Acest site foloseste cookie-uri. Apasati butonul alaturat pentru o navigare cat mai usoara.
Daca folositi acest site, sunteti de acord cu utilizarea cookie-urilor.
X Acest site foloseste Cookies.
Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii aici
Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook

Un pariu castigat: prima reteta de friptura cu trandafiri


In urma cu doua saptamani am castigat un pariu facut cu un cultivator de trandafiri din comuna Sinesti. Discutam la masa despre retetele ramase de la regretatul gurmand si scriitor Radu Anton Roman si ne oprisem asupra unei mancarici din floare de dovleac. L-am intrebat daca exista ceva similar cu flori intregi sau cu petale de trandafiri. "Poti sa faci sirop, dulceata, dar mancare de trandafiri nu exista!", mi-a raspuns el hotarat.

Eu l-am contrazis si bineinteles ca disputa s-a finalizat cu o cautare pe google: intr-adevar, nu am gasit nicio reteta de mancare cu trandafiri!


Ei, asta a fost o adevarat provocare pentru mine si am decretat pe loc ca nu se mai poate asa ceva, o mancare cu sos care sa contina si petale de trandafir este musai sa existe.

M-am vazut, deci, in situatia de a nascoci o reteta in care sa includ trandafirii. A trebuit sa ma documentez mai intai in privinta continutului lor, a substantelor care exista in petalele de trandafir.


Lucru usor de spus, mai greu de facut, dar noroc cu biblioteca Academiei de Stiinte Agricole si Silvice, acolo unde am gasit rezultatele unor cercetari publicate in cadrul unei reviste de biochimie.

Asa am aflat ca petalele de trandafir nu contin substante toxice iar uleiurile aromate care dau parfumul florilor nu sunt distruse prin fierbere in apa. In schimb, atunci cand sunt supuse unui tratament termic in amestec uleios (prajire!) ele isi modifica structura si, evident, isi pierd si aroma.

De la tehnica la arta
Plecand de la aceste notiuni am inteles ca nu pot sa obtin o mancare in care sosul pe baza de ulei, margarina, unt sau untura, sa contina si petalele de trandafir. Ele trebuiau fierte separat, pentru ca aroma sa fie extrasa in lichid, care abia la urma sa fie incorporat in reteta.

Mai mult decat atat, pentru a pastra cat mai vie aroma de trandafir, am ales ca cele doua componente, sosul si lichidul parfumat, sa fie servite diferit atat ca temperatura cat si consistenta. Adica un lichid fierbinte, uleios - sosul, si un gel rece si parfumat.

Si gata! Din punct de vedere tehnic, reteta era pusa la punct. Mai ramanea acum partea cea mai frumoasa, asocierea gusturilor si stabilirea ingredientelor si proportiilor.

Gelul rece, parfumat intens cu trandafiri, m-a dus cu gandul prima data la un serbet dulce. Iar sosul uleios, lichid si fierbinte, m-a dus cu gandul la un sos acrisor, cu accente vanatoresti de cimbru, piper, ceapa si dafin, care scalda o fripturica arsa in prealabil pe gratar.

Rasfoind prin memorie, ce bucatarie foloseste cel mai bine alaturarea dintre carnea fripta si dulceturi? Da, chiar ea, bucataria nemteasca. Acolo exista tot felul de retete in care peste o fleica la gratar cade plocon si o lingurita cu dulceata de fructe.

Pai nemteasca sa fie, asadar, si mancarea mea cu trandafiri!
Am ales totul cat mai simplu. Cateva felii de pulpa de porc, fripte pe gratar cu simt de raspundere dupa ce in prealabil s-au scaldat vreme de doua ceasuri in otet cu apa, dafin si piper. In timp ce ele sfaraiau pe gratar, sosul s-a nascut dintr-un rantas simplu de ceapa, olecuta de faina si o lingurita de bulion, toate adaugata intr-o tigaie groasa, tinuta la foc mediu cu putin ulei de floarea soarelui.

