Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cu ce probleme se confrunta beneficiarii de fonduri europene pentru agricultura in 2013

cu-ce-probleme-se-confrunta-beneficiarii-de-fonduri-europene-pentru-agricultura-in-2013

APDRP a publicat o lista cu sfaturi utile celor care doresc sa acceseze fondurile europene destinate agriculturii in 2013. Printre problemele frecvente cu care se confrunta solicitantii de fonduri europene pentru agricultura sunt cele legate de asigurarea cofinantarii private sau de lipsa unor avize si certificate necesare din cauza depunerii cu intarziere a actelor pentru obtinerea acestora. Lipsa actelor care dovedesc proprietatea sau folosinta, nedepunerea tuturor actelor la dosar sau supradimensionarea financiara a proiectelor sunt alte probleme cu care se confrunta solicitantii de fonduri nerambursabile.


"Prin finantarea europeana nerambursabila nu sunt incurajate investitii sporadice, ci se urmareste crearea unei economii viabile a satelor, care sa ofere locuitorilor perspectiva unei vieti mai bune. Aceste proiecte de investitii finantate prin PNDR sunt de fapt afaceri care, puse unele langa altele, vor dezvolta spatiul rural. De aceea decizia de a scrie si depune un proiect de investitii trebuie sa fie sustinuta in primul rand de cunoasterea domeniului in care se doreste investitia. Aceasta trebuie dublata de cunoasterea procedurilor atat pentru accesarea fondurilor nerambursabile, cat si pentru implementarea propriu zisa a proiectului. Chiar daca afacerea porneste cu sprijin european, in cele din urma este vorba despre o afacere personala, care trebuie sa fie viabila, sustenabila si rezistenta in timp." a declarat George Turtoi, director general al APDRP.

Pentru inceput, proiectul trebuie gandit din punct de vedere al viabilitatii economice: daca exista piata pentru produsul sau serviciul propus, care este concurenta, care sunt costurile de functionare si fluxul de numerar etc.

Unul dintre primele aspecte care trebuie avute in vedere in procesul de planificare al investitiei este asigurarea cofinantarii private. Documentele care dovedesc capacitatea si sursa de cofinantare trebuie depuse odata cu Cererea de Finantare.

Fondurile europene pentru agricultura si dezvoltare rurala nu acopera valoarea totala a proiectului, ci un procent din valoarea eligibila. Chiar si in conditiile in care se acopera 100% din valoarea eligibila, beneficiarul trebuie sa asigure cofinantarea proiectului pentru cheltuielile care nu se incadreaza in aria de finantare a Masurii accesate. Mai mult, sprijinul european se acorda sub forma de decontare a cheltuielilor, ceea ce face ca partea de cofinantare a beneficiarului sa fie cruciala si pentru a incepe proiectul, dar si pentru a-l duce la bun sfarsit.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural


Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...

Oferta Speciala
valabila 48h


Fiecare proiect are specificul lui. De aceea actele si avizele necesare nu sunt aceleasi pentru toti beneficiarii. Obtinerea acestora insa este o etapa fara de care proiectul nu poate fi depus. Beneficiarii trebuie sa aiba in vedere ca termenele de eliberare a acestor acte – de exemplu Certificatul de Urbanism – sa nu depaseasca termenul limita stabilit de APDRP ca final de sesiune pentru primirea proiectelor. Unele avize – inclusiv negatiile – trebuie obtinute chiar daca nu fac obiectul investitiei.

Cele mai multe neconformitati gasite la primul control al dosarului sunt legate de documentele care dovedesc dreptul de proprietate sau folosinta pentru teren ?i cladiri. Deseori solicitantii confunda dreptul de proprietate cu cel de folosin?a si astfel apar numeroase probleme legate de cadastru si intabulare.
in ceea ce priveste implementarea, Memoriul Justificativ ori, in cazul investitiilor care presupun operatiuni de constructii sau montaj, Studiul de Fezabilitate este "inima proiectului". in cazul in care indicatorii financiari nu sunt realisti, beneficiarul risca sa nu poata implementa proiectul. Merita sa amintim ca un proiect supradimensionat din punct de vedere financiar nu aduce beneficii financiare suplimentare. Costurile acoperirii unei sume nerambursabile maxime oferite prin PNDR trebuie calculate foarte atent.

De exemplu, un fermier decide sa acceseze Masura 121 - Modernizarea exploatatiilor agricole, cu un proiect care vizeaza sectorul vegetal si care nu include investitii pentru producerea ?i utilizarea energiei regenerabile. Ponderea sprijinului nerambursabil va fi de 40%, pentru un proiect a carui valoarea maxima eligibila este de 1.000.000 Euro. Asadar, valoarea finantarii nerambursabile europene poate ajunge la 400.000 Euro. Daca prin proiect va obtine suma maxima nerambursabila, beneficiarul trebuie sa acopere cofinantarea de 600.000 euro, la care se adauga cheltuielile neeligibile, inclusiv TVA.

Un Memoriu Justificativ realizat "din birou" poate duce la accesarea unei sume mari de bani, insa, la momentul implementarii proiectului, acele costuri supradimensionate, activitati si lucrari fara justificare practica, imposibil de realizat in termenele propuse, vor duce la esecul beneficiarului in finalizarea proiectului. Evident, banii se returneaza, iar cheltuiala legata de cofinantare va fi de asemenea pierduta.

De aceea, scopul accesarii fondurilor europene nerambursabile nu trebuie sa fie acela de a lua cat mai multi bani.

Succesul in implementare vine si din atentia acordata intelegerii contractului de finantare si realizarea in termenul prevazut in planul de afaceri a investitiei.

Cum insa in practica se intampla de multe ori lucruri neprevazute, merita mentionat ca actele aditionale facute la timp pot salva proiectul.
in cele din urma, cunoasterea domeniului de activitate pentru care este depus un proiect care acceseaza fonduri europene si cunoasterea felului in care functioneaza mecanismele obtinerii acestor fonduri, inseamna transformarea unui plan de afaceri intr-o afacere de succes.
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016