L. Baciu (LAPAR): ‚Exista o gaura reala de 2,5 miliarde de euro in PIB-ul Romaniei’

Potrivit presedintelui Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR), Laurentiu Baciu, PIBul este prejudiciat cu suma de 2,5 miliarde de euro datorita preturilor de achizitie practicate de traderi pentru produsele agricole preluate din Romania.
„La data de 10 iunie a.c., pretul unei tone de grau in Romania era de 227 de euro, in vreme ce la data de 4 septembrie a.c., o tona de grau costa 140 de euro. In tot acest timp, pe piata europeana pretul de achizitie al unei tone de grau nu a coborat sub 180-200 de euro. O situatie asemanatoare se intalneste si la porumb, unde la data de 10 iunie a.c. pretul unei tone era de 208 euro in Romania, pentru ca la data de 9 septembrie a.c. o tona de grau sa ajunga la numai 119 euro. In afara tarii, pretul de achizitie al unei tone de grau era de 171 euro. Motivul pentru scaderea brusca a preturilor la produsele agricole este legat mai ales de decapitalizarea producatorilor agricoli, precum si de lipsa spatiilor de depozitare. Traderii sunt singurii care dispun de spatii de depozitare si ca atare ajung sa impuna si pretul de achizitie pe piata din Romania. Drept urmare, exista o gaura reala de 2,5 miliarde de euro in PIB-ul Romaniei, din cauza practicarii acestor preturi”, a precizat Laurentiu Baciu, presedintele LAPAR.
De asemenea, acesta a mai comentat si in legatura cu subventia la motorina, de care producatorii romani nu beneficiaza.
„Motorina pentru agricultura din Romania este cea mai scumpa dintre toate tarile Uniunii Europene. Conducerea Ministerului Agriculturii nu a notificat Consiliul Europei pentru reducerea accizei la motorina aferenta anului 2013. Autoritatile trebuie sa ia masuri urgente pentru remedierea situatiei, deoarece agricultura este un sector vulnerabil, de care toti avem nevoie”, a spus Baciu.
Sursa foto: www.sxc.hu
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturiArticole conexe:
- » Contributia agriculturii in PIB-ul Romaniei a crescut cu 123%
- » Preturile medii la principalele produse agricole in vederea evaluarii arendei pe 2016
- » Deficitul balantei comerciale cu produse agricole, in crestere
- » Romania, cel mai mare consumator de produse agricole provenite din Republica Moldova
- » Excedent de jumatate de miliard de euro din comertul cu produse agricole

- intrebarea zilei
Modificare HG 859/06.11.2013
Intrebare: buna seara. vreau sa va intreb, si sper sa si primesc un raspuns, cum s-a modificat HG 859/06.11.2013 prvind beneficiarii de sprijin financiar pentru achizitionarea tancurilor de racire?Raspuns: In urma unui proiect de modificare a HG 859/06.11.2013, Ministerul Agriculturii propune data de 31 m... citeste tot raspunsul aici
Ultima ora
- » Seful MADR nu renunta la procentul de 51% produse romanesti in supermarket-uri
- » Echilibrarea balantei comerciale in sectorul carnii de porc se va fasce in circa opt ani
- » Concluzii la finalul primelor 10 intalniri ale grupurilor de lucru LEADER
- » Dovlecei din Turcia, contaminati cu pesticide
- » Editie aniversara a expozitiei GastroPan
Comentarii
0 comentarii