Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Comisarul european pentru agricultura, Dacian Ciolos, vrea mai multe produse traditionale romanesti pe pietele europene

comisarul-european-pentru-agricultura-dacian-ciolos-vrea-mai-multe-produse-traditionale-romanesti-pe-pietele-europene

Comisarul european pentru agricultura si dezvoltare rurala, Dacian Ciolos, a fost prezent in Romania saptamana trecuta, avand mai multe intalniri cu ministrul agriculturii si cu directorii celor doua agentii de plati - APIA si APDRP. Acesta a mentionat ca Romania ar trebui sa fie mai activa in inregistrarea produselor traditionale, tara noastra avand, in acest moment, un singur produs certificat in Uniunea Europa.


Vineri, la sediul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, a avut loc o intalnire tehnica a comisarului european pentru agricultura si dezvoltare rurala, Dacian Ciolos, cu conducerea celor doua agentii de plati - Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) si Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP), precum si cu managementul AM PNDR. La aceasta intalnire au mai participat directorul de cabinet al ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale, Gheorghe Vaida, si secretarul de stat in MADR, Liviu Octavian Bumbu.

Intalnirea s-a desfasurat ca o discutie practica in care managementul celor doua agentii de plati a expus situatia in care se regaseste in momentul actual in ceea ce priveste stadiul absorbtiei fondurilor europene de la integrarea in Uniunea Europeana si pana la aceasta data. De asemenea, au fost analizate perspectivele de viitor si ce masuri pot fi luate pentru o utilizare cat mai eficienta a fondurilor europene, precum si masurile ce trebuie intreprinse pentru evitarea dezangajarii fondurilor.



"Am dorit sa am o discutie foarte practica si aplicata cu reprezentantii Ministerului Agriculturii si cu cei ai producatorilor de produse traditionale, sa vedem ce perspective concrete exista in urmatoarele luni si urmatorii ani sa pregatim dosare pentru protectia unor produse cu indicatie geografica sau cu denumire de origine la nivel european. Romania are in acest moment doar un singur produs cu indicatie geografica protejat la nivel european. Consider ca este momentul sa acceleram putin lucrurile si sa ne pregatim in urmatoarele luni sa ajutam fiecare de unde suntem, sa oferim tot sprijinul nostru pentru inregistrarea unui numar cat mai mare de produse traditionale", a declarat, vineri, Dacian Ciolos, dupa intalnirea cu producatorii de produse traditionale de la Ministerul Agriculturii.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h


Acesta considera ca lipsa informarii a fost una dintre cauzele inregistrarii unui singur produs traditional cu protectie la nivel european.

"Cred ca a fost o problema de informare si de o parte si de alta. Eu am propus Ministerului Agriculturii sa pregateasca o echipa in acest domeniu, noi de la Bruxelles sa dam o mana de ajutor cu o alta echipa care cunoaste foarte bine legislatia europeana, iar la nivelul producatorilor sa-si pregateasca dosarele pentru ca normele de acreditare nu sunt complicate. Reprezentantii Magiunului de Topoloveni au precizat ca dosarul este simplu de pregatit, dar trebuie consecventa, trebuie respectata procedura. Consider ca nu este atat de grea pregatirea dosarului, ci mai mult sa se inteleaga oamenii pe un anumit teritoriu. Fiecare are impresia ca protectia va fi numai a lui, dar caracteristica unei indicatii geografice sau de origine este o proprietate publica, pentru toti cei dintr-o regiune sau din zona respectiva care respecta o reteta in realizarea produselor. Daca fiecare incearca sa lupte impotriva celuilalt, in loc sa actioneze impreuna ca sa protejeze produsul respectiv, se pierde timp si energie si rezultatul este acelasi", a adaugat comisarul european.

Dacian Ciolos a precizat ca sistemul de inregistrare a produselor traditionale din Romania este prea flexibil si fara o procedura de control riguroasa, ceea ce a permis inregistrarea la nivel national a unui numar de peste 2.500 de produse traditionale, desi numai unul singur a obtinut si protectia europeana.
"Exista doar un produs protejat si cunoscut in UE pentru ca sistemul de inregistrare produse traditionale din Romania este foarte flexibil. Nu exista o procedura de control riguroasa si cand se intra intr-un sistem european mai riguros, dar care ofera si o protectie, apar blocaje. Am avut discutii cu ministrul Tabara, care a precizat ca pregateste o legislatie pentru a clarifica mai bine ceea ce inseamna produse traditionale si ce caracteristici trebuie sa indeplineasca", a mentionat comisarul european pentru agricultura.

Dacian Ciolos intentioneaza ca dupa anul 2014 sumele alocate la nivelul UE pentru promovarea produselor agroalimentare europene pe pietele internationale sa fie de cateva sute de milioane de euro fata de suma actuala, de 53 de milioane de euro.

"Vreau sa crestem din 2014 bugetul actual de 53 milioane de euro pentru promovarea produselor agroalimentare europene pe pietele internationale la cateva sute de milioane de euro ca sa putem promova inclusiv produsele traditioanale. in prezent, Romania are o parte din acest buget pentru producatorii de vinuri care au programe de promovare a vinurilor romanesti", a mai spus oficialul european.
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016