Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cat au scazut preturile alimentelor dupa reducerea TVA

cat-au-scazut-preturile-alimentelor-dupa-reducerea-tva

Conform Consiliului Concurentei, de la 1 iunie pana in prezent, marii retaileri au redus preturile la produse alimentare cu 12,8%, iar magazinele traditionale cu 9,1%.


Reprezentantii Consiliului Concurentei spun ca scaderea valorii TVA la alimente a avut efectul scontat, preturile la aceste categorii de prosuse scazand cu procente semnificative de la 1 iunie, data la care TVA a fost redus de la 24 la 9 la suta pentru alimente.
 
Un raport recent al institutiei arata ca in urma reducerii TVA la produsele alimentare de la 1 iunie, preturile au scazut atat in comertul traditional, cat si in cel modern, mai exact  12,8% in comertul modern si 9,1% in comertul traditional. Se observa astfel ca scaderea preturilor in comertul modern a fost mai pronuntata decat in cazul comertului traditional, reducerea de TVA fiind transmisa aproape integral catre consumatori.
 
Reducerea mai mica de pret din zona comertului traditional ar putea fi pusa pe seama faptului ca in acest sector concurenta nu este foarte intensa, iar o alta cauza ar putea fi evaziunea mare.
 
Presedintele Consiliului Concurentei a declarat ca nu au fost observate cresteri mari de pret inainte de 1 iunie, ci numai cresteri reduse, respectiv o majorare la sfarsitul lunii mai de sub un procent.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Afacere la cheie cu flori in ghiveci


Aveti un teren de 100 mp Puteti castiga fara efort 30 000 de euro an cultivand si comercializand FLORI IN GHIVECI   Florile in ghiveci castiga din ce in ce mai mult teren   Motivul este usor de intuit – florile in ghiveci rezista un timp mai indelungat – si acesta este un aspect care conteaza enorm mai ales daca este...

Oferta Speciala
valabila 48h

 
Bogdan Chiritoiu a spus ca institutia va continua sa monitorizeze preturile din magazine si in lunile urmatoare, scopul principal al analizei fiind acela de a vedea daca ar putea sa apara intelegeri anticoncurentiale intre retaileri.
 
„In cazul in care concurenta functioneaza bine si companiile nu se inteleg intre ele, atunci ma astept ca reducerile de taxe sa se transfere in pretul la raft. Daca nu vad procesul acesta de reducere, atunci este posibil sa fie rezultatul unei intelegeri, dar poate fi o consecinta a puterii de piata pe care o are retailerul, mai ales daca nu are niciun concurent in zona si are public captiv”, a declarat Chiritoiu.
 
De asemenea, acesta a explicat ca retailerii nu pot fi obligati sa reduca preturile ca urmare a scaderii taxelor, dar ca in acest sector concurenta este foarte puternica si o asemenea decizie ar fi echivalenta cu o sinucidere economica.
 
Analiza Consiliului Concurentei a cuprins perioada 4 mai — 5 iulie 2015, pentru 18 produse de baza, frecventa datelor furnizate fiind saptamanala. Noua retaileri din comertul modern au participat la analiza, mai precis Auchan, Billa, Carrefour, Cora, Kaufland, Lidl, Mega Image, Penny, Profi. In cazul comertului traditional, datele au fost colectate de la peste 600 magazine din intreaga tara.
 
Cele 18 produse ale caror preturi au fost analizate sunt carnea de porc, pulpa fara os, refrigerata, puiul grill, refrigerat, cremwurstii de pui, vrac, pateul de porc la conserva, ceapa galbena, vrac, cartofii albi, vrac, bananele, vrac, merele Golden, vrac, laptele dulce pasteurizat, grasime 1,5%, cutie de carton, 1 litru, telemeaua de vaca, vrac, cascavalul Dalia, 400 de grame, apa plata, pet, 2 litri, Coca-Cola, pet, 2,5 litri, uleiul de floarea soarelui, pet, 1 litru, ouale de gaina, marimea M, calitate A, faina alba de grau, 000, 1 kilogram, orezul alb, bob rotund, 1 kg, ciocolata cu lapte, tableta, diverse gramaje.
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016