Acest site foloseste cookie-uri. Apasati butonul alaturat pentru o navigare cat mai usoara.
Daca folositi acest site, sunteti de acord cu utilizarea cookie-urilor.
X Acest site foloseste Cookies.
Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii aici
Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook

Fermieri producători de produse tradiţionale. Vă temeţi de inspecţia sanitar veterinară? Iată ce flexibilităţi există la legislaţia sanitară veterinară pentru producătorii de produse tradiţionale

fermieri-producatori-de-produse-traditionale-va-temeti-de-inspectia-sanitar-veterinara-iata-ce-flexibilitati-exista-la-legislatia-sanitara-veterinara-pentru-producatorii-de-produse-traditionale

produse traditionale, LEGISLATIE PRODUSE TRADITIONALE, INSPECTIA SANITAR VETERINARA, NORME DE PRODUCERE PRODUCE TRADITIONALE, FERME PRODUSE TRADITIONALE SI ECOLOGICE



În cadrul procesului de reformare PAC, UE propune noi soluţii pentru a garanta aprovizionarea cu alimente. Politica agricolă comună (PAC) a evoluat de-a lungul anilor, însă nevoile pieţei mereu în schimbare şi criza economică impun continuarea procesului de reformă durabilă, o mai bună protecţie a mediului şi o dezvoltare rurală mai eficientă.
Potrivit Agenţiei Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), sistemul european de etichetare a calităţii protejează 1000 de denumiri utilizate pentru a desemna produse agricole şi alimentare tradiţionale. Munca a mii de agricultori şi producători de alimente este valorizată, contribuindu-se astfel la conservarea şi dezvoltarea patrimoniului rural al UE. De asemenea, sistemul le garantează consumatorilor că pot avea încredere în produsele alimentare care poartă această etichetă.

Sistemul european de etichetare a produselor tradiţionale şi mărcile de calitate existente


Denumire de origine protejată - pentru produsele agricole şi alimentare fabricate, prelucrate şi pregătite într-o anumită zonă geografică, după metode recunoscute;

Indicaţie geografică protejată - pentru produse agricole şi alimentare strâns legate de o zonă geografică. Cel puţin una din etapele de producţie, procesare sau preparare trebuie să aibă loc în zona geografică specificată;

Specialitate tradiţională garantată - evidenţiază caracterul tradiţional al produselor, care le este conferit fie de compoziţie, fie de metoda de fabricaţie

Ce aveţi de făcut pentru înregistrarea unui produs tradiţional


În vederea înregistrării unui produs sub una din cele trei denumiri la nivelul grupului de producători mai întâi se defineşte produsul care urmează a fi înregistrat conform unui caiet de sarcini precis.

Solicitarea de înregistrare se transmite spre analiză organismului naţional competent, iar dacă criteriile sunt îndeplinite documentaţia este înaintată la Comisia Europeană în vederea înregistrării produsului.

Ce spune legislaţia românească în domeniul produselor tradiţionale


Produsele alimentare ce prezintă caracteristici tradiţionale sunt cele atestate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, în conformitate cu prevederile Ordinului ministrului agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale nr. 690/2004 pentru aprobarea Normei privind condiţiile şi criteriile pentru atestarea produselor tradiţionale, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 938 din 14 octombrie 2004.

Conform prevederilor acestui Ordin, produsele alimentare ce prezintă caracteristici tradiţionale, realizate în unităţile care deţin atestat pentru fabricarea produselor alimentare ce prezintă caracteristici tradiţionale şi care au solicitat şi au obţinut derogări de la cerinţele menţionate în Regulamentul Parlamentului European şi al Consiliului nr. 852/2004/CE privind igiena produselor alimentare şi au fost înregistrate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, se comercializează numai pe piaţa naţională.

În cazul în care operatorul de industrie alimentară doreşte ca produsele tradiţionale obţinute să fie comercializate şi în alte state membre ale Uniunii Europene, unitatea în care are loc procesarea acestora trebuie să fie autorizată sanitar veterinar în conformitate cu prevederile Ordinului preşedintelui ANSVSA nr.57/2010.

