Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cateva cuvinte despre agricultura de subzistenta si inceputul sfarsitului

cateva-cuvinte-despre-agricultura-de-subzistenta-si-inceputul-sfarsitului

Coordonatorii unui proiect cofinantat prin Fondul Social European au prezentat, ieri, un studiu national privind traiul in mediul rural. M-am dus si eu la prezentarea lui si am aflat cateva cifre interesante.


Pe scurt: potrivit cercetarii "Saracia, excluziunea sociala si oportunitatile de munca in randul tinerilor din mediul rural" - document realizat in cadrul proiectului european "O piata incluziva a muncii in mediul rural", DOAR 5% DINTRE TINERII CARE LOCUIESC LA TARA OBTIN VENITURI DIN AGRICULTURA.

Stiti ce inseamna asta, pentru o tara eminamente agricola? Inceputul sfarsitului. Ganditi-va, daca eu locuiesc pe o insula stancoasa unde imi pot obtine hrana zilnica prin pescuit, cum ar fi sa ma apuc de legumicultura acolo, pe piatra seaca?

Este ilogic, iar in afara de masura PNDR de sprijinire a tinerilor fermieri, statul roman nu a facut APROAPE NIMIC pentru a incuraja tinerii sa traiasca din agricultura.

Nu sa manance rosii din gradina, ci sa le vanda! Nu sa mulga doua vaci pentru a avea lapte dimineata, ci sa il faca branza si o vanda la un pret corect!

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h


Dar haideti sa va povestesc ce s-a mai spus la conferinta.

Cei mai afectati de saracie sunt zilierii. Locurile de munca disponibile sunt fie fara forme legale (stim cu totii!), fie ofera salarii mici in raport cu munca ceruta, salarii in raport cu care nivelul costului navetei devine unul prohibitiv.

Sa va mai dezvalui o informatie din piata. Nu cred ca s-a mai spus, pentru ca nimeni nu prea are curajul sa vorbeasca deschis despre asta. Stiti cat castiga un laborant, la tara? La un siloz sau la o baza de cereale? In jur de 800-1000 de lei, 1200 cu indulgenta. Sa ne intelegem, vorbim de oameni cu studii, cu experienta, nu de necalificati!
De ce se intampla asta? Pentru ca nu li se da de ales, pentru ca nu sunt incurajati sa zica: Atat, gata, pana aici! Decat sa stau 18 ore in laborator in zilele de campanie de recoltare si sa fac determinari la grau, mai bine imi fac un solar, imi cumpar un papuc la mana a doua si plec eu insumi cu marfa. Si stai matale, mare fermier sau mare multinationala, cu graul in siloz. Daca vrei specialisti, plateste-i corect.
Tot la conferinta s-a mai spus urmatorul lucru: "Un fenomen negativ si de durata pe piata fortei de munca din Romania este munca la negru, fara contract de munca si fara plata contributiilor sociale, aproximativ 11% dintre salariati declarandu-se in aceasta situatie, conform aceleiasi cercetari."

Ce noutate!

Majoritatea tinerilor de 19 ani si peste, mai precis 61% dintre ei, sunt neocupati, inactivi sau nu au avut niciodata un loc de munca. Dintre cei care au avut un loc de munca, 60% au peste 26 de ani, iar trei sferturi dintre ei nu mai lucreaza de cel mult trei ani. Doar 46% dintre tinerii din rural neocupati au cautat un loc de munca in ultimul an, insa doar 10% au primit vreo oferta de munca de cand nu mai lucreaza sau au absolvit o forma de invatamant.

"Relatia circulara dintre saracie si excluziune sociala se regaseste si in privinta inzestrarii materiale (sau a patrimoniului gospodariei). Profilul dominant este cel al agriculturii de subzistenta, respectiv al gospodariei taranesti: putinul pamant in proprietate (4 la suta sub jumatate de hectar) nu poate genera suficient venit din productia agricola pentru a sustine mai mult decat consumul propriu, nicidecum o agricultura moderna, intensiva", potrivit rezultatelor studiului.

Desi se casatoresc si au primii copii la varste mai mici decat tinerii din mediul urban, cei mai multi dintre tineri din mediul rural nu intemeiaza o gospodarie proprie in principal din motive de natura materiala. Cel mai adesea, in gospodariile in care locuiesc tinerii sunt cel putin doua generatii.

Dintr-o lista de 17 bunuri si servicii de necesitate, aproximativ 20 la suta dintre tineri nu au intre 10 si 14 dintre acestea, intrucat nu isi pot permite, modelul dominant fiind cel al gospodariei taranesti, fara mijloace moderne de lucru al pamantului si orientat spre o agricultura de subzistenta, limitata doar la acoperirea unei parti din consumul alimentar.

In lipsa oportunitatilor de castig din agricultura sau prin obtinerea unui loc de munca, singura alternativa pentru unii tineri a fost reprezentata de emigrarea spre vestul Europei.

Studiul "Saracia, excluziunea sociala si oportunitatile de munca in randul tinerilor din mediul rural" a urmarit descrierea si analiza stadiului actual al saraciei, excluziunii sociala si oportunitatilor de angajare pentru tinerii din aceste zone care au intre 16 si 35 de ani.
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016