Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Fondul funciar agricol al Romaniei si situatia cadastrului

fondul-funciar-agricol-al-romaniei-si-situatia-cadastrului

Pentru utilizarea rationala a fondului funciar este necesara inventarierea cantitativa si calitativa pe categorii de folosinta agricola (arabil, pasuni, fanete, vii si livezi) si pe proprietati. Acest inventar al pamantului se regaseste in cadastrul funciar, care cuprinde ansamblul de documente care arata situatia topografica, economica si juridica a terenurilor. Cadastrul stabileste si starea de succesiune, parcelare, natura, clasa, fertilitatea si veniturilor aferente fiecarei suprafete, avand un rol important in fundamentarea impozitelor, pretului pamantului, taxelor, preturilor produselor agricole.


Lucrarile de cadastru funciar asigura cunoasterea datelor de baza privind proprietatile imobiliare pe intreg teritoriul tarii, detinute de persoanele fizice si juridice. Cadastrul funciar general se organizeaza ca sistem informational unitar obligatoriu al tuturor terenurilor si constructiilor si cuprinde cadastrul tehnic, cadastrul economic si cadastrul juridic.

Cadastrul tehnic inventariaza terenurile agricole si cuprinde date tehnice privind: delimitarea hotarelor si marcarea prin borne a terenurilor; identificarea si marcarea perimetrelor ce apartin persoanelor juridice mari detinatoare de terenuri; parcelele de teren ale fiecarui teritoriu administrativ (comuna, oras etc), pe posesori si categorii de folosinta; planul topografic si cadastral al fiecarui teritoriu administrativ; fisele, registrele si planurile cadastrale; schimburile de teren agricol si neagricol; comasarile de teren si punerea in posesie; schimburile si comasarile de terenuri efectuate pe baza legii; rectificarile de hotare dintre teritoriile administrativ teritoriale etc.

Cadastrul economic realizeaza incadrarea terenurilor potrivit destinatiei economice, suprafetele ocupate cu ape, clasa de calitate pentru fiecare parcela cadastrala, folosindu-se in acest scop studii pedologice si agrochimice si tine evidenta suprafetelor amenajate prin lucrari de imbunatatiri funciare.

Prin cadastrul juridic se realizeaza evidenta proprietarilor si a titularilor de proprietate, precum si a actelor juridice privind drepturile reale asupra terenurilor si constructiilor, in scopul publicitatii imobiliare.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Afacere la cheie cu flori in ghiveci


Aveti un teren de 100 mp Puteti castiga fara efort 30 000 de euro an cultivand si comercializand FLORI IN GHIVECI   Florile in ghiveci castiga din ce in ce mai mult teren   Motivul este usor de intuit – florile in ghiveci rezista un timp mai indelungat – si acesta este un aspect care conteaza enorm mai ales daca este...

Oferta Speciala
valabila 48h


Situatia in Romania

Fondul funciar al Romaniei este constituit din terenurile cu destinatie agricola (arabil, vii si livezi, pepiniere pomicole si viticole, plantatii de hamei si duzi, pasuni, fanete, sere, solarii si rasadnite etc), suprafete cu vegetatie forestiera care nu fac parte din amenajarile silvice, pasuni impadurite, suprafete ocupate cu constructii, instalatii agrozootehnice, amenajari piscicole, alte terenuri nepro¬ductive care pot fi amenajate si folosite pentru productia agricola.

Necesitatile economiei nationale si ale agriculturii cer ca intre diferitele categorii de folosinta ale fondului funciar sa se stabileasca anumite proportii, in conditiile naturale specifice din fiecare zona (sol, relief, clima, hidrografie etc). Aceste proportii se modifica in timp, in functie de cerintele pietei si de protectie a mediului, ca si de nivelul de dezvoltare al fortelor de productie, dar in favoarea categoriilor de folosinta superioara.

Romania face parte din tarile europene cu importante resurse funciare (0,64 ha agricol pe locuitor si 0,41 ha arabil pe locuitor), a treia tara din Europa dupa Spania si Franta dupa suprafata cultivata in arabil, plus plantatii de vii si pomi.
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 4.08 din 6 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016