Prin acest act normativ se acordă derogări unităţilor care deţin atestat pentru fabricarea produselor alimentare ce prezintă caracteristici tradiţionale de la cerinţele prevăzute în anexa II cap. II pct. 1 din Regulamentul Parlamentului European şi al Consiliului nr. 852/2004/CE, ţinând cont de procedeul tradiţional de obţinere a produsului, pentru încăperile în care se prepară, se tratează sau se prelucrează şi se depozitează produsele alimentare ce prezintă caracteristici tradiţionale, şi anume:

a) materialele din care sunt confecţionate pavimentele;
b) materialele din care sunt confecţionaţi pereţii;
c) materialele din care sunt confecţionate plafoanele sau, dacă nu există plafon, suprafaţa interioară a acoperişului;
d) materialele din care sunt confecţionate ferestrele şi celelalte deschideri;
e) materialele din care sunt confecţionate uşile.

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor acordă unităţilor care deţin atestat pentru fabricarea produselor alimentare ce prezintă caracteristici tradiţionale şi solicită derogări de la cerinţele prevăzute în anexa II cap. II pct. 1 lit. f) din Regulamentul Parlamentului European şi al Consiliului nr. 852/2004/CE, ţinând cont de procedeul tradiţional de obţinere a produsului, pentru materialele din care sunt confecţionate echipamentele, instrumentele şi ustensilele utilizate în mod specific pentru pregătirea, ambalarea şi împachetarea acestor produse.

Ce reguli trebuie să respecte fermierii producători de produse tradiţionale


a) un spaţiu de lucru de mărime suficientă pentru ca recepţia materiei prime şi prepararea produselor alimentare ce prezintă caracteristici tradiţionale să se desfăşoare în condiţii igienice adecvate; construcţia trebuie să fie concepută şi realizată astfel încât să excludă contaminarea materiei prime şi a produselor alimentare ce prezintă caracteristici tradiţionale;
b) un spaţiu pentru depozitarea produselor finite în condiţii corespunzătoare;
c) un număr adecvat de facilităţi pentru spălarea şi dezinfectarea mâinilor cu apă caldă şi rece curentă sau cu apă premixată la o temperatură adecvată;
d) facilităţi pentru igienizarea containerelor folosite pentru transportul materiei prime, precum şi a echipamentelor şi ustensilelor folosite pentru fabricarea produselor alimentare ce prezintă caracteristici tradiţionale;
e) ventilaţie adecvată, naturală sau artificială, şi, acolo unde este necesar, facilităţi pentru evacuarea corespunzătoare a aburilor şi vaporilor;
f) iluminat natural sau artificial adecvat;
g) un spaţiu separat sau un dulap prevăzut cu cheie pentru stocarea detergenţilor şi dezinfectanţilor; dezinfectantele şi substanţele similare trebuie să fie aprobate pentru utilizare în industria alimentară conform procedurii naţionale şi să fie folosite astfel încât să nu aibă efecte adverse asupra echipamentelor, ustensilelor, materiilor prime şi produselor alimentare ce prezintă caracteristici tradiţionale; containerele în care sunt depozitaţi detergenţii şi dezinfectanţii trebuie să fie uşor identificabile şi să poarte etichete cu instrucţiuni de folosire; folosirea detergenţilor şi dezinfectanţilor trebuie să fie urmată de spălare şi clătire cu apă potabilă;
h) un spaţiu separat sau un dulap prevăzut cu cheie pentru stocarea materialelor de igienizare şi de întreţinere;
i) un spaţiu separat sau un dulap prevăzut cu cheie pentru păstrarea echipamentului de protecţie al persoanelor care prepară produse alimentare ce prezintă caracteristici tradiţionale;
j) mijloace corespunzătoare şi eficiente de protecţie împotriva dăunătorilor, cum ar fi insecte, rozătoare şi altele;
k) sursă de apă potabilă, care să respecte cerinţele stabilite în Legea nr. 458/2002 privind calitatea apei potabile, cu modificările şi completările ulterioare;
l) containere speciale cu închidere ermetică pentru deşeurile şi subprodusele care nu sunt destinate consumului uman;
m) sisteme de drenare şi evacuare a apelor reziduale, care să corespundă condiţiilor de igienă prevăzute de legislaţia în vigoare;
n) persoanele care prepară şi/sau manipulează materiile prime şi produsele alimentare ce prezintă caracteristici tradiţionale trebuie să respecte un nivel ridicat de igienă personală, să poarte îmbrăcăminte adecvată şi curată şi, după caz, îmbrăcăminte de protecţie şi să facă dovada stării de sănătate printr-un act medical eliberat conform legislaţiei naţionale în vigoare.

