Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Culturile agricole in 2012, toate pe minus cu exceptia sfeclei de zahar

culturile-agricole-in-2012-toate-pe-minus-cu-exceptia-sfeclei-de-zahar

Institutul National de Statistica (INS) a publicat, vineri, cifrele legate de prroductia agricola vegetala la principalele culturi, in anul 2012. Potrivit datelor INS, sfecla de zahar este singura cultura aflata pe plus fata de 2011. Totodata, se confirma faptul ca Romania are unele din cele mai mici randamente din Europa la principalele specii cultivate.


Cereale pentru boabe

Suprafata cultivata cu porumb boabe in anul 2012 reprezinta (50,4%) din suprafata cultivata cu cereale pentru boabe iar cea cultivata cu grau (36,7%). Productia de cereale pentru boabe a scazut cu 39,1% fata de anul precedent (12698 mii tone fata de 20842 mii tone in anul 2011), datorita scaderii randamentelor la hectar (productia medie la hectar), astfel: porumb boabe (-52,0%), grau (-28,4%), orz si orzoaica (-25,8%), ovaz (-13,9%). Leguminoase pentru boabe Productia a scazut cu 22,1% datorita randamentului la hectar desi suprafata cultivata a crescut cu 2,4%.

Plante uleioase

Productia a scazut cu 38,3%, ca urmare a scaderii suprafatei cultivate cu 17,6%, cat si a randamentelor la hectar. Scaderi ale productiei s-au inregistrat la: rapita (de 4,6 ori din cauza diminuarii suprafetei cultivate de 3,6 ori), soia (-28,7%) si floarea soarelui (-22,4%).

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Afacere la cheie cu flori in ghiveci


Aveti un teren de 100 mp Puteti castiga fara efort 30 000 de euro an cultivand si comercializand FLORI IN GHIVECI   Florile in ghiveci castiga din ce in ce mai mult teren   Motivul este usor de intuit – florile in ghiveci rezista un timp mai indelungat – si acesta este un aspect care conteaza enorm mai ales daca este...

Oferta Speciala
valabila 48h


Sfecla de zahar

Productia a crescut cu 12,0%, in principal datorita cresterii suprafetei cultivate cu 47,4% desi randamentul la hectar a scazut cu 24,0%. Cartofi Productia a scazut cu 39,6%, datorita scaderii randamentului la hectar (-34,1%) si a suprafetei cultivate (-8,2%), fata de anul precedent.

Legume

Productia a fost mai mica cu 17,2%, datorita scaderii productiilor medii la hectar si a suprafetelor cultivate. Productiile au fost mai mici la: tomate (-28,2%), castraveti (-25,5%), ardei (-20,1%), morcovi (-18,7%), ceapa (-14,5%), pepeni verzi si galbeni (-14,0%), varza (-4,9%).

Struguri

In anul 2012, productia de struguri a scazut cu 17,1%, datorita in principal scaderii randamentului la hectar, atat la plantatiile de vii altoite (-18,2%), cat si la plantatiile de vii hibride (-13,8%). Suprafata cultivata a fost mai mica cu 1,1% fata de anul 2011.

Plantatii de pomi fructiferi pe rod (livezi pe rod)

Suprafetele cultivate cu principalele specii de pomi fructiferi au scazut la caisi-zarzari (-33,3%), au crescut la meri (+3,8%) iar la celelalte specii de pomi fructiferi s-au mentinut la nivelul anului precedent. Productia de fructe din livezi a scazut cu 17,7% fata de anul precedent. Pe principalele specii de pomi fructiferi productia a inregistrat scaderi la: caisi-zarzari (-33,3%), peri (-32,1%), ciresi-visini (-23,3%), pruni (-18,0%) si meri (-14,8%).

La nivelul Uniunii Europene, in anul 2012, se remarca o scadere, atat a suprafetelor cultivate, cat si a productiilor si randamentelor la unele culturi agricole de baza.

In anul 2012, Romania s-a situat, pe locul cinci in randul Statelor Membre, atat din punct de vedere al suprafetei cultivate, cat si al productiei obtinute la grau comun si pe ultimul loc din punct de vedere al randamentului.

Romania s-a situat pe primul loc dupa suprafata cultivata cu porumb, din Uniunea Europeana, iar la productie s-a situat pe locul trei, dupa Franta si Italia, datorita unui randament inferior. Dealtfel randamentul la porumb realizat de Romania este mai mic decat al celorlalte State Membre.

Floarea soarelui se numara printre culturile cu traditie in Romania. Din punct de vedere al suprafetei cultivate cu floarea soarelui in anul 2012, Romania s-a situat pe primul loc in randul Statelor Membre. Productia realizata, in anul 2012, a clasat tara noastra pe locul doi dupa Franta, ca urmare a randamentului mai mic cu 18,1% fata de randamentul mediu al Uniunii Europene.

In ceea ce priveste suprafata cultivata cu cartofi, Romania s-a situat in anul 2012, pe locul trei dupa Polonia si Germania si pe locul sapte la productie (dupa Germania, Polonia, Franta, Olanda, Regatul Unit si Belgia) datorita randamentului inferior, care a reprezentat numai 36,3% din randamentul mediu al Uniunii Europene.
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016