016/234 si de a derula demersurile necesare obtinerii certificarii pentru a putea produce in continuare, in conformitate cu rigorile impuse de certificarea IGP, produsul cu denumirea Salam de Sibiu.
 
„Insasi legislatia europeana relevanta prevede, in materia etichetarii si prezentarii produselor alimentare cu certificare IGP, ca "trebuie prevazut un termen rezonabil pentru ca operatorii sa se poate adapta la aceasta obligatie' (de ex. obligatia producatorilor de a marca pe ambalaje simbolurile comunitare sau indicatiile corespunzatoare). In conditiile in care legislatia europeana prevede o perioada de tranzitie pentru realizarea etichetarii corespunzatoare, cu atat mai mult este evident faptul ca perioada de tranzitie trebuie sa fie acordata si pentru a da producatorilor posibilitatea de a comercializa produsele fabricate inainte de intrarea in vigoare a Regulamentului IGP”, mai precizeaza Asociatia Romana a Carnii.
 
Comunicatul mai prevede ca o interpretare contrara ar conduce la situatia absurda in care certificarea IGP, in loc sa fie un element de prestigiu si un element de marketing semnificativ pentru producatorii unui produs astfel certificat, ajunge sa devina un izvor de pierderi 'legiferat', deoarece producatorii unui astfel de produs ar fi in imposibilitatea valorificarii stocurilor de produse fabricate inainte de obtinerea certificarii, prin simpla absenta a unei perioade rezonabile de tranzitie.
 
„Trebuie mentionat ca o astfel de certificare trebuie, in conformitate cu reglementarile europene, obtinuta inainte de plasarea produsului pe piata, dar dupa obtinerea certificarii IGP a produsului respectiv. Mai mult decat atat, procesul de certificare pentru Salamul de Sibiu dureaza 70 de zile (ciclul de fabricatie al acestui produs). Este demn de mentionat ca in contextul prezentat, respectiv intrarea in vigoare a certificarii IGP pentru Salamul de Sibiu in luna martie si dispozitiile reglementarilor relevante (sus-mentionate), niciun producator din Romania nu ar putea astazi sa fi obtinut deja certificarea Certind SA pentru produsele existente pe raft — toate acestea fiind deja produse si puse pe piata anterior intrarii in vigoare a Regulamentului IGP”, puncteaza APC.
 
Aplicarea cu efect imediat si ignorarea unui termen rezonabil pentru ca toti operatorii sa se conformeze obligatiilor si sa obtina certificarea IGP este in mare masura susceptibila de a altera concurenta pe piata, au completat producatorii de carne.  

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Asociatia Romana a Carnii cere o perioada de adaptare la noile conditii pentru producatorii Salamului de Sibiu
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe:

clubagricultura.ro

- intrebarea zilei

Imbunatatirea continutului de Bor

Intrebare: Ce trebuie introdus pe solurile cu continut scazut de Bor, din cauza sensibilitatii sfeclei rosie la acest element?

Raspuns: Din cauza ca sfecla rosie este sensibila la insuficienta de Bor, pe solurile cu continut scazut de... citeste tot raspunsul aici

Comentarii
Comentarii0 comentarii

Ultima ora

Newsletter gratuit
Agricultura cu profit - 7 Idei de Afaceri in Agricultura care iti aduc bani in 2017

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Agricultura cu profit - 7 Idei de Afaceri in Agricultura care iti aduc bani in 2017".



Forum
Traia Apostoleanu spune: Zeolitul ca foliar natural, 90% de contact, 10% sistemic Tratamentul natural impotriva daunatorilor pe baza de zeolit clinoptilolitic a fost conceput in scopul de a elimina insectele daunatoare...
28 Iun. 2017 19:21:25
Raspunde la intrebare
oceanicfinance spune: Aveți nevoie de un împrumut autentic în scopuri de afaceri sau de a vă plăti datoria de contact Dl Kellie Wilson acum pentru credite autentice prin e-mail: Oceanicfinance113@gmail.com
28 Iun. 2017 19:16:39
Raspunde la intrebare
Eric Jones spune: Beobank este o holding financiar european, înființat nu numai pentru sectorul bancar Dar și pentru a ajuta instituțiile și persoanele să-și rezolve dificultățile financiare. La Beobank,...
28 Iun. 2017 17:16:02
Raspunde la intrebare
Rubrica meteo
clubagricultura.ro

(Despre plante) Al carui embrion are doua cotiledoane ...

Parte a plugului confec?ionata din tabla de otel, care deplaseaza lateral, rastoarna ?i marunteste ...
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Agricultura cu profit - 7 Idei de Afaceri in Agricultura care iti aduc bani in 2017


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Agricultura cu profit - 7 Idei de Afaceri in Agricultura care iti aduc bani in 2017" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau sa primesc revista de Agricultura
x