Ce reguli specifice trebuie să respecte producătorii de produse tradiţionale din lapte şi produse lactate


a) un spaţiu de lucru de mărime suficientă pentru ca activităţile de recepţie a laptelui şi fabricare a produselor lactate ce prezintă caracteristici tradiţionale să se desfăşoare în condiţii igienice adecvate; construcţia trebuie să fie concepută şi realizată astfel încât să excludă contaminarea laptelui şi a produselor lactate ce prezintă caracteristici tradiţionale;
b) în funcţie de tipul de produse fabricate, un spaţiu pentru maturarea produselor lactate ce prezintă caracteristici tradiţionale;
c) un spaţiu de mărime suficientă pentru depozitarea produselor finite în condiţii corespunzătoare;
d) sursă de apă potabilă, care să respecte cerinţele stabilite în Legea nr. 458/2002, cu modificările şi completările ulterioare;
e) facilităţi pentru spălarea mâinilor, prevăzute cu substanţe pentru igienizare şi cu mijloace igienice de uscare a mâinilor;
f) facilităţi pentru igienizarea containerelor folosite pentru transportul laptelui, precum şi a echipamentelor şi ustensilelor folosite pentru fabricarea produselor lactate ce prezintă caracteristici tradiţionale;
g) ventilaţie naturală adecvată şi, acolo unde este necesar, facilităţi pentru evacuarea corespunzătoare a aburilor şi vaporilor;
h) iluminat natural sau artificial adecvat;
i) un spaţiu separat sau un dulap prevăzut cu cheie pentru stocarea detergenţilor, dezinfectanţilor şi a materialelor de igienizare; dezinfectantele şi substanţele similare trebuie să fie aprobate pentru utilizare în industria alimentară conform procedurii naţionale şi folosite astfel încât să nu aibă efecte adverse asupra echipamentelor, ustensilelor, laptelui şi produselor lactate ce prezintă caracteristici tradiţionale; containerele în care sunt depozitaţi detergenţii şi dezinfectanţii trebuie să fie uşor identificabile şi să poarte etichete cu instrucţiuni de folosire; folosirea detergenţilor şi dezinfectanţilor trebuie să fie urmată de spălare şi clătire cu apă potabilă;
j) mijloace corespunzătoare şi eficiente de protecţie împotriva dăunătorilor, cum ar fi insecte, rozătoare şi altele;
k) containere speciale cu închidere ermetică pentru deşeuri şi pentru subprodusele care nu sunt destinate consumului uman, cum ar fi zer, zară;
l) persoanele care prepară şi/sau manipulează laptele şi produsele lactate trebuie să respecte un nivel ridicat de igienă personală, să poarte îmbrăcăminte adecvată şi curată şi, după caz, îmbrăcăminte de protecţie şi să facă dovada stării de sănătate printr-un act medical eliberat conform legislaţiei naţionale în vigoare.

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Fermieri producători de produse tradiţionale. Vă temeţi de inspecţia sanitar veterinară? Iată ce flexibilităţi există la legislaţia sanitară veterinară pentru producătorii de produse tradiţionale
Rating:
Nota: 5 din 3 voturi

Articole conexe:

clubagricultura.ro

- intrebarea zilei

Pete maronii pe frunze la grau

Intrebare: Va rog frumos sa ma ajutati cat mai repede! Pe frunzele graului au aparut pete de culoare deschisa care s-au transformat apoi rapid - doar in cateva zile - in pete de culoare inchisa, brun, maron sau portocalie. Sunt alungite, spuneti-mi ce sa dau si cat de afectata poate fi productia! Mai scot ceva anul asta?