Cand totul in tigaie capata accente dramatice, respectiv ceapa devine mai mult decat galbuie si totul scoate un sfarait amenintator de pericol de arsura, se stinge cu un pahar de vin alb, sec. Se toarna apoi sosul de abia luat de pe foc peste fripturile care asteapta cuminti pe o tava sau o farfurie ovala.

Bine, bine, dar unde sunt trandafirii?!
Ei vin mai la urma. Iata cum. Petalele de trandafir curatate de partea alba de la baza se fierb 20 de minute in apa. Se scot din apa apoi si lichidul obtinut se trece in alt vas. Se adauga zahar din belsug, cat sa fie suficient de inchegat serbetul, si se amesteca bine la foc iute, pana se leaga. Rezultatul trebuie sa fie un gel, care se da la rece cel putin cateva ore nu inainte de a adauga un strop de zeama de lamaie, ca sa ii dam aciditate.

Servirea? Simpla. O felie de friptura scaldata in sos, peste care se aseaza cu grija cateva lingurite din jeleul de trandafiri.

Ingrediente:
* pentru friptura: 300 grame pulpa de porc, marinate 2 ore in apa fierbinte cu otet, 2-3 foi dafin, cimbru uscat, piper boabe;
* pentru sos: o ceapa mijlocie, o lingurita de bulion, o lingura de faina, 250 ml vin alb;
* jeleul: o farfurie petale de trandafir, fierte in 500 ml apa, 900 g zahar, putina zeama de lamaie.

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Un pariu castigat: prima reteta de friptura cu trandafiri
Rating:
Nota: 4.5 din 2 voturi

Articole conexe:

clubagricultura.ro

- intrebarea zilei

Gradinarit

Intrebare: am o portiune de teren in spatele casei si m-am gandit sa plantez gazon dar vreau sa stiu mai intai cum se pregateste acest teren ?

Raspuns: Terenul unde urmeaza a fi plantat gazonul trebuie sa fie curat de buruieni. Buruienile le puteti el... citeste tot raspunsul aici

Comentarii
Comentarii1 comentarii


Florina 2009-08-13 23:44:58

Suna bine articolul cu jeleul de trandafiri,vreau sa adaug ca nu numai nemtii folosesc jeleuri sau dulceturi acompaniate fripturilor...ci si englezii,care folosesc pentru friptura de porc jeleu de mere( care de fapt este ca un compot nezemos,sau o dulceata nu foarte dulce) sau afine,dar cred ca reteta de mai sus ar merge foarte bine cu piept de pui ,ceva verdeturi,ceapa salbatica, usturoi salbatic,si ciuperci chinezesti cit mai exotice, si bineinteles jeleu de trandafir.De-abia astept sa perfectionez aceasta reteta.
Editat de administratorul site-ului

Ultima ora

Newsletter gratuit
Cele mai bune afaceri de inceput de an 2017

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Cele mai bune afaceri de inceput de an 2017".



Forum
Ryan spune: Buna ! Aveți nevoie de un serviciu legitim și rapid de împrumut? În prezent oferim 3% împrumuturi de toate tipurile, împrumuturi pentru afaceri, împrumuturi personale, împrumuturi auto,...
28 Mai 2017 03:18:20
Raspunde la intrebare
Michelle spune: Bună ziua, Numele meu este Michelle Sunt cetățean al Statelor Unite ale Americii, vreau să depun mărturie despre creditorul de împrumut bun care mi-a arătat lumină după ce a fost scamat de 4...
28 Mai 2017 02:14:08
Raspunde la intrebare
LARRY ELLISON spune: Am nevoie de un împrumut aplica acum Sunteți un bărbat sau o femeie de afaceri? Aveți nevoie de fonduri pentru a vă începe propria afacere? Aveți nevoie de împrumut pentru a vă achita...
27 Mai 2017 07:59:06
Raspunde la intrebare
Rubrica meteo
clubagricultura.ro

Padure rara sau parte de padure cu arbori batrani in care este interzisa taierea lemnelor. ...

Formatiune de rod la mar care se prezinta sub forma unei structurib ramificate cu muguri de rod, iar ...
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Cele mai bune afaceri de inceput de an 2017


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Cele mai bune afaceri de inceput de an 2017" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau sa primesc revista de Agricultura