Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Masuri de mediu si clima, obigatorii pentru producatorii agricoli

masuri-de-mediu-si-clima-obigatorii-pentru-producatorii-agricoli

Incepand cu anul 2007, Romania a beneficiat de sprijin in cadrul Politicii Agricole Comune a UE pentru dezvoltarea rurala, cu scopul cresterii competitivitatii sectorului agro-alimentar si forestier, diversificarea activitatilor in spatiul rural si scaderea dependentei populatiei de activitatile agricole, precum si pentru imbunatatirea mediului si a spatiului rural.


In Romania a fost implementata incepand cu anul 2007 Masura 211 – zona montana defavorizata, iar incepand cu anul 2008 au fost implementate Masura 212 – zone defavorizate (altele decat zona montana şi Masura 214 – agro-mediu.
 
Prin aceste masuri s-a asigurat atat compensarea utilizatorilor de terenuri agricole situate in zone unde activitatile agricole sunt afectate de conditii naturale nefavorabile, dar si compensarea pierderilor de venituri si a cheltuielilor suplimentare inregistrate de fermierii care adopta in mod voluntar practici agricole extensive, cu impact redus asupra mediului, in scopul mentinerii valorii de mediu ridicate a terenurilor agricole (protectia biodiversitatii, protectia apei, protectia solului, reducerea emisiilor poluante si adaptarea la efectele schimbarilor climatice).
 
Aceste masuri au atras interesul fermierilor romani, in perioada 2008-2015 fiind efectuate plati in volum de cca. 3,47 mld. euro in cadrul angajamentelor incheiate in cadrul celor 3 masuri, ceea ce reprezinta cca. 42% din intreaga alocare a PNDR 2007-2013 şi 98% din alocarea masurilor Axei 2 care au fost adresate sectorului vegetal.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h

Astfel, din datele extrase din bazele de date administrate de Agentia de Plati, tinand cont de precizarile metodologice aduse de Cadrul Comun de Monitorizare si Evaluare (CMEF) conform carora angajamentele aplicate pe aceeasi suprafata agricola pot contribui la unul sau mai multe obiective stabilite pentru PNDR 2007-2013, rezulta ca pe perioada anterioara de programare, plaţile acordate in cadrul masurilor Axei 2 adresate terenurilor agricole au contribuit la:
- mentinerea biodiversitatii – 6,073 mil. ha;
- calitatea solului – 864 mii ha;
- calitatea apei – 2,186 mil. ha;
- evitarea izolarii şi abandonarii terenurilor – 6,014 mil. ha;
- diminuarea schimbarilor climatice – 1,431 mil. ha.
 
Pentru perioada de programare 2014-2020, a fost pus un accent deosebit pe promovarea utilizarii eficiente a resurselor, precum si pe cresterea inteligenta, durabila si favorabila incluziunii in agricultura si zonele rurale, in concordanta cu obiectivele stabilite prin Strategia Europa 2020.
 
Unul din instrumentele puse la dispozitia Statelor Membre pentru atingerea acestor obiective este noul pachet de masuri de mediu si clima ale PNDR 2014-2020, adresate practicilor de agro-mediu si clima (Masura 10), agriculturii ecologice (Masura 11) şi zonelor care se confrunta cu constrangeri naturale (Masura 13), aceastea fiind implementate in Romania incepand cu anul 2015.
 
Alocarile acestor masuri sunt unele consistente, fermierii putand accesa angajamentele in cadrul carora sunt diponibile sume de cca. 2,66 mld. euro (Masura 10 – 1,071 mld. euro, Masura 11 – 236,42 mil. euro, Masura 13 – 1,355 mld. euro).
 
In contextul definitivarii cadrului legislativ aplicabil masurilor de mediu si clima, precum si in urma lansarii campaniei de depunere a cererilor unice de plata pentru anul 2017, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale urmareste o intensificare a actiunilor de informare a tuturor utilizatorilor de terenuri agricole situate in zonele eligibile pentru masurile de mediu si clima ale PNDR, cu privire la posibilitatea deschiderii unor angajamente, la conditiile de eligibilitate si la cerintele specifice aplicabile in cadrul acestor angajamente, la standardele aplicabile (eco-condiţionalitate – GAEC şi SMR, cerinte minime privind utilizarea ingrasamintelor si substantelor de protectie a plantelor, activitatea minima si incadrarea in categoria fermierilor activi), dar si la nivelul platilor acordate in cadrul fiecarui tip de angajament.
 
Cu scopul asigurarii tuturor informatiilor necesare pentru continuarea angajamentelor deschise pe parcursul anilor precedenti care se afla in derulare in acest an, dar si pentru asigurarea sprijinului necesar pentru deschiderea unor noi angajamente in anul 2017, la nivelul institutiilor implicate in elaborarea, implementarea si promovarea masurilor de mediu si clima (Autoritatea de Management pentru PNDR, Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale si Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura) au fost elaborate o serie de documente informative şi de ghidare, utile in accesarea şi implementarea cu succes a angajamentelor.
 
Informatiile relevante privind conditiile aplicabile masurilor de mediu si clima in anul 2017 se pot consulta la toate Centrele Locale si Centrele Judetene APIA, Oficiile Judetene si Centrele Regionale ale AFIR, la Compartimentele de Dezvoltare Rurala Judetene si la sediul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016