Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ministerul Agriculturii vrea inca 800.000 de hectare irigate

ministerul-agriculturii-vrea-inca-800000-de-hectare-irigate

Refacerea sistemului national de irigatii este un obiectiv prioritar pentru Ministerul Agriculturii, aceasta au sustinut la unison toti ministrii de resort din ultimii ani. Pentru actuala conducere a Ministerului, tinta este extinderea suprafetei irigate la 800.000 de hectare.


Pentru aceasta, investitia este estimata la un miliard de euro.

"Pentru programul de irigatii, cea mai importanta masura pe care vrem s-o aplicam pe termen lung sau mediu este refacerea infrastructurii de baza din irigatii. Am identificat cu ajutorul Bancii Mondiale ca putem sa extindem suprafata care se poate iriga in Romania cu 800.000 de hectare, insa necesarul este de un miliard de euro. Bugetul de stat nu si-a permis si nu-si permite acest lucru", a declarat marti ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, la conferinta Mediafax Talks about Agriculture.

Banii ar putea fi transferati din fondurile structurale ce urmeaza sa fie alocate tarii noastre in perioada 2014-2020. La nivel european, ministrul Constantin spune ca este "o disputa ampla" pe acest subiect. El a explicat ca "la nivelul Consiliului, la nivelul Comisiei Europene (...) cei de la Mediu nu permit finantarea dezvoltarii infrastructurii de baza pentru irigatii, care ar duce la epuizarea resursei importante de apa".

Ministrul este optimist insa si considera ca tara noastra poate oferi suficiente argumente pentru redirectionarea sumelor necesare pentru refacerea irigatiilor.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Afacere la cheie cu flori in ghiveci


Aveti un teren de 100 mp Puteti castiga fara efort 30 000 de euro an cultivand si comercializand FLORI IN GHIVECI   Florile in ghiveci castiga din ce in ce mai mult teren   Motivul este usor de intuit – florile in ghiveci rezista un timp mai indelungat – si acesta este un aspect care conteaza enorm mai ales daca este...

Oferta Speciala
valabila 48h


Inca de anul trecut, acesta atragea atentia ca "daca nu vom considera prioritate un proiect amplu de reabilitare a sistemului de irigatii, nu putem vorbi despre agricultura competitiva. Sunt discutii pe care le facem aproape lunar la Bruxelles pe acest program, pentru ca Romania nu-si permite astazi sa aloce un miliard de euro pentru reabilitarea sistemului de irigatii", spunea Constantin in luna noiembrie.

Alaturi de fondurile europene, autoritatile romane incearca sa atraga si investitori chinezi pentru dezvoltarea infrastructurii de irigatii. Este si cazul magistralei Siret-Baragan care, sustin cei din minister, ar putea fi finantat atat din fonduri structurale cat si din fonduri private.

"Avem un proiect incipient pentru Canalul Siret Baragan pe ceea ce inseamna infrastructura de irigatii, fie prin gravitare, fie prin pompare, si care ar putea fi finantat nu numai din investitii private ci si din fonduri structurale", explica secretarul de stat Daniel Botanoiu.

Potrivit datelor MADR, realizarea Canalului Siret-Baragan ar permite irigarea a 500.000 de hectare din Campia Romana si obtinerea unor economii de 40-60% la energie deoarece transportul apei in sistemele de irigatii se va face preponderent gravitational si mai putin prin pompare.
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016