Ciolos: ‚Romania are nevoie de o accelerare a procesului de organizare si restructurare a sectorului de lapte’

Potrivit comisarului european pentru agricultura si dezvoltare rurala, Dacian Ciolos, tara noastra are nevoie de o accelerare a procesului de organizare si restructurare a sectorului de lapte, pentru care noua PAC ofera instrumente, dar acestea trebuie sa fie folosite.
Acesta a detaliat, spunand ca exista „instrumente atat in ceea ce priveste platile directe, prin posibilitatea de a le modula in functie de diferitele categorii de exploatatii agricole, si aici pot fi date plati directe specifice pentru exploatatiile mici, pentru exploatatiile agricole din zonele de munte, se poate face la o adica chiar si regionalizarea, se pot da eventual plati complementare pentru primele hectare, pentru a favoriza exploatatiile familiale. Deci aici trebuie facute alegeri politic coerente in ceea ce priveste utilizarea platilor directe si in ce priveste programul de dezvoltare rurala, in care Romania are posibilitatea sa elaboreze un subprogram sectorial. Asa cum s-a vorbit in ultima perioada pentru sectorul pomicultura de exemplu, pentru restructurare, se poate gandi un subprogram sectorial pentru sectorul laptelui, care sa vizeze regiuni specifice, de exemplu zonele defavorizate sau cele montane, sau sa vizeze intregul sector al laptelui din Romania pentru a se finanta investitii, pentru a se finanta modernizarea exploatatiilor agricole, pentru a se finanta organizarea producatorilor sau achizitia de tancuri de lapte”.
Acesta a mai spus ca eliminarea cotelor de lapte nu este un lucru nou, ci se stie de acest fapt de cativa ani. De asemena, el a mai mentionat faptul ca piata internationala a lactatelor este in crestere, ceea ce poate fi un atuu pentru productia de lapte din tara, dar aceasta ar trebui sa fie competitiva pentru a putea fi absorbita.
„Vad ca in Romania se tot vorbeste de eliminarea cotelor de lapte ca si cum s-ar fi decis ieri. E decisa de ani de zile eliminarea cotelor de lapte, din 2007-2008 se stie deja ca cotele de lapte vor fi eliminate dupa 2015. Sigur, situatia va depinde in 2015 nu numai de ce se intampla pe piata europeana, ci si de cum evolueaza lucrurile pe piata internationala, pentru ca este vorba de o piata deschisa. Asa cum stau lucrurile acum, cu datele pe care le avem, cererea de produse lactate pe piata internationala este in crestere, deci teoretic ar exista o capacitate de absorbtie a acestei productii. Doar ca trebuie sa fie o productie competitiva pentru ca ea sa poata sa fie absorbita pe piata si aici spuneam ca situatiile pot sa fie diferite de la o regiune la alta in UE”, a relatat Dacian Ciolos.
Sursa foto: www.sxc.hu
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturiArticole conexe:
- » Fructe, legume, lapte, produse lactate si de panificatie din productie autohtona distribuite in scoli
- » Romania a impus embargou comertului cu lapte si produse lactate bulgaresti
- » Propunerile federatiei Pro Agro pentru depasirea crizei din sectorul laptelui
- » Romania a livrat doar 60 la suta din cota de lapte pentru perioada 2014/2015
- » APIA: Intr-o saptamana expira termenul limita pentru depunerea declaratiilor privind cota de lapte

- intrebarea zilei
Fonduri structurale; masura 112, 121, 141
Intrebare: Buna ziua, am si eu cateva intrebari. Prin care masura s-ar putea garanta obtinerea fondurilor, mai repede? Din cate am putut sa ma documentez, masura 141 cere mai multe la UDE. Voi primi 40.000m2 arabil de la bunici si tare as dori sa fac ceva. La ce m-am putut gandi pana acum: - centru colectare lapte si daca este posibil, si procesare - ferma prepelite - solarii Pentru moment citesc si absorb orice informatie pe care o gasesc. Apreciez orice informatii, sugestii.Raspuns: da, dar daca terenurile sunt in camp, e greu in situatia asta, ca nu puteti controla. Stiti si dvs, ... citeste tot raspunsul aici
Ultima ora
- » Echilibrarea balantei comerciale in sectorul carnii de porc se va fasce in circa opt ani
- » Concluzii la finalul primelor 10 intalniri ale grupurilor de lucru LEADER
- » Dovlecei din Turcia, contaminati cu pesticide
- » Editie aniversara a expozitiei GastroPan
- » Cantitatea de lapte colectat de procesatori, in crestere in primele doua luni ale anului
Comentarii
0 comentarii