Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Modificarile privind impozitarea agricultorilor au fost publicate in Monitorul Oficial. Ce facem mai departe?

modificarile-privind-impozitarea-agricultorilor-au-fost-publicate-in-monitorul-oficial-ce-facem-mai-departe

In numarul Monitorul Oficial nr.54 din 23 ianuarie 2013 a fost publicata Ordonanta pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal si reglementarea unor masuri financiar-fiscale. Aceasta aduce schimbari importante in modul de impozitare al persoanelor care obtin venituri din agricultura, fiind afectati in mod direct aproape 700.000 de tarani.


Potrivit noilor reglementari, care intra in vigoare de la 1 februarie, sunt calculate norme de venit in functie de cultura, pentru cei care au suprafete de teren de peste doua hectare, sau in functie de numarul de animale, pentru cei care cresc vaci, porci, oi, capre sau care detin stupi.

Practic, din acest punct de vedere, este vorba de un IMPOZIT PE PROPRIETATEA TARANILOR, pentru ca este taxata suprafata de teren detinuta sau numarul de animale din batatura, indiferent daca vaca da sau nu lapte sau daca porumbul s-a facut sau este uscat de seceta.

Astfel, cine are mai mult de trei vaci, va fi impozitat, chiar daca laptele e destinat exclusiv familiei, pentru consum proaspat sau pentru prelucrare in branzeturi. De fapt, taranii ar putea foarte bine sa il arunce la canal, pentru ca Fiscul va percepe acelasi impozit si de la cel care produce, si de la cel care nu produce.

In acest fel, masura este indreptata impotriva ultimilor reprezentanti ai taranimii, ai fermierilor de subzistenta, asa cum sunt numiti oficial in prezent. Fermierii de subzistenta, care detin, sa zicem, patru - cinci hectare, vor fi nevoiti sa le vanda pentru a scapa de impozitare. In acest fel, este sprijinita comasarea terenurilor agricole, o masura pe care fiecare ministru al agriculturii de pana acum, indiferent de culoarea politica, a sustinut-o cel putin la nivel declarativ.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online


Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...

Oferta Speciala
valabila 48h


Si nu doar ministrii. Comasarea este un obiectiv al tuturor specialistilor din sectorul vegetal, fie ca sunt functionari ai statului, fie ca sunt fermieri. Din punct de vedere economic, au dreptate. Randamentul unei exploatatii agricole de 500 de hectare este cu totul altul decat al celui care lucreaza zece hectare.

Dar, sa nu uitam faptul ca cei care lucreaza cele cateva hectare o fac pentru ca nu au alta alternativa. Trecerea pamantului - in cazul nostru mijloc de productie - din proprietatea micilor fermieri catre cei mari ii va obliga pe cei marunti fie sa se reprofileze, fie sa intre in somaj. Ce sa faci la tara, altceva decat agricultura?

Cel care acapareaza pamant nu va avea nevoie de zeci, sute de zilieri. Va angaja cativa specialisti si atat, la nivelul la care a ajuns tehnologia in ziua de azi. Si uite asa spatiul rural se va confrunta cu o explozie a somajului, daca acesti mici proprietari vor fi nevoiti sa inchida afacerile, albe, negre sau din economia gri, asa cum or fi ele azi. Albe sau negre, produc. Ca nu produc decat doua tone de grau la hectar, iarasi este adevarat. Dar ii tin pe oameni ocupati, practic asta e serviciul lor.

Ce ar trebui sa faca Guvernul? Sa ii sprijine pe acesti oameni sa isi modernizeze pe cat posibil exploatatiile, mini-exploatatiile lor agricole. Sa le acorde subventii mai mici si pe specificul lor, dar fara birocratie, iar banii sa le fie acordati la timp. Sa li se comunice mai des si mai direct, prin intermediul cvasi-inexistentelor astazi Camere Agricole, sau prin intermediul unor functionari atasati la primarii.
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016