Raspuns: in primul rand trebuie sa intreb daca samanta a fost tratata sau nu. In al doilea rand, e vorba de o... citeste tot raspunsul aici

Comentarii
Comentarii2 comentarii


catalin pelmsui 2014-11-26 20:26:29

Festivalul Traditiei De Craciun

Buna ziua,
Cu ocazia sarbatorilor de iarna compania noastra doreste sa va invite la un eveniment organizat in Centrul Vechi al orasului Bucuresti in Piata Sfantul Anton in cadrul unui festival de iarna incepand cu data de 12-12-2014 pana la data de 10-01.2015
In cadrul targului dorim sa invitam producatori din Transilvania, Muntenia, Dobrogea si Tara Romaneasca, cu produse traditionale si gustoase, branzeturi , dulciuri de casa , vin fiert , kurtos , gogosi, artizanat, jucarii, gablonzuri, mancare cu specific romanesc dar si international, dulceturi, etc.
In deschiderea evenimentului se vor oferi gratuit 3000 de portii de fasole tuturor vizitatorilor prezenti la deschiderea evenimentului de catre Romanian Gastronomic Community , partenerul nostru in derularea acestui festival.
Pe toata durata desfasurarii evenimentului, Mos Craciun si ajutoarele sale vor fii prezenti cu surprize pentru toti copiii ce vor vizita evenimentul.
Punem la dispozitia dumneavoastra standuri de 9 mp in incinta unui cort incalzit de 400 de mp, energie electrica, firma de paza, salubritatea.
Taxa de participare este de 4300 de lei TVA inclus. Plata se poate face integral sau in 3 transe in functie de disponibilitatea dumneavoastra.
Va asteptam
Cu stima,
0730988214 – Catalin Pelmusi


Teodor Valentin 2011-06-17 00:54:32

Informatia = putere. Tu chiar esti un personaj pozitiv. O afli, o detii si dai si la alti.

Esti destept si te-am vazut nu ai nici capul mare.

Bravo. Dar trebuia sa adaugi ca o sursa din interior ti-a spus ca: Pac , pac.

Acum serios. Este o informare de interes national. Fa sa afle Romania de chestia asta.
Editat de administratorul site-ului

Ultima ora

Newsletter gratuit
Agricultura cu profit - 7 Idei de Afaceri in Agricultura care iti aduc bani in 2017

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Agricultura cu profit - 7 Idei de Afaceri in Agricultura care iti aduc bani in 2017".



Forum
Mrs QUEEN OWEN spune: "BINE ATI VENIT LA" FONDUL DE ÎMPRUMUT AL ACCESULUI "" Numele meu este doamna QUEEN OWEN, C.E.O de la "ACCESS LOAN FIRM" Un creditor de împrumut care oferă oportunități de viață pentru...
25 Sep. 2017 19:26:49
Raspunde la intrebare
GRACE MICHAEL spune: BINE ATI VENIT PENTRU GARANTIA DE CREDITE DE CREDITE Eu sunt dna Grace Michael, un creditor privat de împrumut de la "GARANTEE TRUST LOAN FIRM", care oferă oportunități de viață. Aveți...
25 Sep. 2017 19:25:57
Raspunde la intrebare
Mateiu Marius spune: Nu cumva directorul agentiei face precizarea ca valoarea sprijinului solicitat, pe fiecare solicitare in parte, este mai mare ca cea din anul precedent, chiar daca nr solicitarilor este mai mic?
25 Sep. 2017 05:58:50
Raspunde la intrebare
Rubrica meteo
clubagricultura.ro

Plante la care semin?ele sunt inchise în fruct, mai exact semintele sunt invelite de un organ numit ...

Reprezinta numarul animalelor/hectar care sunt aduse la pasunat intr-un perimetru agricol. Pentru a ...
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Agricultura cu profit - 7 Idei de Afaceri in Agricultura care iti aduc bani in 2017


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Agricultura cu profit - 7 Idei de Afaceri in Agricultura care iti aduc bani in 2017" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau sa primesc revista de Agricultura
x